Α. Τσίπρας στην ΕΡΤ: Δύσκολη συμφωνία – Ξεφεύγουμε από το Grexit (vid)

Για την ισχυρή πίεση που δέχτηκε στη Σύνοδο Κορυφής την σκληρή διαπραγμάτευση τη συμφωνία αλλά και για όλες τις τελευταίες εξελίξεις μίλησε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ-1 και στους Πάνο Χαρίτο και Αντώνη Αλαφογιώργο.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ήταν μια πίεση ισχυρών κρατών, σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, και κατά την οποία του τέθηκε το δίλλημα ή αποδέχεστε τη συμφωνία με αυτούς τους όρους, ή έξοδος από το ευρώ.
«Προσπάθησα με δύναμη ψυχής να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα», τόνισε ο Πρωθυπουργός για να σημειώσει ότι ναι μεν με τη συμφωνία προωθούνται σκληρές μεταρρυθμίσεις και μέτρα που θα φέρουν ύφεση, αλλά καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μεσοπρόθεσμα, ανοίγει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ προβλέπει αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ, και ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος μέσω της ανακεφαλαιοποίησης με 25 δισ. ευρώ.


Με τη συμφωνία τόνισε ο Πρωθυπουργός δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις, καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και αντικαθίσταται το ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από το 2020.
Ο κ Τσίπρας, σημείωσε ότι αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες του και για λάθη και παραλείψεις και για την υπογραφή του για ένα κείμενο που, όπως είπε, δεν πιστεύει, γιατί πρέπει να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει μια καταστροφή.
Τόνισε δε με έμφαση ότι δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό, σημειώνοντας ότι παρά τη σκληρή συμφωνία η χώρα ξεφεύγει από το Grexit, και μπορεί πλέον να υλοποιήσει το πολιτικό του σχέδιο σε βάθος τετραετίας.
πηγη 

Αλ. Τσίπρας στην ΕΡΤ: Ρίξαμε το σπόρο της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, σύντομα η λιτότητα δεν θα είναι μονόδρομος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...