Reuters: Έκθεση «βόμβα» του ΔΝΤ

Η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην Ευρωζώνη λόγω των καταστροφών που υπέστησαν η οικονομία της και οι τράπεζες της τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την οποία επικαλείται το Reuters.


Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά και τη συμφωνία το χρέος θα φτάσει το 200% του ΑΕΠ, ενώ προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετηθεί θα έπρεπε η χώρα να λάβει γενναίο κούρεμα (στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία) και περίοδο χάριτος τουλάχιστον 30 ετών.

Το ΔΝΤ πρότεινε να επεκταθεί ο χρόνος ωρίμανσης του χρέους στα 60 χρόνια- Αρνητικοί οι Γερμανοί

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρότεινε τον διπλασιασμό της μέσης διάρκειας των δανείων διάσωσης της Ελλάδας στα 60 χρόνια αλλά το Βερολίνο αρνήθηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires. 
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρότεινε η μέση διάρκεια των δανείων διάσωσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη να διπλασιαστεί, από τα 30 χρόνια που ισχύει τώρα, στα 60 χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε το φορτίο χρέους της να καταστεί περισσότερο διαχειρίσιμο, υποστηρίζει το ΔΝΤ.
 
Η Γερμανία αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική, κάτι που έγινε σαφές στη διάρκεια μιας συνάντησης με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως αναφέρουν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Dow Jones Newswires.

Το ΔΝΤ «τα θαλάσσωσε», ομολογεί ο «Νο1» οικονομολόγος του…

Αυτή τη φορά η παραδοχή προέρχεται από τον Ολιβιέ Μπλανσάρ, τον επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ: Οι «μεταρρυθμίσεις» που εφαρμόστηκαν «σκότωσαν την ανάπτυξη» στην Ελλάδα, οι δεν πιστωτές επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη… 
Ο κ. Μπλανσάρ παρακινήθηκε από τον δημοσιογράφο Μιχάλης Ιγναντίου να κάνει αυτοκριτική για το «Βατερλό» του προγράμματος του ΔΝΤ. Στην Ελλάδα.Αργότερα, ο επικεφαλής των οικονομολόγων ανάρτησε κείμενο στην ιστοσελίδα του Ταμείου.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

ΠΡΩΤΟΝ, το πρόγραμμα του 2010 απαίτησε υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή και τελικά είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του χρέους της Ελλάδας.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, η χρηματοδότηση προς την Αθήνα χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή ξένων τραπεζών.

ΤΡΙΤΟΝ, μεταρρυθμίσεις που σκότωσαν την ανάπτυξη, σε συνάρτηση τη με δημοσιονομική λιτότητα, προκάλεσαν οικονομική ύφεση

ΤΕΤΑΡΤΟΝ, οι δανειστές δεν έχουν διδαχθεί τίποτε. Επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη.

Φυσικά τίποτε από τα παραπάνω δεν ισοδυναμεί με «ανακάλυψη της Αμερικής». Είναι όμως χαρακτηριστικό πως στελέχη του ίδιου του ΔΝΤ δεν μπορούν πλέον να παριστάνουν τις στρουθοκαμήλους και να αμφισβητούν τα πασιφανή…

Σε ότι αφορά την εξέλιξη του «ελληνικού ζητήματος», ο κ. Μπλανσάρ γράφει:

«Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και την εντολή που δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει ακόμη περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας. (...) Να ληφθεί υπόψη ότι η κυβέρνηση ζητά τώρα ένα πρόγραμμα τριετίας, αλλά και μια πιο ρητή αναγνώριση της ανάγκης για περισσότερη χρηματοδότηση και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους».

«Προσοχή, αν δεν ελεγχθεί η ελληνική κρίση κινδυνεύει η Ιταλία»

Σαφής προειδοποίηση του ΔΝΤ:  «Αν δεν αντιμετωπισθεί η ελληνική κρίση, με μια ισχυρή πολιτική απάντηση, τότε μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στην Ιταλία», τονίζεται σε νέα έκθεση  του Ταμείου.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, βεβαίως, «ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι περιορισμένος». Ο μεσοπρόθεσμος, όμως, φαίνεται πως είναι… άλλη ιστορία, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Η εκτίμηση του Ταμείου κινείται λοιπόν σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι, ο οποίος προσφάτως ισχυρίστηκε ότι η χώρα του είναι απολύτως θωρακισμένη απέναντι στον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, έχει υπερβεί το 130%. Είναι, δηλαδή υψηλότερο από το δημόσιο χρέος της Ελλάδας (που πιθανότατα είχε «φουσκωθεί» τεχνητά), πριν από την ένταξη της χώρας στο πρώτο μνημόνιο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...