Η «Μεγάλη Εβδομάδα» για τα κανάλια φτάνει

Το καραβάνι προχωράει και η διαπλοκή φωνάζει...

Παραφράζοντας την πρόσφατη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφουμε τον δύσβατο δρόμο στον οποίο συνεχίζει να βαδίζει η κυβέρνηση, ίδιο με αυτόν της ερήμου, υλοποιώντας το σχέδιο χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν έχουν άδειες και εκπέμπουν πρόγραμμα στο απόλυτο κενό,
καταλαμβάνοντας συχνότητες, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ΕΣΡ, το οποίο εκ του Συντάγματος ελέγχει τη ραδιοτηλεόραση για λογαριασμό του κράτους. Παράλληλα, όμως, ξεδιπλώνεται σταδιακά το κυβερνητικό πλάνο για την αποτύπωση του χάους στο Internet, με το σχέδιο καταγραφής των sites που θα θελήσουν να δώσουν την... ταυτότητά τους.

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα προκηρυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ίσως και αμέσως επόμενες μέρες. «Γίνεται η τελευταία ανάγνωση των προδιαγραφών και άλλων κανονιστικών διατάξεων και στη συνέχεια θα γίνει ένας διαγωνισμός, όπως προβλέπεται από τον νόμο», δήλωσε στον Σεραφείμ Κοτρώτσο και στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης. Το σχέδιο περιλαμβάνει πρώτα την προκήρυξη των αδειών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου και στη συνέχεια, με βάση τον νέο χάρτη συχνοτήτων, που θα δημοσιευτεί από το υπουργείο Υποδομών, θα χορηγηθούν οι υπόλοιπες θεματικές άδειες εθνικής εμβέλειας και οι περιφερειακές.

Κατά τον Χρήστο Σπίρτζη, «θα προκηρυχθούν θεματικές άδειες και στη συνέχεια άδειες για τα περιφερειακά κανάλια». Οπως χαρακτηριστικά είπε στον Σ. Κοτρώτσο: «Θα πρέπει να υπάρχουν και θεματικές και εθνικής εμβέλειας, γιατί όχι;». Η κυβερνητική ερμηνεία για τις αντιδράσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ είναι πως «πιέζουν για να έχουμε την ίδια κατάσταση που έχουμε και σήμερα, να έχουμε έναν χώρο που δεν θα ακολουθεί κανέναν κανόνα λειτουργίας. Θα υπάρχουν αυθαιρεσίες και θα υπάρχει ένα μόνιμο αλισβερίσι μεταξύ του οικονομικού συστήματος που ελέγχει τα ΜΜΕ και του πολιτικού».

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

Η διαδικασία της αδειοδότησης για τους τέσσερις σταθμούς εθνικής εμβέλειας έχει ως εξής: Αφού δοθεί ένας χρόνος έως 45 ημερών για την υποβολή των αιτήσεων και αφού εξεταστούν οι φάκελοι από τη Γενική Γραμματεία, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες, «θα βγει η πρώτη άδεια και όποιος πλειοδοτήσει, όποιος δώσει τα περισσότερα χρήματα, θα αποκτήσει αυτή την άδεια», όπως είπε ο Χρ. Σπίρτζης. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει πως από την ημέρα που θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία θα χρειαστούν «περίπου δύο μήνες για να ολοκληρωθεί και, στη συνέχεια, όταν είναι έτοιμοι οι πλειοδότες, αυτοί που θα κερδίσουν θα έχουν την άδεια. Οσο πιο γρήγορα είναι κάποιος έτοιμος, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να εκπέμψει».

Ο Χρ. Σπίρτζης εκτίμησε ότι θα υπάρχει «ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο σε σχέση με το σημερινό από τη νέα σεζόν».  Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας είναι σοβαρές. «Δεν είναι μόνο ο ελάχιστος αριθμός των εργαζομένων. Είναι ότι τα κανάλια πανελλαδικής ισχύος γενικού περιεχομένου οφείλουν ή θα οφείλουν στο μέλλον να έχουν και μια συγκεκριμένη επάρκεια στο πρόγραμμά τους», σημείωσε και εξήγησε: «Να έχουν συγκεκριμένες ζώνες ειδήσεων, να έχουν συγκεκριμένες ζώνες εκπομπής και προγράμματα για τον πολιτισμό και για παραγωγές που πρέπει να γίνονται. Μέχρι σήμερα τα κανάλια αυτά δεν είχαν τέτοιες υποχρεώσεις».

Η «Μεγάλη Εβδομάδα» για τα κανάλια φτάνει

Η «Μεγάλη Εβδομάδα» για τα κανάλια φτάνει - Κεντρική Εικόνα
Ο Χρ. Σπίρτζης εκτίμησε ότι θα υπάρχει «ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο σε σχέση με το σημερινό από τη νέα σεζόν»
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...