Κοτζιάς: Δε θα είμαστε πάντα ανεκτικοί απεναντι στην Τουρκία

Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία απήυθυνε χθες από το ΣΚΑΙ και την εκπομπή ΙΣΤΟΡΙΕΣ ο Νίκος Κοτζιάς.

 Με αφορμή το επεισόδιο της προηγούμενης εβδομάδας στο Φαρμακονήσι, ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι αυτά που συνέβησαν με την παρουσία της τουρκικής ακταιωρού δεν ήταν παιχνίδι, αλλά σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
«Πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεχτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή», είπε μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά ο υπουργός εξωτερικών.
Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι η Τουρκία εδώ και ενάμισι χρόνο συμπεριφέρεται ως νευρική δύναμη, μία δύναμη που δεν κρατά ισορροπίες με το περιβάλλον της.  Επεσήμανε επίσης ότι η Ελλάδα έχει κάνει συνεννοήσεις με όλες τις ισχυρές δυνάμεις στον πλανήτη, έχει ενημερώσει όλους τους διεθνείς οργανισμούς και έχουμε έχει κάνει τα απαραίτητα διαβήματα απέναντι στην Τουρκία για τις παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων. «Κάνει και ένα λάθος η Τουρκία, νομίζει ότι επειδή έχουμε την οικονομική κρίση ότι είμαστε αδύναμοι όσον αφορά την προστασία της ασφάλειας της χώρας. Κάνουν μεγάλο λάθος. Επειδή έχουμε οικονομικά προβλήματα, η φροντίδα μας για την ασφάλεια της χώρας και της κυριαρχίας μας είναι μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν».
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Τουρκία λίγο έλειψε να πατήσει τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές» με το επεισόδιο της Παρασκευής.
Για το θέμα της έκδοσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών που πυροδότησε ένα νέο γύρο έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι «η ελληνική δικαιοσύνη ό,τι νέο στοιχείο της δώσει η τουρκική πλευρά, θα το λάβει υπόψη της και θα κρίνει ανάλογα», σημείωσε πάντως ότι υπάρχει σαφής διάκριση εξουσιών στην Ελλάδα, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρέμβει στις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Παράλληλα υποστήριξε ότι «αν ήξεραν οι αρμόδιες Υπηρεσίες στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος που πέρασε το ελικόπτερο τι είχε μέσα το ελικόπτερο και ποια θα ήταν η συνέχεια δεν θα το άφηναν να περάσει», λέγοντας ότι αιφνιδιάστηκαν από το ότι κατέβηκε ένα ελικόπτερο στην ελληνική γη και είχε μέσα τους οκτώ αξιωματικούς.
Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε επιμείνει στην συμφωνία του Ελσίνκι που υποχρέωνε την Τουρκία να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για οποιαδήποτε διαφορά έχει με την Ελλάδα. «Άλλες πολιτικές δυνάμεις θεώρησαν ότι είναι κακό να υπάρχουν τέτοιου είδους συμφωνίες για το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Εγώ δεν βλέπω άλλο δρόμο που μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας, από τη διπλωματία και από το Δίκαιο, και κατά προέκταση, και εάν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν όλα τα νομικά πλαίσια που υπάρχουν στη διεθνή κοινωνία», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας πάντως ότι εάν ήταν να επιλέξει ανάμεσα σε δικαστήριο και πόλεμο θα διάλεγε το δικαστήριο. «Αν ήταν να επιλέξω ανάμεσα στο δικαστήριο και μια διμερή, ουσιαστική, πραγματική συμφωνία και διαδικασία συμφωνίας, θα επέλεγα το δεύτερο. Και προς το παρόν είμαστε σε αυτό το δεύτερο. Με τις δυσκολίες που έχει λόγω της κατάστασης της Τουρκίας».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι αυτή πρέπει να κρατηθεί ζωντανή, σημείωσε όμως ότι μέχρι να γίνει το Τουρκικό δημοψήφισμα στις αρχές Απριλίου θα είναι δύσκολο για την Τουρκία να καταλήξει εάν θέλει να κάνει ένα συμβιβασμό ή όχι. Συμπλήρωσε επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει καταλήξει –τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμά της πώς θα χειριστεί πραγματικά το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αν πραγματικά θα συμφωνήσει να καταργηθεί το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, προσπαθεί να βάζει ενδιάμεσα ζητήματα ώστε να αποπροσανατολίζει την κουβέντα.
Αναφορικά με το θέμα του προσφυγικού, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, λόγω όμως της οικονομικής εξάρτησης της χώρας από την Ευρώπαϊκή Ένωση, δε θεωρεί ότι κάτι η Τουρκία θα αθετήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας σε μια εποχή που η οικονομία της βρίσκεται σε μια πτώση, με πολλά κοινωνικά προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...