Άλλες χώρες της περιοχής θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν το νόμισμα.
Στόχος τους είναι να «τονώσουν το περιφερειακό εμπόριο και να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ», σημείωσε η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Σέρτζιο Μάσα δήλωσε στους Financial Times ότι τα έθνη της Νότιας Αμερικής σύντομα θα «αρχίσουν να μελετούν τις παραμέτρους που απαιτούνται για ένα κοινό νόμισμα, το οποίο περιλαμβάνει τα πάντα, από δημοσιονομικά θέματα μέχρι το μέγεθος της οικονομίας και τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών».
Ο Μάσα είπε ότι ετοιμάζουν «μια μελέτη μηχανισμών για την εμπορική ολοκλήρωση». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να αναπτυχθεί, και αυτό είναι απλώς «το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο που πρέπει να διανύσει η Λατινική Αμερική».
Η Βραζιλία και η Αργεντινή θα συζητήσουν τα νομισματικά σχέδια στη συνεδρίαση της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) στο Μπουένος Άιρες στις 24 Ιανουαρίου.
Η Βραζιλία έχει τη μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική και η Αργεντινή έχει την τρίτη μεγαλύτερη (μετά το Μεξικό).
Ο Ισπανός οικονομολόγος Αλφρέντο Σεράνο Μαντς με έδρα την Αργεντινή, ο οποίος διευθύνει μια δεξαμενή σκέψης αφιερωμένη στην περιφερειακή ολοκλήρωση, το Στρατηγικό Κέντρο Γεωπολιτικής της Λατινικής Αμερικής (CELAG), δήλωσε στους Financial Times ότι «ο δρόμος είναι να βρεθούν μηχανισμοί που υποκαθιστούν την εξάρτηση από το δολάριο». .
Πρόσθεσε ότι τώρα είναι η στιγμή, δεδομένου ότι «υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις που μοιάζουν ιδεολογικά», με αριστερούς ηγέτες σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Ο αριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα επέστρεψε στην εξουσία την 1η Ιανουαρίου.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Λούλα είχε επικαλεστεί τη δυνατότητα δημιουργίας ενός περιφερειακού νομίσματος για το εμπόριο.
Σε μια συγκέντρωση τον Μάιο του 2022, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος είχε πει: «Θα δημιουργήσουμε ένα νόμισμα στη Λατινική Αμερική, γιατί δεν μπορούμε να εξαρτηθούμε από το δολάριο».
Ο Λούλα αποκάλυψε ότι θα ονομαζόταν Sur. Πρόσθεσε ότι δεν θα βασίζεται στο μοντέλο του ευρώ, δεδομένου ότι οι χώρες θα μπορούσαν να διατηρήσουν το εθνικό τους νόμισμα.
Αντίθετα, το σχέδιο θα ήταν να χρησιμοποιηθεί το Sur για περιφερειακό εμπόριο, είπε ο Λούλα.
Αφού ο Λούλα κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου 2022, ο αριστερός πολιτικός και οικονομολόγος του Ισημερινού Andrés Arauz δημοσίευσε ένα σχέδιο για μια «νέα περιφερειακή οικονομική αρχιτεκτονική» για τη Λατινική Αμερική .
Ο Arauz είπε ότι το σχέδιο θα είναι να αναβιώσουν περιφερειακά ιδρύματα όπως η Ένωση Εθνών της Νότιας Αμερικής (UNASUR) και η Banco del Sur (Τράπεζα του Νότου) και να δημιουργηθεί μια Banco Central del Sur (Κεντρική Τράπεζα του Νότου) για την επίβλεψη των νέο νόμισμα.
Στόχος είναι «η εναρμόνιση των συστημάτων πληρωμών» των χωρών που απαρτίζουν το UNASUR προκειμένου «να πραγματοποιούνται διατραπεζικές μεταφορές σε οποιαδήποτε τράπεζα εντός της περιοχής σε πραγματικό χρόνο και από κινητό τηλέφωνο», έγραψε.
Ο Arauz ήταν ένας προεδρικός υποψήφιος που έφτασε κοντά στο να κερδίσει τις εκλογές του Εκουαδόρ το 2021. Τελειώνει επίσης διδακτορικό στα οικονομικά.
Η Αργεντινή υποφέρει από απεχθή χρέη σε ξένες αποικιακές δυνάμεις εδώ και 200 χρόνια .
Σήμερα, η Αργεντινή είναι παγιδευμένη σε χρέος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.
Αυτό το εξωτερικό χρέος σε δολάρια έχει οδηγήσει σε συνεχή διαρροή ξένου νομίσματος από την Αργεντινή , τροφοδοτώντας υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.
Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernández επισκέφθηκε την Κίνα και τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ και εντάχθηκε στην πρωτοβουλία Belt and Road του Πεκίνου.
Η Αργεντινή έχει επίσης υποβάλει αίτηση για ένταξη στο διευρυμένο μπλοκ BRICS+ , με τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Το Μπουένος Άιρες παρευρέθηκε στις συνόδους κορυφής της ομάδας το 2022 μετά από πρόσκληση του Πεκίνου.
Ως πρώην πρόεδρος, ο Λούλα ήταν ο ίδιος συνιδρυτής των BRICS.
Τόσο η Βραζιλία όσο και η Αργεντινή αποτελούν ήδη μέρος ενός εμπορικού μπλοκ της Νότιας Αμερικής, γνωστό ως Mercosur (Mercado Común del Sur, ή Κοινή Αγορά του Νότου).
Ο Λούλα έχει τονίσει εδώ και χρόνια τη σημασία της οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Αμέσως μετά την επιστροφή στα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, ο Λούλα κινήθηκε για να αναζωογονήσει και να ενισχύσει περιφερειακούς θεσμούς όπως οι CELAC, UNASUR και Mercosur.
Ο προηγούμενος ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο είχε προσπαθήσει να σαμποτάρει αυτές τις οργανώσεις, αποσύροντας ή αναστέλλοντας την ένταξη της χώρας και αντ' αυτού ευθυγραμμίζοντας τον γίγαντα της Νότιας Αμερικής στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Μπολσονάρο ήρθε στην εξουσία χάρη σε δύο υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ πολιτικά πραξικοπήματα στη Βραζιλία, συμπεριλαμβανομένου ενός κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος κατά της προέδρου του Εργατικού Κόμματος Ντίλμα Ρούσεφ το 2016 και της πολιτικά υποκινούμενης φυλάκισης του Λούλα με ψευδείς κατηγορίες ενόψει των εκλογών του 2018.
Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μπολσονάρο ταξίδεψε στη Βιρτζίνια για να επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της CIA .
Φοβούμενος νομικές συνέπειες στη Βραζιλία για την κατάφωρη διαφθορά του και για τις πολιτικές που προκάλεσαν μαζικούς θανάτους πολιτών, ο Μπολσονάρο κατέφυγε στη Φλόριντα δύο ημέρες πριν τη λήξη της θητείας του. Έκτοτε ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες ως φυγάς της δικαιοσύνης.
Αντρές Αραούζ,Αργεντίνη,Βραζιλία,CELAC,δολάριο,Financial Times,Λατινική Αμερική,Λούλα ντα Σίλβα,MERCOSUR,Σέρχιο Μάσα,Sur,UNASUR
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου