Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, έχει αναγνωρίσει δημοσίως ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει το αργό του σε άλλα νομίσματα , όχι μόνο σε δολάριο ΗΠΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Al-Jadaan δήλωσε στο Bloomberg TV, «Δεν υπάρχουν προβλήματα με τη συζήτηση για το πώς θα διευθετήσουμε τις εμπορικές μας ρυθμίσεις, είτε είναι σε δολάριο ΗΠΑ, είτε είναι ευρώ, είτε είναι το ριάλι Σαουδικής Αραβίας».
«Δεν νομίζω ότι υποχωρούμε ή αποκλείουμε οποιαδήποτε συζήτηση που θα βοηθήσει στη βελτίωση του εμπορίου σε όλο τον κόσμο», είπε.
Το 1974, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να πουλήσει το αργό της σε δολάριο και να επενδύσει τα πετρελαϊκά της έσοδα σε τίτλους του Υπουργείου Οικονομικών , με αντάλλαγμα την προστασία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Αυτό το σύστημα πετροδολαρίων βοήθησε να κατοχυρωθεί το καθεστώς του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον τερμάτισε τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό το 1971.
Όμως το πετροδολάριο έχει πλέον άμεσους αμφισβητίες.
Η Wall Street Journal ανέφερε τον Μάρτιο του 2022 ότι «η Σαουδική Αραβία [ήταν] σε ενεργές συνομιλίες με το Πεκίνο για να τιμολογήσει ορισμένες από τις πωλήσεις πετρελαίου της στην Κίνα σε γιουάν ». Το Ριάντ δεν το επιβεβαίωσε δημόσια τότε.
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping επισκέφθηκε στη συνέχεια το Ριάντ τον Δεκέμβριο, όπου πραγματοποίησε μια ιστορική συνάντηση με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και τα 21 κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Σι είπε ότι μαζί με κορυφαίους αξιωματούχους από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και το Ομάν συζήτησαν την αγορά ενέργειας στον Περσικό Κόλπο με το νόμισμα της Κίνας , το ρενμίνμπι.
Ο Κινέζος πρόεδρος εξήγησε, σε σχόλια που αναφέρει το Reuters: «Η Κίνα θα συνεχίσει να εισάγει μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου από χώρες του GCC, να επεκτείνει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, να ενισχύσει τη συνεργασία στην ανάντη ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, μηχανολογικές υπηρεσίες, αποθήκευση, μεταφορά και διύλιση , και να χρησιμοποιήσει πλήρως το Χρηματιστήριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης ως πλατφόρμα για τη διενέργεια διακανονισμού γιουάν του εμπορίου πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Η Κίνα είναι ήδη ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας και το Πεκίνο, το Ριάντ και το ΣΣΚ δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν το πολυμερές τους εμπόριο.
Εξέχων οικονομολόγος της Credit Suisse περιγράφει τη νέα πολυπολική παραγγελία που αμφισβητεί το «υπερβολικό προνόμιο» του δολαρίου ΗΠΑ
Αυτές οι ιστορικές εξελίξεις στα BRICS και τη Σαουδική Αραβία αποτελούν μέρος μιας διεθνούς στροφής προς μια πολυπολική οικονομική τάξη.
Ο εξέχων οικονομολόγος Zoltan Pozsar, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στην ελβετική επενδυτική τράπεζα Credit Suisse, περιέγραψε αυτή τη μετάβαση σε ένα άρθρο στις 20 Ιανουαρίου στους Financial Times, με τίτλο « Η μεγάλη σύγκρουση δύναμης απειλεί το υπέρογκο προνόμιο του δολαρίου ».
Ο Pozsar, ο οποίος είναι κάτι σαν διασημότητα στη σύγχρονη οικονομία και έχει περιγραφεί ως « σούπερ σταρ » από τον οικονομικό τύπο, έγραψε ότι η «μονοπολική εποχή» μετά το τέλος του πρώτου ψυχρού πολέμου, στον οποίο «οι ΗΠΑ ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγεμόνας », φτάνει πλέον στο τέλος του.
Σε αυτόν τον ολοένα και πιο πολυπολικό κόσμο, «η Κίνα γράφει προληπτικά μια νέα σειρά κανόνων», είπε, «δημιουργώντας έναν νέο τύπο παγκοσμιοποίησης μέσω θεσμών όπως η Πρωτοβουλία Belt and Road, ο όμιλος αναδυόμενων οικονομιών Brics+ και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης». .
Βλέπουμε μια διχοτόμηση των παγκόσμιων οικονομικών και πολιτικών θεσμών, σε αυτό που «μπορεί τελικά να οδηγήσει σε «ένας κόσμος, δύο συστήματα»», εξήγησε ο Pozsar, αναφερόμενος στο μοντέλο της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ «μία χώρα, δύο συστήματα».
Έγραψε ότι «η νομισματική τάξη που βασίζεται στο δολάριο αμφισβητείται ήδη με πολλούς τρόπους», ιδίως από «την εξάπλωση των προσπαθειών αποδολαριοποίησης και των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας (CBDC)».
«Πρόσφατα, ο ρυθμός της αποδολαριοποίησης φαίνεται να έχει ανέβει», παρατήρησε.
Ο Pozsar επεσήμανε:
Η Κίνα και η Ινδία έχουν πληρώσει για ρωσικά εμπορεύματα σε ρενμίνμπι, ρουπίες και ντιράμ ΗΑΕ. Η Ινδία έχει ξεκινήσει έναν μηχανισμό διακανονισμού ρουπίων για τη διεθνή της συναλλαγή, ενώ η Κίνα ζήτησε από τις χώρες του ΚΣΚ να κάνουν πλήρη χρήση του Χρηματιστηρίου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης για τον διακανονισμό ρενμίνμπι των συναλλαγών πετρελαίου και φυσικού αερίου τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Με την επέκταση των Brics πέρα από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, η αποδολαριοποίηση των εμπορικών ροών μπορεί να πολλαπλασιαστεί.
Μεγάλες χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία εξάγουν περισσότερο από ποτέ, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ρεκόρ πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών, σημείωσε ο Pozsar. Αλλά οι κεντρικές τους τράπεζες δεν αγοράζουν τίτλους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Αντίθετα, επενδύουν σε χρυσό, εμπορεύματα και έργα όπως το Belt and Road Initiative.
«Εάν λιγότερες συναλλαγές τιμολογούνται σε δολάρια ΗΠΑ και υπάρχει φθίνουσα ανακύκλωση των πλεονασμάτων σε δολάρια σε παραδοσιακά αποθεματικά όπως ομόλογα, το «υπερβολικό προνόμιο» που κατέχει το δολάριο ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα θα μπορούσε να είναι υπό επίθεση», ο οικονομολόγος της Credit Suisse. κατέληξε στο συμπέρασμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου