Οι BRICS «αναπτύσσουν ένα δικαιότερο σύστημα νομισματικής ανταλλαγής» για να αμφισβητήσουν την «κυριαρχία του δολαρίου», αποκάλυψε η Νότια Αφρική.

 Το διεθνές οικονομικό σύστημα κυριαρχούνταν για δεκαετίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτή η χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική σπάει γρήγορα με τη δημιουργία νέων θεσμών στον Παγκόσμιο Νότο.

Το μπλοκ BRICS της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής εργάζεται «για την ανάπτυξη ενός δικαιότερου συστήματος νομισματικών συναλλαγών», για να αμφισβητήσει την «κυριαρχία του δολαρίου», αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής.


Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε δημόσια ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του πετρελαίου της σε άλλα νομίσματα.

.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο θα αγοράσει ενέργεια από τα κράτη του Περσικού Κόλπου στο δικό του νόμισμα, το ρενμίνμπι.

Ο εξέχων οικονομολόγος Zoltan Pozsar, της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας Credit Suisse, παρατήρησε ότι η «μονοπολική εποχή» της ηγεμονίας των ΗΠΑ αντικαθίσταται γρήγορα με μια νέα «πολυπολική» τάξη «ένας κόσμος, δύο συστήματα».

«Η Κίνα γράφει προληπτικά μια νέα σειρά κανόνων» και «δημιουργεί έναν νέο τύπο παγκοσμιοποίησης», έγραψε ο Ποζάρ, περιγράφοντας πώς αυτή η μετάβαση απειλεί «το «υπερβολικό προνόμιο» που κατέχει το δολάριο ως το διεθνές αποθεματικό νόμισμα».

BRICS Xi Putin Dilma 2014

Μια συνάντηση των αρχηγών κρατών του μπλοκ BRICS το 2014

Οι BRICS εργάζονται για την «ανάπτυξη ενός δικαιότερου συστήματος νομισματικής ανταλλαγής» ως εναλλακτική λύση στην «κυριαρχία του δολαρίου»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Naledi Pandor δήλωσε στο ρωσικό κρατικό μέσο Sputnik ότι το μπλοκ BRICS εργάζεται για «να αναπτύξει ένα δικαιότερο σύστημα νομισματικής ανταλλαγής», για να αποδυναμώσει την «κυριαρχία του δολαρίου».

Τα σχόλια του Pandor αγνοήθηκαν από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, αλλά αναφέρθηκαν ευρέως στον ινδικό Τύπο .

«Πάντα μας ανησυχούσε το γεγονός ότι υπάρχει κυριαρχία του δολαρίου και ότι πρέπει να δούμε εναλλακτικά [συστήματα]», είπε.

«Τα συστήματα που ισχύουν αυτή τη στιγμή τείνουν να ευνοούν τις πολύ πλούσιες χώρες και τείνουν να είναι πραγματικά μια πρόκληση για χώρες, όπως εμείς, οι οποίες πρέπει να κάνουν πληρωμές σε δολάρια, το οποίο κοστίζει πολύ περισσότερο σε σχέση με τα διάφορα νομίσματά μας», συνέχισε ο Pandor.

«Οπότε πιστεύω ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα πιο δίκαιο σύστημα και είναι κάτι που συζητάμε με τους υπουργούς των BRICS στις συζητήσεις του οικονομικού τομέα», πρόσθεσε ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Εξωτερικών.

Το 2014, οι χώρες BRICS δημιούργησαν τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) ως εναλλακτική λύση στην Παγκόσμια Τράπεζα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.

Ο Pandor εξήγησε: «Στο οικονομικό πλαίσιο εξετάζουμε πώς η NDB και άλλοι θεσμικοί σχηματισμοί μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε ένα δικαιότερο σύστημα νομισματικής ανταλλαγής».

Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Εξωτερικών επέκρινε επίσης την επιβολή μονομερών κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι παράνομες βάσει του διεθνούς δικαίου.

Είπε στο Sputnik, «Έχουμε πάντα πρόβλημα με τις μονομερείς κυρώσεις και τον αντίκτυπό τους σε πολλές χώρες που δεν εμπίπτουν σε μια συγκεκριμένη σύγκρουση, επομένως έχουμε δείξει στους φίλους μας στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θέλουμε πραγματικά να ξαναδούν αυτή την επιβολή μονομερών κυρώσεων. , η οποία συχνά δεν είναι πολύ χρήσιμη μια στρατηγική για την επίλυση προβλημάτων».

Xi China Arab League Σαουδική Αραβία 2022

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping συναντά τους αρχηγούς κρατών του Αραβικού Συνδέσμου στη Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο του 2022

Η Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης πετρελαίου σε άλλα νομίσματα

Ενώ οι BRICS κινούνται σταδιακά προς την αποδολαριοποίηση , ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον κάνει το ίδιο.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, έχει αναγνωρίσει δημοσίως ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει το αργό του σε άλλα νομίσματα , όχι μόνο σε δολάριο ΗΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Al-Jadaan δήλωσε στο Bloomberg TV, «Δεν υπάρχουν προβλήματα με τη συζήτηση για το πώς θα διευθετήσουμε τις εμπορικές μας ρυθμίσεις, είτε είναι σε δολάριο ΗΠΑ, είτε είναι ευρώ, είτε είναι το ριάλι Σαουδικής Αραβίας».

«Δεν νομίζω ότι υποχωρούμε ή αποκλείουμε οποιαδήποτε συζήτηση που θα βοηθήσει στη βελτίωση του εμπορίου σε όλο τον κόσμο», είπε.

Το 1974, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να πουλήσει το αργό της σε δολάριο και να επενδύσει τα πετρελαϊκά της έσοδα σε τίτλους του Υπουργείου Οικονομικών , με αντάλλαγμα την προστασία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Αυτό το σύστημα πετροδολαρίων βοήθησε να κατοχυρωθεί το καθεστώς του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον τερμάτισε τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό το 1971.

Όμως το πετροδολάριο έχει πλέον άμεσους αμφισβητίες.

Η Wall Street Journal ανέφερε τον Μάρτιο του 2022 ότι «η Σαουδική Αραβία [ήταν] σε ενεργές συνομιλίες με το Πεκίνο για να τιμολογήσει ορισμένες από τις πωλήσεις πετρελαίου της στην Κίνα σε γιουάν ». Το Ριάντ δεν το επιβεβαίωσε δημόσια τότε.

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping επισκέφθηκε στη συνέχεια το Ριάντ τον Δεκέμβριο, όπου πραγματοποίησε μια ιστορική συνάντηση με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και τα 21 κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Σι είπε ότι μαζί με κορυφαίους αξιωματούχους από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και το Ομάν συζήτησαν την αγορά ενέργειας στον Περσικό Κόλπο με το νόμισμα της Κίνας , το ρενμίνμπι.

Ο Κινέζος πρόεδρος εξήγησε, σε σχόλια που αναφέρει το Reuters: «Η Κίνα θα συνεχίσει να εισάγει μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου από χώρες του GCC, να επεκτείνει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, να ενισχύσει τη συνεργασία στην ανάντη ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, μηχανολογικές υπηρεσίες, αποθήκευση, μεταφορά και διύλιση , και να χρησιμοποιήσει πλήρως το Χρηματιστήριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης ως πλατφόρμα για τη διενέργεια διακανονισμού γιουάν του εμπορίου πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Η Κίνα είναι ήδη ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας και το Πεκίνο, το Ριάντ και το ΣΣΚ δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν το πολυμερές τους εμπόριο.

ΠΗΓΗ ΑΘΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...