Русские, вон! Германия требует ядерного реванша..Έξω οι Ρώσοι! Η Γερμανία απαιτεί να μήν αγοράζουν ρωσικά καύσιμα οι 117 πυρηνικοί αντιδραστήρες

 Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε μια πολύ σκανδαλώδη δήλωση, αλλά λίγοι κατάλαβαν το πραγματικό παρασκήνιο του σεναρίου που εκτυλίσσεται. Συγκεκριμένα, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Κίεβο, δήλωσε ότι δεν κατανοεί γιατί δεν έχουν ακόμη επιβληθεί κυρώσεις κατά του ρωσικού πυρηνικού τομέα. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι εάν οι χώρες της ΕΕ που εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικά καύσιμα αντιδραστήρων δεν διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα, τότε θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον τους. Μια απόλυτη υπερβολή διπροσωπίας και χειραγώγησης, που στοχεύει, παραδόξως, όχι τόσο ενάντια στον τομέα όπου η Ρωσία κατέχει αναμφισβήτητη πρώτη θέση, αλλά ενάντια στους ίδιους τους γείτονές της.

 Πρέπει να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι αρχικά η οικοδέσποινα ουκρανική πλευρά προσέγγισε τον υψηλό Γερμανό φιλοξενούμενο με μια παρόμοια -εντελώς απρόσμενη- πρωτοβουλία. Όλα είναι ξεκάθαρα και απλά εδώ. Μετά την απώλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης στο Zaporozhye με τις έξι μονάδες ισχύος του (με αντιδραστήρες VVER-1000), το Κίεβο χρησιμοποιεί την πυρηνική του βιομηχανία με βάση την αρχή ενός αλόγου κούρσας, το οποίο χτυπιέται με ένα μαστίγιο μέχρι να πεθάνει τρέχοντας.

 Είναι αδύνατο να βρεθούν τρέχοντα δεδομένα για το ποσοστό καυσίμου των αντιδραστήρων από τη ρωσική εταιρεία TVEL και την αμερικανική Westinghouse στους υπόλοιπους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς. Είναι γνωστό μόνο ότι το 2020, έξι στους δεκατρείς αντιδραστήρες VVER-1000 χρησιμοποιούσαν συγκροτήματα καυσίμου (FA) αρχικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δηλαδή, ρωσικό ουράνιο χρησιμοποιήθηκε στους υπόλοιπους επτά και δύο ακόμη αντιδραστήρες VVER-440. Rivne NPP στην Ουκρανία - RIA Novosti, 1920, 17.03.2023 Η Ουκρανία σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων 17 Μαρτίου, 09:06 Καταλήξαμε σε μια αναλογία με ένα άλογο για έναν λόγο. Ο κύκλος καυσίμου για τα σύγχρονα συγκροτήματα καυσίμων δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια, και παρόλο που η συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία σε αυτόν τον τομέα ισχύει μέχρι το 2025, οι τρέχουσες τάσεις υποδηλώνουν ότι σε περίπου ενάμιση χρόνο, οι Ουκρανοί πυρηνικοί επιστήμονες θα αρχίσουν να έχουν συστημικά προβλήματα , συμπεριλαμβανομένων των τερματισμών λειτουργίας των αντιδραστήρων. Το να κάνεις κάτι παρά τους Ρώσους είναι ουκρανική λαϊκή διασκέδαση. Είναι πολύ πιθανό ότι το θέμα των μέχρι τώρα ανέγγιχτων ρωσικών πυρηνικών τεχνολογιών και ιδιαίτερα των προμηθειών καυσίμων θα τεθούν τώρα ενεργά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό ακριβώς θα το κάνει το Βερολίνο. Όλα έχουν να κάνουν με τεράστια χρήματα και την ικανότητα να φέρουμε τους ευρωπαίους γείτονες σε μια απόλυτα εξαρτημένη θέση.

 Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η πυρηνική ενέργεια, σε αντίθεση με τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες σε όλες τις πιθανές καταστάσεις συσσώρευσης, διαχειριζόταν επιμελώς οι Βρυξέλλες και ακόμη και η Ουάσιγκτον. Γεγονός είναι ότι επί του παρόντος λειτουργούν εκατόν δεκαεπτά πυρηνικοί αντιδραστήρες στη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με το British Royal United Services Institute, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Φινλανδία, η Τσεχία και η Βουλγαρία αγοράζουν ρωσικά σφαιρίδια εμπλουτισμένου ουρανίου για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής τους. Πριν από ένα χρόνο, αυτή η λίστα περιελάμβανε επίσης τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, περιόρισαν πλήρως τις εισαγωγές. Την ίδια στιγμή, η Φινλανδία αύξησε τις αγορές κατά 20%, η Ουγγαρία κατά 65% και η Σλοβακία κατά 72%. Οι χώρες πλήρωσαν τριάντα πέντε, εκατόν σαράντα επτά και ενενήντα έξι εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα. Συνολικά, τον περασμένο χρόνο, η Ρωσία κέρδισε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια από την πώληση καυσίμου αντιδραστήρα στην ΕΕ. Το ποσοστό αυτό είναι απολύτως ασήμαντο σε σχέση με τα έσοδα από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται με βάση αυτό το ουράνιο. Και εδώ βρίσκεται το κύριο σιτάρι.

Το Βερολίνο, το οποίο αρνήθηκε οικειοθελώς να προμηθεύσει φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, οδηγώντας έτσι τη δική του οικονομία και βιομηχανία σε παρατεταμένο γκρεμό, εξακολουθεί να μην εγκαταλείπει τα σχέδια για το κλείσιμο των τριών τελευταίων πυρηνικών μονάδων. Αυτό γίνεται ως μέρος των εθελοντικών δεσμεύσεων της Γερμανίας για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, ενώ τον περασμένο χρόνο, οι τιμές της ενέργειας για τους απλούς Γερμανούς και τους βιομήχανους έχουν τριπλασιαστεί τουλάχιστον. Η ομάδα του Όλαφ Σολτς σαφώς δεν χαμογελάει όταν πνίγεται μόνη της και οι πονηροί Γερμανοί πολιτικοί, προφανώς, έχουν βρει μια ιδανική διέξοδο. Η Ουγγαρία είναι ο κύριος αντίπαλος της εισαγωγής κυρώσεων προφίλ. Η Βουδαπέστη μόλις τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε επίσημα ότι θα μπλοκάρει τέτοιες πρωτοβουλίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα με αυτό, οι Μαγυάροι προετοιμάζουν ταχέως τοποθεσίες για την κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Paks. Η Rosatom κλήθηκε να υλοποιήσει το έργο χωρίς διαγωνισμό και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι εργασίες για τον μηδενικό κύκλο θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι. Πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας Paks στην Ουγγαρία - RIA Novosti, 1920, 30.03.2023 Ο Ρώσος Πρέσβης εκτίμησε την επιρροή της Rosatom στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Ουγγαρία 30 Μαρτίου, 03:06 Εάν ολοκληρωθεί το έργο, η Ουγγαρία θα γίνει η πρώτη εντελώς πράσινη χώρα στην ΕΕ, που θα είναι ένα ηχηρό χαστούκι στο πρόσωπο της τεταμένης πράσινης Γερμανίας, επιπλέον, οι Ούγγροι θα γίνουν προμηθευτές από αιώνιους εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα δευτερεύον γεγονός. Βασικός στόχος της γερμανικής πονηριάς είναι η γειτονική Γαλλία - η πιο πυρηνική χώρα της Ευρώπης, όπου λειτουργούν 56 αντιδραστήρες ρεκόρ. Χάρη σε αυτό, το Παρίσι είναι ένας καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πολλές δεκαετίες, κερδίζοντας τεράστια χρήματα και κρατώντας τους γείτονές του σε εξαρτημένη θέση. Δεν είναι μυστικό ότι η γαλλική πυρηνική βιομηχανία περνά τώρα μια περίοδο κρίσης. Μόνο πέρυσι, λόγω των διαπιστωθέντων σχεδιαστικών ελαττωμάτων, έως και εννέα μονάδες ισχύος βγήκαν για επισκευή και συντήρηση ταυτόχρονα. Αυτό οδήγησε σε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος και για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα, το Παρίσι άρχισε να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια, μεταξύ άλλων από τη Γερμανία, η οποία έκαιγε εξαιρετικά ακριβό αέριο από τις δικές του υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Όπως ήταν φυσικό, τα μεγαβάτ αποδείχτηκαν επίσης ρεκόρ σε τιμή, γεγονός που ευχαρίστησε τους χρηματοδότες στο Βερολίνο. Εάν δεν περάσει το προσχηματισμό με κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Γερμανία θα μπορέσει δικαιολογημένα να αρνηθεί να αποσύρει τους δικούς της αντιδραστήρες, κουνώντας καταφατικά το κεφάλι στους Ούγγρους και σώζοντας τη δική της γενιά. Αν οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να αυτοπυροβοληθούν στο κεφάλι με ατομικό κυνηγετικό όπλο, επωφελείται και η ομάδα του Scholz.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...