Το Τουρκμενιστάν κινείται προς τον έλεγχο των τεράστιων διαρροών μεθανίου

 Σύνταξη - επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Η χώρα της Κεντρικής Ασίας έχει το χειρότερο ποσοστό γεγονότων «υπερεκπομπών» για την κλιματική θέρμανση, στον κόσμο.

 Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν ξεκίνησε δύο πρωτοβουλίες με στόχο τον περιορισμό των κολοσσιαίων διαρροών μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

 Η ενδεχόμενη επιτυχία θα αντιπροσώπευε ένα σημαντικό επίτευγμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ένας οδικός χάρτης θα ανοίξει το δρόμο για τη χώρα της Κεντρικής Ασίας που θα ενώσει 150 άλλες που έχουν ήδη υπογράψει την Παγκόσμια Δέσμευση Μεθανίου για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου κατά 30%, έως το 2030. Μια διυπηρεσιακή κυβερνητική επιτροπή θα επικεντρωθεί επίσης στη μείωση των εκπομπών του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου.

Οι εκπομπές μεθανίου προκαλούν το 25% της παγκόσμιας θέρμανσης, σήμερα. Μια άνοδος που ξεκίνησε το 2007 μπορεί να είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη διατήρηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου και κινδυνεύει σοβαρά να ωθήσει προς καταστροφικά σημεία καμπής για το κλίμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η αντιμετώπιση των διαρροών από τοποθεσίες ορυκτών καυσίμων είναι ο ταχύτερος, απλούστερος και φθηνότερος τρόπος μείωσης των εκπομπών μεθανίου.

Το Τουρκμενιστάν ήταν υπεύθυνο για τον υψηλότερο αριθμό γεγονότων «υπερεκπομπών» μεθανίου στον κόσμο το 2022, αποκάλυψε ο Guardian τον Μάρτιο. Η χειρότερη διαρροή προκάλεσε κλιματική ρύπανση ισοδύναμη με αυτή των εκπομπών από 67 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είχαν επίσης μεγάλο αριθμό γεγονότων υπερ-εκπομπών.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια παγκόσμια προσπάθεια για να βοηθήσει το Τουρκμενιστάν να μειώσει τις εκπομπές του μεθανίου και ότι οι τοπικές αρχές ανταποκρίνονται», δήλωσε ο Manfredi Caltagirone, επικεφαλής του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Εκπομπών Μεθανίου του ΟΗΕ (Imeo).

«Όμως, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις, η πραγματική δουλειά θα πρέπει να αρχίσει έτσι ώστε να μειώνει πραγματικά τις εκπομπές», είπε. «Οι φορείς εκμετάλλευσης στο Τουρκμενιστάν πρέπει να πραγματοποιούν μετρήσεις για κάθε περιουσιακό τους στοιχείο, να αναφέρουν με διαφάνεια και να ενεργούν αποτελεσματικά». Ο Caltagirone είπε ότι ο Imeo και το γραφείο του ΟΗΕ στο Τουρκμενιστάν είναι έτοιμοι να ενισχύσουν την υποστήριξή τους.

Ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Serdar Berdimuhamedov ενέκρινε τον οδικό χάρτη μεθανίου για την περίοδο 2023-2024 κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στις 10 Ιουνίου. Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη βελτίωση της εθνικής νομοθεσίας, τη συνεργασία με ξένους εταίρους για τη δημιουργία πιλοτικών έργων και τη συνεργασία με την Imeo.

Ο Berdimuhamedov τόνισε ότι το Τουρκμενιστάν θα συνεχίσει να συνεισφέρει, με κάθε δυνατό τρόπο, σε περιφερειακές και παγκόσμιες περιβαλλοντικές εταιρικές σχέσεις. Στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop26 στη Γλασκώβη το 2021, ο Berdimuhamedov είχε πει ότι το Τουρκμενιστάν μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου «με την εισαγωγή σύγχρονων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας του κράτους», με «ιδιαίτερη προσοχή» στη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Πάντως, η ανάλυση δορυφορικών δεδομένων για τον Guardian έδειξε πολύ μικρή αλλαγή στις εκπομπές μεθανίου του Τουρκμενιστάν από το 2019 έως το 2022. Οι επιστήμονες - των οποίων η πρόσφατη έρευνα επικεντρώθηκε σε 29 γεγονότα υπερεκπομπών μεταξύ 2017 και 2020 - δήλωσαν ότι οι πιο συχνοί υπεύθυνοι διαρροών μεθανίου βρίσκονταν ήδη σε «σύγκρουση με τη νομοθεσία του Τουρκμενιστάν».

Το διάταγμα που εξουσιοδοτεί τη διυπηρεσιακή επιτροπή για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου υπεγράφη από τον Berdimuhamedov στις 2 Ιουνίου, λίγες ημέρες αφότου είχε μιλήσει με τον John Kerry, τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα, σχετικά με πιθανή οικονομική υποστήριξη και τεχνογνωσία.

Τον Μάιο, ο Guardian αποκάλυψε (και η «Ζούγκλα» ακολούθησε με σχετικό άρθρο), ότι οι διαρροές μεθανίου μόνο από τα δύο κύρια πεδία ορυκτών καυσίμων του Τουρκμενιστάν προκάλεσαν περισσότερη παγκόσμια θέρμανση το 2022 από το σύνολο των εκπομπών άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εκπομπές του αερίου ήταν «εκρηκτικές» και αποτελούσαν ένα «εξοργιστικό» πρόβλημα που θα έπρεπε να είναι εύκολο να επιλυθεί, είπαν οι ειδικοί.

Οι ξένες επενδύσεις μπορεί να είναι κρίσιμες για τον τερματισμό των διαρροών. Ένα πρόσφατο άρθρο - σχόλιο στο Eurasia Review ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας ήταν «αλλεργική στο να ξοδεύει τα δικά της χρήματα σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις».

Οι διαρροές πιστεύεται ότι προέρχονται από γερασμένους και κακοσυντηρημένους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και από την εκτόνωση στην ατμόσφαιρα του ανεπιθύμητου αερίου μεθανίου που παράγεται παράλληλα με το πετρέλαιο.  Ωστόσο - επί του παρόντος - η συγκέντρωση πληροφοριών επί τόπου στο αυταρχικό κράτος της Κεντρικής Ασίας είναι πολύ δύσκολη.

Πηγή: The Guardian

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023, 16:26

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...