Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται επίσης η απελευθέρωση ορισμένων από τους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.
Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε: “Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία“, σε ανάρτησή του στο Telegram. Έντονες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε την Κυριακή ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους αιχμαλώτους με αντάλλαγμα μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός εξαρτάται από “δευτερεύοντα” πρακτικά ζητήματα.
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων είναι κοντά. “Έτσι πιστεύω“, δήλωσε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε αν μια συμφωνία για τους αιχμαλώτους ήταν κοντά, σταυρώνοντας τα δάχτυλά του για να δείξει ότι ελπίζει σε καλή τύχη.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, οι δυο παρατάξεις πράγματι αποδέχθηκαν συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας μένουν να ανακοινωθούν επίσημα από το Κατάρ και τους μεσολαβητές.
Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν το έχουν επιβεβαιώσει και η πολιτική του υπουργικού συμβουλίου πολέμου είναι να μην αποκαλύπτει τίποτα μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Αλλά τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει δώσει το πράσινο φως για τη συμφωνία αυτή.
Δυο πηγές ενήμερες σχετικά είπαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συνομιλίες αφορούν την απελευθέρωση «50 ως 100 ομήρων» σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 300 παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών. Η μεταφορά τους θα γίνει κατά φάσεις, θα ανταλλάσσονται «δέκα» όμηροι με «τριάντα» φυλακισμένους καθημερινά, ενώ προβλέπεται επίσης να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και –πάνω απ’ όλα– να κηρυχθεί «πενθήμερη ανανεώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», κατά τις πηγές του AFP.
Ωστόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει στην ταυτόχρονη απελευθέρωση μελών των ίδιων οικογενειών, κάτι που σημαίνει πως αν αφήνεται ελεύθερος άμαχος ή άμαχη θα φεύγει μαζί του ο ή η σύντροφός του, ακόμη κι αν ανήκει στις τάξεις του στρατού. Η Χαμάς, η οποία δεν θέλει να αφήσει ελεύθερους τους αιχμαλώτους της, το απορρίπτει μέχρι στιγμής, πάντα σύμφωνα με αυτές τις δυο πηγές.
Ο Νετανιάχου συναντήθηκε με οικογένειες ατόμων που κρατούνται από τη Χαμάς, περιγράφοντας την ασφαλή επιστροφή των αιχμαλώτων ως «ιερή και υπέρτατη αποστολή», ανέφεραν οι Times of Israel. Ο Νετανιάχου και συνάδελφοί του συναντήθηκαν με τις οικογένειες για τρεις ώρες το απόγευμα της Δευτέρας στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ, ανέφεραν οι Times.
«Άκουσα τον πόνο των οικογενειών», είπε ο Νετανιάχου σύμφωνα με τους Times. «Μιλήσαμε καρδιά με καρδιά. Μοιράστηκα μαζί τους όσα περισσότερα μπορούσα για τις διπλωματικές, μυστικές και επιχειρησιακές προσπάθειες που κάνουμε όλο το εικοσιτετράωρο».
Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ μεσολαβούν για τη σύναψη συμφωνίας που θα προβλέπει απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα κυρίως κατάπαυση του πυρός μερικών ημερών στη Λωρίδα της Γάζας.
Τουλάχιστον 17 νεκροί στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ
Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ στη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδει σήμερα το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Σύμφωνα με το Wafa, γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ των νεκρών στο χτύπημα που πραγματοποιήθηκε μετά τα μεσάνυχτα.
Το Wafa ανέφερε επίσης ότι αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από το χτύπημα στον καταυλισμό, που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Γάζας.
Τρεις νεκροί στη Τζαμπάλια
Τρία πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια όταν οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν ένα σύμπλεγμα κατοικιών στη Τζαμπάλια, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Επικαλούμενος πηγές από την Τζαμπάλια, κοντά στο σημείο της επίθεσης, το δίκτυο ανέφερε επίσης ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύεται ότι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα κτήρια που κατέρρευσαν.
Την ίδια ώρα, οι IDF ανακοίνωσαν τα ονόματα δύο επιπλέον στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχη στη Γάζα το πρωί της Τρίτης, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χερσαία επιχείρηση κατά της Χαμάς σε 68.
Πρόκειται για δύο στρατιώτες 26 ετών και 20 ετών. Επιπλέον, δύο έφεδροι, ένας αξιωματικός και δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά σε μάχες στη βόρεια Γάζα.
Επιδρομές και μάχες στη Δυτική Όχθη
Ένα βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του Al Jazeera Arabic και αναρτήθηκε στο X δείχνει τις ισραηλινές δυνάμεις να εισβάλλουν στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, ανατολικά της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Στο βίντεο φαίνεται μια φάλαγγα βαριά οπλισμένων ισραηλινών στρατιωτών να παρελαύνει δίπλα σε ένα θωρακισμένο ισραηλινό όχημα. Ένα άλλο μέρος του βίντεο έδειχνε μια ισραηλινή μπουλντόζα να κατεδαφίζει έναν δρόμο στον καταυλισμό Μπαλάτα.
Ξεχωριστές επιδρομές και μάχες με πυροβόλα όπλα αναφέρθηκαν επίσης στην Τζενίν από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.
Οι ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν τραυματίσει τουλάχιστον έναν Παλαιστίνιο στην πόλη Αράμπα. Άλλες επιδρομές αναφέρθηκαν σε Κιφίν και Γκαμπαντίγια.
ΠΟΥ: Σοκ από την επίθεση στον ινδονησιακό νοσοκομείο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένος» από τον βομβαρδισμό που σκότωσε τουλάχιστον 12 ανθρώπους στο ινδονησιακό νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα του πληγωμένου από τον πόλεμο παλαιστινιακού θύλακα.
Το ινδονησιακό νοσοκομείο πολιορκείται από τις ισραηλινές δυνάμεις με ανθρώπους να μην μπορούν να εισέλθουν ή να βγουν. Άνθρωποι που προσπάθησαν να εγκαταλείψουν την ιατρική μονάδα φέρεται να δέχθηκαν πυρά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.
«Υπήρξαν πολλαπλές και συνεχείς επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας τις τελευταίες έξι εβδομάδες, που είχαν ως αποτέλεσμα αναγκαστικές μαζικές εκκενώσεις από νοσοκομεία και πολλούς θανάτους και θύματα μεταξύ των ασθενών, των συνοδών τους και εκείνων που είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε νοσοκομεία», δήλωσε ο ΠΟΥ. «Το ινδονησιακό νοσοκομείο είχε ήδη υποστεί ζημιές λόγω τουλάχιστον πέντε επιθέσεων από τις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να σταθεί σιωπηλός ενώ αυτά τα νοσοκομεία, που θα έπρεπε να είναι ασφαλή καταφύγια, μεταμορφώνονται σε σκηνές θανάτου, καταστροφής και απόγνωσης».
Πηγή: Al Jazeera, Reuters, Jerusalem Post, Times Of Israel, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου