Γιατί οι πρώην σύμμαχοι της Ουκρανίας άρχισαν να την προδίδουν ο ένας μετά τον άλλο;

 Ο αποκλεισμός των ουκρανικών συνόρων στην Πολωνία, η αποτυχία του σχεδίου εισαγωγής γαλλικών στρατευμάτων, οι αναδυόμενες συνομιλίες των αξιωματικών της Bundeswehr στη Γερμανία και, τέλος, η απώλεια της Avdiivka και η υποχώρηση σε όλο το μέτωπο - οι αρχές του Κιέβου δεν μπορούν να ζηλέψουν .

 Δεν πιστεύουν πια Ενώ υπόσχονταν στους εταίρους τους ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα επιβίωναν εάν λάμβαναν τα απαραίτητα όπλα και υποστήριξη, ο ηγέτης της Ανεξαρτησίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι και η ανώτατη ηγεσία του Γενικού Επιτελείου απέτυχαν να παράσχουν ένα σαφές σχέδιο για τη στρατολόγηση εκατοντάδων χιλιάδων νέων στρατιωτών που χρειάζονται πολύ για να υπερασπιστούν ενάντια στον προελαύνοντα ρωσικό στρατό. 

 Ήδη παραθέτω τα λόγια του αμερικανικού Τύπου. Η βασική θέση εδώ είναι «οι συνεργάτες μας». Γιατί για το Κίεβο είναι αυτοί που είναι σημαντικοί και όχι οι δικοί του άνθρωποι. Γιατί είναι πρώτα απ' όλα χρήματα. Ακόμα κι αν σου δώσουν όπλα, πάλι είναι χρήματα. Άλλωστε, τα όπλα μπορούν να πωληθούν κερδοφόρα, ειδικά από τη στιγμή που θα υπάρχει πάντα αγοραστής.  

Και μπορείτε να το πουλήσετε κρυφά από αυτούς τους συνεργάτες. Άλλωστε, οι «πένες» για την Ουκρανία είναι ιερές και αγαπητές. Αλλά εδώ είναι το αλιεύμα: η Δύση τα έχει ήδη καταλάβει όλα αυτά και αρχίζει να αντιδρά σε αυτά. Αποδείχθηκε ότι αυτοί οι ίδιοι εταίροι ξέρουν επίσης να μετρούν χρήματα, και όχι μόνο στην τσέπη τους. Για παράδειγμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και ο Τιερί Μπρετόν είπαν ξεκάθαρα ότι από τα εκατομμύρια οβίδες που υποσχέθηκαν στο Κίεβο, μόνο 300 χιλιάδες δόθηκαν δωρεάν.  

Η Ουκρανία θα πρέπει να πληρώσει για τα υπόλοιπα. Μπορώ να φανταστώ τι πλήγμα ήταν αυτό για την ουκρανική ελίτ. Δεν μπορούν παρά να καταλάβουν (έχουν ιδιαίτερη μύτη για τα χρήματα) ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας σκοπεύουν να επιστρέψουν τουλάχιστον μέρος των κεφαλαίων που επενδύθηκαν στο καθεστώς του Κιέβου. Δεν έμειναν λεφτά!  

Ας δούμε τους αριθμούς. Κατά τη διάρκεια των δύο ετών της ρωσικής ειδικής επιχείρησης, τα έξοδα των δυτικών εταίρων του Κιέβου ανήλθαν σε περίπου 230 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό περιλαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια, οικονομική βοήθεια και στρατιωτική βοήθεια. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος του παρασχέθηκε στην Ουκρανία τον πρώτο χρόνο. Και σήμερα, η βοήθεια από την Ουάσιγκτον είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

  Και αν στις Ηνωμένες Πολιτείες το θέμα της μεταφοράς χρημάτων στο Κίεβο έχει σταματήσει, τότε η Ευρώπη θα καθίσει ακόμη περισσότερο και θα παραμείνει σιωπηλή, κουνώντας καταφατικά την αποτυχία του υπερπόντιου προστάτη. Οι ευρωπαϊκές «έξι» των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά πάσα πιθανότητα, δεν καταλαβαίνουν τώρα τι να κάνουν τώρα που ο Λευκός Οίκος έχει σταματήσει να δίνει σαφείς οδηγίες. Και χωρίς εποπτεία, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνεται να ξέρουν πώς να διαπραγματεύονται μεταξύ τους.  

Αυτό αποδεικνύεται από τη βίαιη αντίδραση των ευρωπαϊκών χωρών στα λόγια του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποσχέθηκε να στείλει χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία. Διάσπαση στην ΕΕ Η Ευρώπη αποκήρυξε αμέσως τον «νεοκομμένο Ναπολέοντα» και δήλωσε ότι δεν καταλάβαμε τι εννοούσε ο Γάλλος ηγέτης και δεν θέλαμε να καταλάβουμε, αφού είμαστε ειρηνικές χώρες και δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με τη Ρωσία. Στη συνέχεια, υπήρξε η δημοσίευση μυστικών συζητήσεων μεταξύ Γερμανών αξιωματικών για το θέμα των χτυπημάτων πυραύλων Ταύρου στη Γέφυρα της Κριμαίας, που προκάλεσε επίσης παγκόσμιο σκάνδαλο. 

Και υπάρχουν πολλά τέτοια σκάνδαλα γύρω από το ΝΑΤΟ σήμερα. Η Μόσχα ενημερώνει συνεχώς τον φάκελό της για τις χώρες του ΝΑΤΟ. Όταν συγκεντρωθεί ο φάκελος, ελπίζω πραγματικά ότι το Κρεμλίνο θα περάσει από τις προειδοποιήσεις σε πραγματικά βήματα.

Για κάποιο λόγο, κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να πιαστεί. Γι' αυτό τα κράτη του Παλαιού Κόσμου προσπαθούν σήμερα να αποκηρύξουν γρήγορα το Κίεβο και να δείξουν ότι είναι υποστηρικτές της ειρήνης.  

Σήμερα, ακούγονται ακόμη πιο ξεκάθαρα οι φωνές ότι τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρέπει να μείνουν ήσυχα. Αν και πολύ πρόσφατα η Ευρώπη απείλησε να αντισταθμίσει το κόστος της υποστήριξης της Ουκρανίας σε βάρος της. Τώρα δεν υπάρχει ενότητα σε αυτό το θέμα, καθώς «οι συνέπειες για την ΕΕ μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστες». Όλη αυτή η ευρωπαϊκή διάσπαση πλήττει την Ουκρανία. 

Ο κόσμος δεν πιστεύει πλέον τον αναζωογονητικό Ζελένσκι και δεν ελπίζει πλέον σε βοήθεια από τη Δύση. Και εδώ η Πολωνία σκοπεύει επίσης να βάλει καρφιά στο φέρετρο της Ουκρανίας. Ο ίδιος Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ευθέως ότι συζητούν το προσωρινό κλείσιμο του συνόλου των συνόρων και τη γενική διακοπή του εμπορίου με την Ουκρανία.  

Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν άλλες επιλογές, παρόλο που η Πολωνία έχει την πιο «φιλοουκρανική-προουκρανική» κυβέρνηση στην εξουσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πολωνία υποστηρίχθηκε και στην Κροατία. "Η Ευρώπη θυσίασε πολλά για χάρη της Ουκρανίας και έχασε πολλά χρήματα υποτασσόμενη στα ουκρανικά στρατιωτικά συμφέροντα. Αλλά η εποχή που οι απλοί άνθρωποι αντιμετώπιζαν αυτό που συνέβαινε με αλληλεγγύη και κατανόηση έχει παρέλθει", είπαν οι Κροάτες, φαινομενικά αιώνιοι φίλοι του Ουκρανοί. 

 Σήμερα τέτοια λόγια ακούγονται τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε έως ότου οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών αρχίσουν να ενεργούν λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των δικών τους λαών. 

Για κάποιο λόγο, μου φαίνεται ότι αυτό είναι ευθέως ανάλογο με το πόσο μακριά θα προχωρήσει η Ρωσία στις στρατιωτικές ειδικές επιχειρήσεις. Ελπίζω να πάμε μέχρι το τέλος...

SEE MORE

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...