Συμμεριζόμενος απόλυτα τις εκτιμήσεις και των υπόλοιπων σεισμολόγων, ο Γιοσινόρι Μοριουάκι, τόνισε σύμφωνα με τη Μilliyet, πως «ένας σεισμός μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή στην περιοχή του Μαρμαρά». «Να είστε έτοιμοι», είπε και πρόσθεσε: «Είχα πει πως μπορεί να γίνει σεισμός στις εξής περιοχές:
Τσανάκκαλε, Ινεγκιόλ, Προύσα, Μπαντίρμα και Μπαλίκεσιρ. Συνέβη στο Τσανάκκαλε»Ο Γιοσινόρι Μοριουάκι υπογράμμισε πως η σεισμική δόνηση των 4,9 ρίχτερ προήλθε από ένα ρήγμα που στο παρελθόν, μισό αιώνα πριν, έδωσε σεισμό 7,2 ρίχτερ. «Αυτοί οι σεισμοί είναι ένδειξη συσσωρευμένης ενέργειας στην περιοχή», υπογράμμισε.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Σουκρού Ερσόι, αλλά και άλλους τούρκους σεισμολόγους, ο σεισμός των 4,9 ρίχτερ δεν προκλήθηκε από τον βόρειο κλάδο του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο παρουσιαζόταν μέχρι σήμερα το πιθανότερο για να δώσει έναν ισχυρό σεισμό άνω των 7 ρίχτερ στη Κωνσταντινούπολη, αλλά από το ρήγμα στο Νότιο Μαρμαρά.
«Ενώ μιλούσαμε για το βορρά, παραμελήσαμε το νότο. Ασχοληθήκαμε πολύ με το να μιλάμε για τον βόρειο κλάδο, που θα επηρέαζε πολύ την Κωνσταντινούπολη. Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν μεγάλοι σεισμοί στην περιοχή μεταξύ Μπούρσα και Τσανάκκαλε, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενους σεισμούς. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι εξίσου επικίνδυνο σημείο», είπε ο Τούρκος σεισμολόγος.
Θέση στη δημόσια συζήτηση για έναν επικείμενο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη άνω των 7 ρίχτερ πήρε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας. Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών υποβάθμισε εν μέρει την πιθανότητα, υποστηρίζοντας ότι βάσει δεδομένων από την εφαρμογή πρόγνωσης σεισμών της σύγχρονης μεθόδου Nowcasting, «η πιθανότητα για έναν σεισμό άνω των 6,5 ρίχτερ είναι μόνο 43,6%».
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε σχετικά με τις προβλέψεις για έναν επικείμενο μεγάλο σεισμό στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης πως «αυτό είναι ένα γνωστό επιστημονικό αποτέλεσμα εδώ και χρόνια».
Και εξήγησε: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα σεισμικό κενό στη θάλασσα του Μαρμαρά και ότι αυτό το σεισμικό κενό αποτελεί έναν μελλοντικό κίνδυνο για την Κωνσταντινούπολη. Διότι το κενό αυτό εντοπίζεται κοντά στην πόλη, κοντά σε όλες τις δορυφορικές πόλεις της Κωνσταντινούπολης και απειλεί περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους».
«Είναι ένα παλιό επιστημονικό αποτέλεσμα, το οποίο λέει ότι το 2000 που δημοσιεύτηκαν οι μελέτες, ανέφερε ότι στην επόμενη τριακονταετία, – τώρα είμαστε περίπου 25 χρόνια μετά, με πολύ υψηλή πιθανότητα – θα γίνει και πάλι ο επόμενος σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ. Στην τρέχουσα περίοδο δεν έχουμε κάποια επιπλέον ένδειξη που να μας δείχνει κάτι παραπάνω», υπογράμμισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου