Αρκετές σχολές καταδίκασαν τους προέδρους πανεπιστημίων που ζητούσαν τις προηγούμενες ημέρες την εμπλοκή της αστυνομίας για την απομάκρυνση των φοιτητών.
Το πανεπιστήμιο Κολούμπια συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους φοιτητές που συμμετέχουν στην κατάληψη της πανεπιστημιούπολης στη σχολή της Νέας Υόρκης. Το πανεπιστήμιο ανέστειλε τη διορία που είχε δώσει στους φοιτητές για να εκκενώσουν την σχολή.
Την ίδια ώρα, η Σύγκλητος ενέκρινε ψήφισμα την Παρασκευή για τη δημιουργία ειδικής ομάδας προκειμένου να εξετάσει την ηγεσία της Διοίκησης, η οποία την περασμένη εβδομάδα ζητούσε από την αστυνομία να επέμβει στις καταλήψεις, με αποτέλεσμα να καταγραφούν πολλές συμπλοκές και περισσότερες από 100 συλλήψεις.Η διοίκηση προσπαθώντας να καταλαγιάσει η ένταση, έστειλε ένα email στους φοιτητές την Παρασκευή το βράδυ λέγοντας ότι η παρουσία της αστυνομίας «αυτή τη στιγμή» θα ήταν αντιπαραγωγική, προσθέτοντας παράλληλα πως ελπίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα δείξουν «συγκεκριμένα σημάδια προόδου». Στην επιστολή που εστάλη στους φοιτητές, η ηγεσία του πανεπιστημίου είπε ότι «υποστηρίζουμε τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους φοιτητές».
Οι διαδηλωτές σε όλη τη χώρα απαιτούν να κοπούν οι οικονομικοί δεσμοί με το Ισραήλ και να αποχωρήσουν οι αμερικανικές εταιρείες που επιτρέπουν ή και χρηματοδοτούν τη σύγκρουση.
Το Πολυτεχνείο της Καλιφόρνια Humboldt είχε δώσει τελεσίγραφο στους διαδηλωτές που βρίσκονται μέσα στο κτίριο από τη Δευτέρα να απομακρυνθούν έως την Παρασκευή. Η προθεσμία παρήλθε και ελάχιστοι από τους διαδηλωτές έφυγαν, με την πλειονότητα των σπουδαστών να παραμένουν στην κατάληψη.
Στο Κολοράντο, η αστυνομία «εισέβαλε» την Παρασκευή στην πανεπιστημιούπολη Auraria του Ντένβερ που φιλοξενεί τρία πανεπιστήμια και κολέγια, συλλαμβάνοντας περίπου 40 διαδηλωτές με κατηγορίες παραβίασης.
Οι αποφάσεις να κληθούν οι αρχές επιβολής του νόμου, που οδήγησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις σε όλη τη χώρα, ώθησαν μέλη ΔΕΠ σε πανεπιστήμια στην Καλιφόρνια, της Τζόρτζια και του Τέξας να ξεκινήσουν ή να περάσουν ψήφους δυσπιστίας στην ηγεσία τους. Είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικές επιπλήξεις, χωρίς την εξουσία να απομακρύνουν τους προέδρους τους.
Όμως οι εντάσεις σωρεύουν πιέσεις στους σχολικούς λειτουργούς, οι οποίοι ήδη προσπαθούν να επιλύσουν τις διαμαρτυρίες καθώς πλησιάζουν οι τελετές αποφοίτησης του Μαΐου.
Ταυτόχρονα το αντιπολεμικό κίνημα μεταφέρεται και στην Ευρώπη. Στη Γαλλία, φοιτητές στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, στους απόφοιτους του οποίου συγκαταλέγεται και ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, απέκλεισαν την πρόσβαση σε ένα κτίριο της πανεπιστημιούπολης και τα μαθήματα έγιναν διαδικτυακά.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου