Η «σπορά νεφών», την οποία δημιουργούν μικρά αεροσκάφη στον ουρανό, ευθύνονται για τις πλημμύρες στο Ντουμπάι!

 Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αυτή η τεχνική, το πρόγραμμα πρόκλησης τεχνητής βροχής χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1990. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που επιμένουν να παρουσιάζουν το φαινόμενο αποκλειστικά ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής…

Μετεωρολόγοι ανέφεραν σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως το Bloomberg ότι το διήμερο Κυριακής-Δευτέρας αεροσκάφος του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας το Ντουμπάι πραγματοποίησε τεχνητή σπορά νεφών η οποία προκάλεσε τα ακραία φαινόμενα είτε τα ενίσχυσε.

 Ενω σύμφωνα με το Associated Press η «σπορά των νεφών», κατά την οποία πυροδοτούν μικρά αεροσκάφη, ευθύνονται για το πρωτόγνωρο φαινόμενο.

Τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων που αναλύθηκαν από το Associated Press έδειξαν ότι ένα αεροσκάφος που συνδέεται με την σπορά νεφών των ΗΑΕ, πετούσε σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ντουμπάι πλημμυρίζει λόγω της σποράς νεφών, το ίδιο είχε συμβεί και το 2022, όταν η χώρα πραγματοποίησε περίπου 311 αποστολές σποράς σύννεφων, που ισοδυναμούσαν με σχεδόν 1.000 ώρες πτήσης.

Ωστόσο η βροχή που έπεσε φέτος έφτασε επίπεδα ρεκόρ. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM χαρακτήρισε τη βροχή της Τρίτης «ιστορικό καιρικό γεγονός» «κάτι που τεκμηριώθηκε από την συλλογή δεδομένων απο το 1949».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σε μεγάλο βαθμό άνυδρο κλίμα με πολύ λίγες βροχοπτώσεις και καυτές θερμοκρασίες, οι οποίες πλήττουν συχνά, τη δεκαετία του ’40 έφτασαν ακόμη και τους 50 C (122 F).

Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις Ντουμπάι και Άμπου Ντάμπι βρίσκονται και οι δύο στην ακτή του Περσικού Κόλπου, παρέχοντας κάποια ανακούφιση για τις υπερπλούσιες παιδικές χαρές, τα πολυσύχναστα λιμάνια και τις μάζες των κατασκευών.

Αλλά η κυβέρνηση των ΗΑΕ έχει λάβει μέτρα για να συμβάλει στην αύξηση των βροχοπτώσεων στο ξηρό κλίμα της χώρας.

Αυτό είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη σπορά νεφών, το οποίο ξεκίνησε σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των υδάτων στη χώρα.

Πώς ακριβώς όμως λειτουργεί αυτή η διαδικασία; 

Συνήθως, η διαδικασία περιλαμβάνει την εκτόξευση εκλάμψεων αλατιού καθώς και άλλων μικρών ορυκτών σε προϋπάρχοντα σύννεφα.

Έχει αναπτυχθεί πολύς καιρός, με το πρόγραμμα σποράς σύννεφων των ΗΑΕ που ξεκίνησε αρχικά στη δεκαετία του 1990 και έκτοτε περιλαμβάνει συνεργασίες με τη NASA και το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας των ΗΑΕ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτής της έρευνας



«Ενώ ο άμεσος στόχος της ενίσχυσης της βροχής είναι η αύξηση των βροχοπτώσεων, η αναπλήρωση των υπόγειων υδάτων και η ενίσχυση της παροχής γλυκού νερού, ας μην ξεχνάμε τις ευρύτερες και εκτεταμένες επιπτώσεις της βροχής στην ασφάλεια του νερού και των τροφίμων, καθώς και στον τουρισμό και τη μετριοπάθεια του καιρού.

«Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η ενίσχυση της βροχής είναι ένας από τους επτά πυλώνες της στρατηγικής καινοτομίας των ΗΑΕ όσον αφορά την έρευνα, τη συνεχή καινοτομία και την περίπλοκη επιστήμη της τροποποίησης του καιρού».

Δείτε ακόμα: Αυτή είναι η ελληνική εταιρεία τροποποίησης του καιρού, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη απο το 1981!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...