Δίκη Τραμπ: Δεκάδες ένορκοι απορρίφθηκαν καθώς λένε ότι δεν μπορούν να είναι αμερόληπτοι

 Η άνευ προηγουμένου ποινική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε με τους μισούς από μια ομάδα πιθανών ενόρκων να αποκλείονται μέσα σε λίγα λεπτά για λόγους αμεροληψίας. 

Ο κ. Τραμπ αρνείται ότι παραποιεί επιχειρηματικά αρχεία για να κρύψει μια πληρωμή σιωπής στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. 

Εξήντα από τους 96 πιθανούς ενόρκους έσπευσαν να πουν στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ότι δεν μπορούσαν να είναι αμερόληπτοι.

Σε όσους έμειναν στη συνέχεια τέθηκαν πολλές ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ειδήσεων και των συνηθειών τους για ανάγνωση βιβλίων.

«Απλώς δεν μπορούσα να το κάνω», ακούστηκε να λέει μια επίδοξη ένορκος καθώς έφευγε από το δικαστήριο τη Δευτέρα. Οι απολύσεις ήταν μια ένδειξη του πόσο δύσκολο θα μπορούσε να είναι η εύρεση μιας ομάδας 12 αμερόληπτων ενόρκων για μια υπόθεση που αφορούσε ένα υψηλού προφίλ σεξουαλικού σκανδάλου που αφορούσε έναν πρώην πρόεδρο να διεκδικεί ξανά τον Λευκό Οίκο. 

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ έδωσε εντολή στον πρώην δικηγόρο του, Μάικλ Κοέν, να πληρώσει στην Ντάνιελς 130.000 δολάρια (104.000 λίρες) σε αντάλλαγμα για τη σιωπή της σχετικά με μια υποτιθέμενη σεξουαλική επαφή που ο πρώην πρόεδρος αρνείται ότι έλαβε χώρα. 

Οι εισαγγελείς λένε ότι το έκανε για να «επηρεάσει παράνομα» τις εκλογές του 2016. Ο Τραμπ δήλωσε αθώος. Η επιλογή της κριτικής επιτροπής ξεκίνησε το απόγευμα. Ο δικαστής ξεκίνησε με την απόλυση των ενόρκων που σήκωσαν το χέρι τους λέγοντας ότι δεν μπορούσαν να είναι αμερόληπτοι, αφήνοντας περίπου 34 άτομα. 

Εκείνοι που έμειναν στη συνέχεια ψήθηκαν για 42 ερωτήσεις στο ερωτηματολόγιο της κριτικής επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων των συνηθειών τους για ανάγνωση ειδήσεων, εάν είχαν παρακολουθήσει συγκεντρώσεις του Τραμπ ή είχαν διαβάσει κάποιο από τα βιβλία του πρώην προέδρου. Δεκαοκτώ τοποθετήθηκαν τυχαία στο κουτί της κριτικής επιτροπής και απάντησαν ένα προς ένα στο ερωτηματολόγιο. 

Ένας άνδρας από το κέντρο του Μανχάταν είπε ότι διάβασε τη Wall Street Journal. Ένας άλλος από το Upper West Side είπε ότι οι συνήθειές του στο ραδιόφωνο περιελάμβαναν να ακούει οτιδήποτε ήταν όταν ήταν στο ντους. Αργότερα διευκρίνισε ότι εννοούσε το NPR. Κανένας από τους δύο δεν απολύθηκε αμέσως. Μια γυναίκα ρωτήθηκε:

 «Έχετε ισχυρές απόψεις ή πεποιθήσεις για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ή το γεγονός ότι είναι τρέχων υποψήφιος πρόεδρος, που θα παρεμπόδιζε την ικανότητά σας να είστε δίκαιος και αμερόληπτος ένορκος;»

Απάντησε απλώς «ναι» και αποβλήθηκε, αν και η ομάδα του κ. Τραμπ αρχικά είχε αντίρρηση να τη δικαιολογήσει για λόγους που δεν εξήγησαν. Όλοι οι ένορκοι θα παραμείνουν ανώνυμοι λόγω του υψηλού προφίλ της υπόθεσης, αν και η νομική ομάδα και οι εισαγγελείς του κ. Τραμπ θα γνωρίζουν την ταυτότητά τους. Ησυχία στο γήπεδο 

Ο κατηγορούμενος παρέμεινε σιωπηλός κατά τη διάρκεια της ημέρας, μιλώντας στους δικηγόρους του με σιωπηλό τόνο ενώ διατηρούσε αυστηρή έκφραση. Είπε τρεις λέξεις ολόκληρο το πρωί στον δικαστή, δικαστή της Νέας Υόρκης Juan Merchan - όλα «ναι», όταν ρωτήθηκε για το ποια συμπεριφορά απαιτούνταν στο δικαστήριο.

Όμως έξω από το δικαστήριο, ο Τραμπ είπε ότι η δίκη ήταν «ανοησία» και «επίθεση στην Αμερική». Οι δημόσιες δηλώσεις του Τραμπ για την υπόθεση αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης πολλών λεπτών το πρωί στο δικαστήριο.


Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ορισμένες από τις αναρτήσεις του Τραμπ στον ιστότοπό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Truth Social, παραβίασαν μια εντολή που του επέβαλε ο Justice Merchan. Η διάταξη απαγορεύει στον Τραμπ να κάνει δημόσια σχόλια για άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μαρτύρων. Η εντολή επεκτάθηκε σε συγγενείς των εμπλεκομένων μετά την επίθεση του κ. Τραμπ στην κόρη του δικαστή Μέρτσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν ζήτησε από τον δικαστή Merchan να επιβάλει πρόστιμο στον Τραμπ 3.000 δολάρια (2.400 £) συνολικά για τρεις θέσεις.

Αυτό περιλαμβάνει μια ανάρτηση το Σάββατο όταν αποκάλεσε τον πρώην δικηγόρο του -και μελλοντικό μάρτυρα- Μάικλ Κόεν "ντιμασμένο δικηγόρο και κακούργημα". Ο δικαστής όρισε ημερομηνία ακρόασης στις 24 Απριλίου για να λάβει απόφαση. Ο δικαστής χρησιμοποίησε το πρωί για να αποφασίσει ποια στοιχεία θα ήταν επιτρεπτά στο δικαστήριο. Η υπεράσπιση και η δίωξη πυροβολήθηκαν για τη διαρροή ήχου του κ. Τραμπ που κυκλοφόρησε λίγο πριν από τις εκλογές του 2016. Στο κλιπ, που προέρχεται από ηχογράφηση της εκπομπής Access Hollywood του NBC, ο κ. Τραμπ μιλάει για το να αρπάζει γυναίκες από τα γεννητικά τους όργανα. 

Οι εισαγγελείς ζήτησαν να συμπεριλάβουν μια αλυσίδα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ των αξιωματούχων της εκστρατείας του Τραμπ και του δημοσιογράφου της Washington Post που έσπασε την ιστορία της Access Hollywood, η οποία περιελάμβανε μια μεταγραφή της κασέτας. Ο δικαστής αρνήθηκε να επιτρέψει την αναπαραγωγή του ήχου για τους ενόρκους, αλλά είπε ότι οι εισαγγελείς θα μπορούσαν να αναφερθούν σε όσα είπε ο κ. Τραμπ στην κασέτα.


Η διαφωνία ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι μεγάλη υπόθεση», είπε ο δικαστής Μέρτσαν, προτού προσθέσει: «Μια δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης… είναι επίσης μεγάλη υπόθεση. Θα τον δω εδώ την επόμενη εβδομάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...