Τους τελευταίους μήνες το κυβερνών κόμμα υφίσταται σημαντική δημοσκοπική συρρίκνωση καθώς σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, όπως η ακρίβεια, η έλλειψη δικαιοσύνης και το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατούν στην κοινωνία, έχει αποτύχει παταγωδώς.
Μπορεί ο πρωθυπουργός σε κάθε ομιλία του να αναφέρεται στα «κατορθώματα» της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά κυρίως το πεδίο της οικονομίας, όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, καθώς μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας δυσκολεύεται να βγάλει τον μήνα και δουλεύει για να επιβιώσει, ενώ οι μικρομεσαίοι βρίσκονται σε μεγάλα αδιέξοδα.
Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ η κοινωνία βοά για την προσπάθεια συγκάλυψης στην τραγική υπόθεση των Τεμπών, η κυβέρνηση βυθίστηκε στην αλαζονική επίκληση του 41%. Το αποτέλεσμα, όπως φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι μέσα σε λίγους μήνες να είναι ανοιχτό το σενάριο η γαλάζια παράταξη να πάρει ποσοστό κάτω από 30%. Γι’ αυτό και στην ερώτηση για τον πήχη στις επερχόμενες εκλογές οι απαντήσεις είναι θολές και γενικές, καθώς όλοι στα ενδότερα του Μαξίμου φοβούνται ότι θα είναι εκτεθειμένοι το βράδυ των εκλογών που θα έχουν βγει τα αποτελέσματα.
Προσωπικό αφήγημα
Ο πρωθυπουργός, όντας σε κατάσταση πανικού καθώς βλέπει τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος να συρρικνώνονται ραγδαία, πολώνει το πολιτικό κλίμα προσδίδοντας στα διλήμματα των ευρωεκλογών χαρακτήρα εθνικό και κεντρικής πολιτικής σκηνής. Συγκεκριμένα, στην αυλαία του 15ου Συνεδρίου της ΝΔ ανέφερε ότι «πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας κρύβεται και το δικό μου όνομα. Κάθε ψήφος στις ευρωεκλογές μού δίνει νέα δύναμη να διεκδικήσω όσα χρειάζεται η Ελλάδα, να πάω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιο δυνατός να διεκδικήσω κονδύλια για την άμυνα και τους αγρότες μας».
Ο προσωπικός τόνος του Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τα επίδικα των ευρωεκλογών έγινε με μια λογική: ο πρωθυπουργός θεωρείται από το Μαξίμου ως το δυνατό χαρτί της ΝΔ, που συσπειρώνει ψηφοφόρους από διαφορετικές κοινωνικές αφετηρίες. Ομως εάν οι δημοσκοπικές τάσεις επαληθευτούν και το κυβερνών κόμμα χάσει σημαντική εκλογική επιρροή, τότε θα πρόκειται για τεράστια πολιτική αλλά και προσωπική ήττα του πρωθυπουργού.
«Βουτιά» στη βόρεια Ελλάδα
Μεγάλος πονοκέφαλος για το Μαξίμου είναι η ραγδαία δημοσκοπική πτώση που καταγράφεται στη βόρεια Ελλάδα και η διαρροή «γαλάζιων» ψηφοφόρων σε κόμματα δεξιότερα της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της Opinion Poll το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος στη βόρεια Ελλάδα εμφανίζεται στο 25,7%, ενώ το ποσοστό των εκ δεξιών του κομμάτων υπερβαίνει το 20%. Σε αυτό το πλαίσιο το επόμενο διάστημα πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα κάνουν πολλές περιοδείες στη βόρεια Ελλάδα ώστε να προσπαθήσουν να μαζέψουν τις μεγάλες απώλειες. Στην πρώτη γραμμή της «μάχης» θα βρίσκονται ο Μάκης Βορίδης,ο Αδωνης Γεωργιάδης, ο Θάνος Πλεύρης και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Τη γραμμή που θα ακολουθήσει η γαλάζια παράταξη για την επαναπροσέγγιση των απογοητευμένων δεξιών ψηφοφόρων αποκάλυψε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο οποίος αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο είπε στο κανάλι της Βουλής ότι «ο δεξιός ψηφοφόρος όντως έχει πληγωθεί από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Είμαστε εδώ και ευχαριστώ τον πρόεδρο που με επέλεξε να είμαι στην επιτροπή εκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές, να δώσουμε το μήνυμα, ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε και να χρυσώσουμε το χάπι για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».
Ο «γκουρού»
Η κοινωνική δυσφορία εναντίον της κυβέρνησης έχει αποσυντονίσει τελείως το Μαξίμου, το οποίο είχε μάθει πέντε χρόνια να είναι απολύτως προστατευμένο από τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μάλιστα μεγάλη γκρίνια υπάρχει και στο κομμάτι της επικοινωνίας, καθώς πολλοί θεωρούν ότι αυτό που ήταν το απόλυτο πλεονέκτημα της κυβέρνησης μετατρέπεται σε «μαύρη τρύπα». Σε αυτήν τη συνθήκη, όπου τα μηνύματα της κυβέρνησης δεν έχουν πέραση στην ελληνική κοινωνία, ενεργοποιείται ο επονομαζόμενος «γκουρού της επικοινωνίας» Σταν Γκρίνμπεργκ.
Οι εσωτερικές συγκρούσεις
Τη στιγμή που η κοινωνική δυσφορία μεγαλώνει ολοένα περισσότερο, τα διαφορετικά στρατόπεδα εντός της ΝΔ βλέπουν και επεξεργάζονται τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα, περιμένοντας το νέο σημείο ισορροπίας που θα διαμορφώσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς δεν δίνουν λευκή επιταγή στον Κυρ. Μητσοτάκη, όπως αποτυπώθηκε και από τη σιωπή τους στο
15ο συνέδριο της γαλάζιας παράταξης. Η βασική σύγκρουση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι ανάμεσα στην «κεντρώα» και τη δεξιά ταυτότητα. Ο Σαμαράς επανειλημμένως έχει διαφωνήσει με τις στρατηγικές επιλογές του πρωθυπουργού, θεωρώντας ότι η ΝΔ απομακρύνεται από την κοινωνική της βάση, ενώ από την άλλη, η γραμμή του Μαξίμου αποτυπώθηκε για άλλη μια φορά από την απάντηση του Παύλου Μαρινάκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Χαρακτηριστικά, στην ερώτηση του Documentonews εάν η ΝΔ έχει μαζέψει το μισό ΠΑΣΟΚ όπως είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός κατάφερε να πάρει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απ’ ό,τι είχε πάρει στην πρώτη του εκλογή, γιατί βασίστηκε στις δυνάμεις τις παραδοσιακές, σίγουρα της παράταξής μας. Αλλά βοήθησαν πάρα πολλοί, συνέβαλαν πάρα πολύ και άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν μαζί μας στην πορεία. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό άνθρωποι από διαφορετικές αφετηρίες να ασπάζονται ένα όραμα, ένα πρόγραμμα, να έρχονται στον δικό σου τον χώρο».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου