«WSJ»: Πιθανή ακόμη και σήμερα η «απάντηση» του Ισραήλ – Έτοιμοι για όλα δηλώνουν οι Ιρανοί

 Ακόμη και εντός της ημέρας είναι πιθανή μια «απάντηση» του Ισραήλ στη μεγάλη σαββατιάτικη πυραυλική -κι όχι μόνο- επίθεση του Ιράν στο έδαφός του, με βάση πληροφορίες αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Δύσης, τους οποίους επικαλείται η «Wall Street Journal».

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι μετά την απόκρουση της επίθεσης του Ιράν,

η οποία πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα στο πολύνεκρο χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ παραμένει «ακλόνητη», μόνο, όμως, όσον αφορά στην άμυνά του απέναντι στο Ιράν και σε καμία περίπτωση πιθανή αντεπίθεσή του.

Στον απόηχο της ιρανικής επίθεσης στο ισραηλινό έδαφος, ΗΠΑ και Ε.Ε. κάλεσαν τις δυο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, ευελπιστώντας -όπως υπογράμμισαν οι δυτικοί αξιωματούχοι που μίλησαν στη «WSJ»- πως ακόμη κι αν ο πόλεμος αντιποίνων συνεχιστεί, τα εκατέρωθεν χτυπήματα να είναι χαμηλής κλίμακας, ώστε να αποφευχθεί μια γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Με «φόντο» τα δυτικά μηνύματα, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, συζήτησε διάφορα σενάρια «απάντησης» στο Ιράν, τα οποία, ωστόσο, είχαν έναν κοινό παρονομαστή: «Επώδυνα» αντίποινα στην Τεχεράνη, αλλά χωρίς να πυροδοτηθεί γενικευμένος πόλεμος. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Channel 12, το εν λόγω συμβούλιο συμφώνησε πως η σχεδιαζόμενη απάντηση θα πρέπει να είναι τέτοιας κλίμακας, που δεν θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως, το τελευταίο διάστημα ο Νετανιάχου έδειχνε να αγνοεί τους συμμάχους του και να προχωρά στους σχεδιασμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις αντιδράσεις τους. Ωστόσο, η τελευταία απόφαση του πολεμικού συμβουλίου δείχνει πως αυτό σε κάποιο βαθμό έχει αλλάξει. «Η ισραηλινή άμυνα τα πήγε πολύ καλά, αλλά δεν θα ήταν τόσο αποτελεσματική εάν δεν είχε την υποστήριξη των συμμάχων», ανέφερε σχετικά ο πολιτικός αναλυτής Μάικλ Κλαρκ στο Sky News και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ θα απαντήσει, είναι αποφασισμένο. Αλλά πώς θα απαντήσει; Εξακολουθεί να συζητά για αυτό με τους συμμάχους, η φωνή των οποίων είναι πλέον λίγο πιο δυνατή, σε σχέση με πριν από την επίθεση του Ιράν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Μένσερ, δήλωσε μετά το συμβούλιο πως «το Ισραήλ διατηρεί όλες τις επιλογές του» και πρόσθεσε: «Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας». Η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται να διαμήνυσε στην Ουάσιγκτον πως μετά την επίθεση του Ιράν το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να «απαντήσει» στην επίθεση, όπως ακριβώς είχε διαμηνύσει προηγουμένως και η Τεχεράνη για το δικό της χτύπημα.

Έτοιμο να απαντήσει «πιο σθεναρά» το Ιράν

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ξεκαθαρίζει ότι θα απαντήσει πιο σθεναρά από ότι προηγουμένως, στην περίπτωση που το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα.

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε σήμερα στον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον, πως το Ιράν δεν επιθυμεί μεν αύξηση των εντάσεων, ωστόσο, είναι έτοιμο να απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, εφόσον το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα.

Θυμίζουμε πως αργά το ααββατόβραδο εκατοντάδες πύραυλοι και drones εκτοξεύτηκαν συγχρόνως από διάφορες περιοχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας προς το Ισραήλ, σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, τροφοδοτώντας φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να ξεσπάσει στον απόηχο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...