«Ο Κούρτι απείλησε τη Σερβία», Βούτσιτς: Είμαστε οι μόνοι με καθεστώς ουδέτερου στρατιωτικού κράτους στην περιοχή

 Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι αναμένει ότι ο Μίλος Βούτσεβιτς, τον οποίο έχει ορίσει πρωθυπουργό, θα λάβει την υποστήριξη του κοινοβουλίου για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχει μεγάλα και δύσκολα. καθήκοντα μπροστά του.. Ο Μίλος Βούτσεβιτς, πρώην υπουργός Άμυνας και αρχηγός της κυβερνώσας οντότητας, του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), έλαβε εντολή σχηματισμού της νέας σερβικής κυβέρνησης την προηγούμενη μέρα από τον Βούτσιτσε. 

«Είμαστε σε μια συγκεκριμένη θέση γιατί είμαστε οι μόνοι που έχουμε το καθεστώς ενός κράτους που είναι στρατιωτικά ουδέτερο σε αυτό το τμήμα της περιοχής. Είμαστε πάντα έτοιμοι να αμυνθούμε, αλλά δεν απειλούμε κανέναν», δήλωσε ο Βούτσιτς στις 31 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Ένοπλες Δυνάμεις της Σερβίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μπαταϊνίτσα.

Προειδοποίησε για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, πυροβόλων πυροβολικού και εκτοξευτών πυραύλων. Ο Βούτσιτς είπε ότι γίνονται επενδύσεις στον στρατό όπως ποτέ άλλοτε και ανακοίνωσε ότι τα εγχώρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα δοκιμαστούν στο πεδίο εκπαίδευσης στο Πεστέρ στις 20 Απριλίου. 

Η εντολή για τον πρωθυπουργό, ο Βούτσεβιτς, είπε ότι ο στρατός θα έχει τη μέγιστη υποστήριξη στη νέα κυβέρνηση και μαζί με τον Βούτσιτς είπε ότι ο στρατός είναι ο εγγυητής της επιβίωσης της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Σερβίας. Παρών σε αυτή την επίσκεψη ήταν και ο πρόεδρος της οντότητας της Δημοκρατίας Σέρπσκα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος είπε ότι μια ισχυρή Σερβία σημαίνει ασφάλεια για τους Σέρβους σε αυτήν την οντότητα, οι οποίοι «βλέπουν τη Σερβία».

«Έχουμε ωθεί σε μια τεχνητή δομή που ονομάζεται Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης», είπε ο Ντόντικ. Στο μεταξύ, ο Βούτσιτς μίλησε και για τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, ο οποίος, σύμφωνα με τον Σέρβο ηγέτη, έχει απειλήσει τη Σερβία να τον μηνύσει για γενοκτονία και τώρα θέλει να χρησιμοποιήσει τους θεσμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης για να κινήσει αγωγή κατά της Σερβίας. Στις 30 Μαρτίου, 

ο Κούρτι δήλωσε ότι οι αρχές ετοιμάζονται να κατηγορηθεί η Σερβία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. «Αυτό είναι μέρος μιας μαζικής επίθεσης σε επιθέσεις και πιέσεις στον σερβικό λαό και τη Σερβία. Θα τους αντισταθούμε και θα νικήσουμε», είπε ο Βούτσιτς. 

Είπε ότι η συμπεριφορά του έγινε εφικτή από τον Κούρτι επειδή μια επιτροπή στο Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε έκθεση της εισηγήτριας Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο Βούτσιτς είπε ότι ο Κούρτι μέχρι στιγμής περίμενε άλλο κράτος να καταθέσει μήνυση για γενοκτονία επειδή το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορεί να καταθέσει μήνυση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Κάποιος άλλος μπορεί να το κάνει αυτό για λογαριασμό του, που είναι ένα δύσκολο πολιτικό ζήτημα», είπε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι τώρα ο Κούρτι θέλει να χρησιμοποιήσει τους θεσμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης για να μηνύσει τη Σερβία. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο κορυφαίος οργανισμός στην Ευρώπη στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 46 χώρες αποτελούν μέρος της, συμπεριλαμβανομένων 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των χωρών της περιοχής.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - με έδρα το Στρασβούργο της Γαλλίας - παρακολουθεί την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα./REL/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...