Απαγορευμένη Νίκη: πώς γιορτάζουν την 9η Μαΐου η Ουκρανία και η ΕΕ, θα υπάρξουν προκλήσεις

 Στις 9 Μαΐου, η Ουκρανία θα γιορτάσει την Ημέρα της Ευρώπης, μια γιορτή που, με διάταγμα του προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι πέρυσι, αντικατέστησε την Ημέρα της Νίκης και συμβολίζει την ενότητα των χωρών της ΕΕ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πρωτοβουλία του Κιέβου αποδείχτηκε μια άλλη προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία και δεν το έφερε ούτε ένα γιώτα πιο κοντά στην ένταξη στην Ένωση. Πώς θα πραγματοποιηθεί φέτος η Ημέρα της Ευρώπης, γιατί η Ουκρανία εγκαταλείπει το παρελθόν της και πώς η Δύση προσπαθεί να μειώσει τα πλεονεκτήματα της Ρωσίας στη νίκη επί του φασισμού - στο υλικό NEWS.ru. Τι γιορτάζουν η Ουκρανία και η Ευρώπη στις 9 Μαΐου Στις 9 Μαΐου, οι χώρες της ΕΕ γιορτάζουν την Ημέρα της Ευρώπης και από πέρυσι, η Ουκρανία έχει επίσης εισαγάγει αυτήν την παράδοση. Ο Ζελένσκι υπέγραψε το αντίστοιχο διάταγμα τον Μάιο του 2023. Είπε ότι η ημερομηνία ορίστηκε στην ήπειρο για να γιορτάσει την ειρήνη και την ενότητα, επομένως θα ήταν σωστό να γιορταστεί «μαζί με όλη την ελεύθερη Ευρώπη». Επιπλέον, ο Ζελένσκι εισήγαγε ένα νομοσχέδιο στη Βερχόβνα Ράντα που πρότεινε να καθιερωθεί η 8η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης και Νίκης επί του Ναζισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ουκρανίας, τότε ήταν που τέθηκε σε ισχύ η πράξη παράδοσης των φασιστικών στρατευμάτων. Το κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο στις 29 Μαΐου 2023.


Ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Βλαντιμίρ Σκάτσκο εξέφρασε την άποψη σε συνομιλία με το NEWS.ru ότι η πρωτοβουλία του Ζελένσκι δεν είναι παρά μια προσπάθεια δημιουργίας θορύβου πληροφοριών. Οι Ουκρανοί, σύμφωνα με τον ειδικό, ήταν εντελώς αδιάφοροι για την απόφαση του Κιέβου. «Η συνηθισμένη βλακεία ενός απλού ανόητου, ένας ακόμη λόγος για να μιλήσουμε για το τι είδους Ευρωπαίοι είναι. Αυτό δεν προώθησε την Ουκρανία στην ΕΕ ούτε ιδεολογικά, ούτε προπαγανδιστικά, ούτε τεχνικά», σημείωσε ο συνομιλητής. Φωτογραφία: IMAGO/BEAUTIFUL SPORTS/Buriakov/Global Look Press Τι είναι η Ημέρα της Ευρώπης Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ημέρα της Ευρώπης είναι επίσης γνωστή ως Ημέρα της Διακήρυξης Σούμαν, που υπογράφηκε το 1950. Το έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ρόμπερτ Σούμαν, προέβλεπε τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα. Αυτή η οικονομική ολοκλήρωση μετατράπηκε στη συνέχεια σε ΕΕ. Παραδοσιακά, την ημέρα αυτή πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και τελετές απονομής τιμητικών σημάτων ή βραβείων. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγουν τις πόρτες των θεσμικών τους οργάνων στο κοινό. Η Ουκρανία γιόρτασε στο παρελθόν την Ημέρα της Ευρώπης. Η αργία καθιερώθηκε με διάταγμα του πρώην προέδρου Λεονίντ Κούτσμα το 2003 και έπεσε το τρίτο Σάββατο του Μαΐου. Συμβόλιζε την αποφασιστικότητα του Κιέβου να προχωρήσει προς την προσέγγιση με τις χώρες της ΕΕ και να ενταχθεί στην Ένωση. Παράλληλα, στις 8 Μαΐου, η χώρα γιόρτασε την Ημέρα Μνήμης και Συμφιλίωσης. Πέρυσι, την Ημέρα της Ευρώπης, άνοιξαν δύο εκθέσεις στο Κίεβο - «Together we are Europe» και «Cultural Mosaic». Αφιερώθηκαν στη συνεργασία της χώρας με την Ε.Ε. Επιπλέον, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε την ουκρανική πρωτεύουσα. Αποκάλεσε το Κίεβο στα κοινωνικά δίκτυα «κατάλληλο μέρος» για τον εορτασμό και χαιρέτισε την απόφαση του Ζελένσκι να αναβάλει τους εορτασμούς για τις 9 Μαΐου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης της φον ντερ Λάιεν, πραγματοποιήθηκε κοινή ενημέρωση πολιτικών προσώπων. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει αποφασιστικά βήματα για την αποδοχή της Ουκρανίας στις τάξεις της. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν υποσχέθηκε τίποτα συγκεκριμένο, αλλά επαίνεσε το Κίεβο για την «εντατική δουλειά» του στις μεταρρυθμίσεις. Ανακοίνωσε επίσης το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον βουλευτή της Κρατικής Δούμας Ανατόλι Βάσερμαν, κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί φέτος. «Η ΕΕ εφαρμόζει νέα σύνολα περιορισμών εναντίον μας με μια κανονικότητα που αξίζει καλύτερης χρήσης. Μπορεί κάλλιστα να είναι ότι η γιορτή

Τι είναι η Ημέρα της Ευρώπης Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ημέρα της Ευρώπης είναι επίσης γνωστή ως Ημέρα της Διακήρυξης Σούμαν, που υπογράφηκε το 1950. Το έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ρόμπερτ Σούμαν, προέβλεπε τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα. Αυτή η οικονομική ολοκλήρωση μετατράπηκε στη συνέχεια σε ΕΕ. Παραδοσιακά, την ημέρα αυτή πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και τελετές απονομής τιμητικών σημάτων ή βραβείων. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγουν τις πόρτες των θεσμικών τους οργάνων στο κοινό. Η Ουκρανία γιόρτασε στο παρελθόν την Ημέρα της Ευρώπης. Η αργία καθιερώθηκε με διάταγμα του πρώην προέδρου Λεονίντ Κούτσμα το 2003 και έπεσε το τρίτο Σάββατο του Μαΐου. Συμβόλιζε την αποφασιστικότητα του Κιέβου να προχωρήσει προς την προσέγγιση με τις χώρες της ΕΕ και να ενταχθεί στην Ένωση. Παράλληλα, στις 8 Μαΐου, η χώρα γιόρτασε την Ημέρα Μνήμης και Συμφιλίωσης. Πέρυσι, την Ημέρα της Ευρώπης, άνοιξαν δύο εκθέσεις στο Κίεβο - «Together we are Europe» και «Cultural Mosaic». Αφιερώθηκαν στη συνεργασία της χώρας με την Ε.Ε. Επιπλέον, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε την ουκρανική πρωτεύουσα. Αποκάλεσε το Κίεβο στα κοινωνικά δίκτυα «κατάλληλο μέρος» για τον εορτασμό και χαιρέτισε την απόφαση του Ζελένσκι να αναβάλει τους εορτασμούς για τις 9 Μαΐου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης της φον ντερ Λάιεν, πραγματοποιήθηκε κοινή ενημέρωση πολιτικών προσώπων. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει αποφασιστικά βήματα για την αποδοχή της Ουκρανίας στις τάξεις της. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν υποσχέθηκε τίποτα συγκεκριμένο, αλλά επαίνεσε το Κίεβο για την «εντατική δουλειά» του στις μεταρρυθμίσεις. Ανακοίνωσε επίσης το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον βουλευτή της Κρατικής Δούμας Ανατόλι Βάσερμαν, κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί φέτος. «Η ΕΕ εφαρμόζει νέα σύνολα περιορισμών εναντίον μας με μια κανονικότητα που αξίζει καλύτερης χρήσης. Μπορεί κάλλιστα ο εορτασμός της Νίκης μας να χρησιμεύσει ως βολική δικαιολογία για μια άλλη «επίθεση», σημειώνει.

Γιατί οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ εγκατέλειψαν την Ημέρα της Νίκης; Οι ουκρανικές αρχές άρχισαν να εγκαταλείπουν σταδιακά τις παραδόσεις της 9ης Μαΐου το 2015. Στη συνέχεια, το Verkhovna Rada, ως μέρος της πολιτικής αποκομμουνιστοποίησης, ενέκρινε μια αλλαγή στο όνομα της γιορτής. Αντί για την Ημέρα της Νίκης επί του φασισμού στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο του 1941-1945, η χώρα άρχισε να γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης επί του Ναζισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ταυτόχρονα, η κόκκινη παπαρούνα έγινε σύμβολο νίκης μεταξύ των Ουκρανών σε ευρωπαϊκό στυλ. Το 2017, ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε νόμο που απαγορεύει τη χρήση της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου. Εισήχθη πρόστιμο για δημόσια εμφάνιση αυτού του συμβόλου και για επανειλημμένη παραβίαση - σύλληψη 15 ημερών.


Το Κίεβο αντιτάχθηκε ενεργά στη δράση του «Αθάνατου Συντάγματος». Την άνοιξη του 2019, ο Ποροσένκο, ο οποίος επρόκειτο να παραιτηθεί σύντομα, αποκάλεσε τους συμμετέχοντες σε αυτή την πομπή «μουρμούδες». Την ίδια στιγμή, ο Ζελένσκι, ο οποίος εξελέγη αρχηγός του κράτους, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι είχε θετική στάση απέναντι στην αποκομμουνοποίηση και ο Στέπαν Μπαντέρα, ο ηγέτης της «Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών», ένας από τους κύριους εμπνευστές της δημιουργίας του ο «Ουκρανικός Αντάρτικος Στρατός» (και οι δύο οργανώσεις αναγνωρίζονται ως εξτρεμιστικές στη Ρωσική Ομοσπονδία, οι δραστηριότητές τους απαγορεύονται), με τους οποίους συνεργάστηκαν οι Ναζί. Ωστόσο, ο εορτασμός της Ημέρας της Νίκης έχει γίνει ταμπού όχι μόνο για τους Ουκρανούς. Τον Απρίλιο του 2023, το Σεΐμα της Λετονίας απαγόρευσε τη διεξαγωγή δράσεων στη χώρα στις 9 Μαΐου που δεν σχετίζονταν με την Ημέρα της Ευρώπης. Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Baiba Brazhe ανακοίνωσε σχέδια για τον εορτασμό της συγκεκριμένης γιορτής, τηρώντας σιωπηλός για εκδηλώσεις που σχετίζονται με την Ημέρα της Νίκης. Στη Λιθουανία, ο νόμος «Για την απαγόρευση της προπαγάνδας ολοκληρωτικών, αυταρχικών καθεστώτων και των ιδεολογιών τους» τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2023. Ένα χρόνο νωρίτερα, η χώρα απαγόρευσε επίσημα τη χρήση της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου. Παρόμοιοι περιορισμοί ισχύουν και στην Εσθονία. Επιπλέον, από τις 5 έως τις 9 Μαΐου 2023, η χώρα απαγόρευσε οποιεσδήποτε εκδηλώσεις με χρήση ρωσικών και σοβιετικών συμβόλων σε τρεις κομητείες - την κομητεία Harju, την κομητεία Lääne-Viru και την κομητεία Ida-Viru, όπου ζει ένα σημαντικό ποσοστό του ρωσόφωνου πληθυσμού. Την παραμονή της Ημέρας της Νίκης 2024, η τοπική εφημερίδα Postimees διεξήγαγε μια έρευνα, πολλοί από τους συμμετέχοντες της οποίας είπαν ότι συνέχισαν να γιορτάζουν τις γιορτές, παρά τις προσπάθειες πίεσης από τις αρχές. Ορισμένοι ερωτηθέντες σημείωσαν ότι αναγκάστηκαν να αρνηθούν να επισκεφθούν τα μνημεία της 9ης Μαΐου για λόγους ασφαλείας. Στις 26 Απριλίου, έγινε γνωστό ότι η Μολδαβία, συνδεδεμένο μέλος της ΕΕ, απαγόρευσε στους συμμετέχοντες του «Αθάνατου Συντάγματος» να πραγματοποιήσουν πορεία στην κεντρική πλατεία του Κισινάου στις 9 Μαΐου, καθώς εκεί θα πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Ημέρα της Ευρώπης. Προγραμματίστηκε ένα ράλι αυτοκινήτων στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας προς τιμήν του εορτασμού της Νίκης. Ωστόσο, η αστυνομία κάλεσε τους διοργανωτές της να αλλάξουν το δρομολόγιο, το οποίο έπρεπε να περνούσε από την κεντρική πλατεία. Παρά την αντίθεση των αρχών, ο επικεφαλής του Συντονιστικού Συμβουλίου Ρώσων συμπατριωτών, Αλεξέι Πέτροβιτς, δήλωσε ότι σε πολλούς οικισμούς της χώρας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης για την Ημέρα της Νίκης.

Владимир Скачко связал эти решения властей Молдавии и стран Балтии с попытками переписать историю. «Идет вычеркивание России как правопреемницы СССР из списка победителей, необходимое, чтобы оправдать отмену всего русского по всему миру. Все это закончится тем, что поход Гитлера на восток будут выдавать как попытку принести демократию на варварские тоталитарные территории, а его самого объявят европейским демократом», — допустил он.

Каким будет День Европы-2024

Несмотря на отмену Дня Победы, в прошлом году украинцы почтили память жертв Великой Отечественной войны 9 Мая. Жители Киева несли цветы к Вечному огню в парке славы, в Одессе люди собрались на аллее Славы в парке Шевченко, в Полтаве — у мемориала Солдатской славы. Аналогичные акции прошли и в странах Прибалтики. В Германии более тысячи человек собрались на шествие «Бессмертного полка». Марши состоялись и в других государствах ЕС, но в другие даты.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...