Το «φάντασμα» του Ναζισμού επανέρχεται στη Γερμανία – Σάλος με τις επιθέσεις κατά πολιτικών, κίνημα κατά των αλλοεθνών

 Η βία δεν προέρχεται μόνο από τους ακροδεξιούς, αλλά και από τους ακροαριστερούς

Ένας πολιτικός ξυλοκοπήθηκε ανηλεώς ενώ μοίραζε αφίσες προεκλογικής εκστρατείας.
Έναν άλλον τον έσπρωξαν και τον έφτυσαν ύποπτοι που ήταν μέρος μιας ομάδας ανθρώπων που φέρεται να φώναζαν «Heil Hitler».
Μια σειρά βίαιων επιθέσεων σε πολιτικούς στη Γερμανία - συμπεριλαμβανομένης μιας βίαιης επίθεσης σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Δρέσδη - έχει ταράξει πολλούς και πυροδότησε μια εθνική συζήτηση σχετικά με το όλο και πιο ωμό πολιτικό κλίμα στη χώρα, με ορισμένες συγκρίσεις να γίνονται με το είδος της πολιτικής βίας που συνόδευε την άνοδο των Ναζί.


Οι πρόσφατες επιθέσεις σε πολιτικούς «θυμίζουν το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της γερμανικής ιστορίας», δήλωσε ο Hendrik Wüst, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Matthias Ecke, πολιτικός του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κρεμούσε αφίσες προεκλογικής εκστρατείας για τις επερχόμενες εκλογές για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πόλη της Ανατολικής Γερμανίας της Δρέσδης, όταν φέρεται να τον πλησίασε μια ομάδα τεσσάρων νεαρών ανδρών και τον ξυλοκόπησε.
Ο Ecke υπέστη κατάγματα στο ζυγωματικό και στην κόγχη του ματιού, μεταξύ άλλων τραυματισμών, και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο.

Στην ίδια περιοχή της Δρέσδης εκείνο το βράδυ, η ομάδα νέων φέρεται να επιτέθηκε επίσης σε έναν ακτιβιστή των Πρασίνων.
Ένας από τους δράστες τον γρονθοκόπησε δύο φορές στο πρόσωπο και αφού το θύμα έπεσε στο έδαφος, οι δράστες τον κλώτσησαν επανειλημμένα, σύμφωνα με μάρτυρες.
Οι επιθέσεις αυτές είναι μέρος αρκετών, συμπεριλαμβανομένης μιας στην πρώην δήμαρχο του Βερολίνου, πολιτικό του SPD, Franziska Giffey, που δέχτηκε σε μια δημόσια βιβλιοθήκη από έναν άνδρα που τη χτύπησε από πίσω στο κεφάλι με μια "τσάντα γεμάτη με σκληρό περιεχόμενο", σύμφωνα με την αστυνομία.
«Βιώνουμε μια κλιμάκωση της αντιδημοκρατικής βίας», δήλωσε η Nancy Faeser, υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, επίσης του SPD.

Μέτρα κατά της βίας

Το πρόσφατο κύμα επιθέσεων οδήγησε τους πολιτικούς να δεσμευτούν να λάβουν μέτρα για τη βία κατά των εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων.
Το βράδυ της Τρίτης, η Faeser συναντήθηκε με υπουργούς από γερμανικά κρατίδια για να συζητήσουν μέτρα — συμπεριλαμβανομένης της όξυνσης των νομικών κυρώσεων για επιθέσεις σε πολιτικούς — για τον περιορισμό της βίας.
Οι πρόσφατες επιθέσεις «είναι σύμπτωμα μιας αυξανόμενης βαρβαρότητας στην κοινωνία», έγραψαν οι υπουργοί σε ψήφισμα.

Άνοδος στη βία, όχι μόνο από τα δεξιά

Η Γερμανία έχει δει μια αύξηση των εγκλημάτων με πολιτικά κίνητρα τα τελευταία χρόνια.
Το 2022, υπήρχαν 58.916 εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα στη χώρα, ο υψηλότερος αριθμός από τότε που οι αρχές άρχισαν να κρατούν αρχεία το 2001.
Από αυτά, τα 4.043 αφορούσαν βία.
Πολλοί Γερμανοί είδαν τη δολοφονία του 2019 του Walter Lübcke, ενός πολιτικού της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) που είχε υποστηρίξει την υποδοχή των προσφύγων από την Angela Merkel, από έναν νεοναζί ως μια ζοφερή καμπή στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που δολοφονήθηκε ένας πολιτικός από έναν ακροδεξιό εξτρεμιστή στη Γερμανία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πέρυσι, σημειώθηκαν 234 σωματικά βίαιες επιθέσεις εναντίον πολιτικών και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, μια απότομη αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με προσωρινά στατιστικά στοιχεία — αν και ο αριθμός ήταν ακόμη υψηλότερος τα προηγούμενα χρόνια.
Πολλοί πολιτικοί κατηγορούν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και μια τολμηρή ακροδεξιά με ολοένα και πιο εμπρηστική ρητορική.
«Τα λόγια γίνονται πράξεις», είπε η Katarina Barley, η κύρια υποψήφια του SPD για τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Η γερμανική αστυνομία είπε ότι τουλάχιστον ένας από τους επιτιθέμενους στον βουλευτή της ΕΕ Ecke στη Δρέσδη φαίνεται να έχει επηρεαστεί από μια δεξιά εξτρεμιστική ιδεολογία.
Μια μεταγενέστερη έρευνα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και των γερμανικών δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων διαπίστωσε ότι τρία μέλη της ομάδας συνδέονταν με μια δεξιά εξτρεμιστική οργάνωση.
Και στην περίπτωση της Mosler, και οι δύο επιτιθέμενοι την πλησίασαν από μια ομάδα ανθρώπων όπου τουλάχιστον ένα άτομο φέρεται να φώναζε «Heil Hitler».

Στο στόχαστρο και το AfD

Οι πολιτικοί του AfD, ωστόσο, είναι επίσης θύματα πολιτικής βίας στη Γερμανία.
Το 2023, στην πραγματικότητα, υπήρξαν 86 βίαιες επιθέσεις σε εκπροσώπους του κόμματος AfD — περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο κόμμα.
Οι επιθέσεις στους πολιτικούς του ακροδεξιού AfD συνήθως διαπράττονται από άτομα με αριστερή ιδεολογία, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Οι εκπρόσωποι των Πρασίνων δέχθηκαν βίαιες επιθέσεις 62 φορές, μετά το AfD.
Όταν υπολογίζονται όλα τα είδη εγκληματικών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των απειλών και της δυσφήμισης, οι Πράσινοι είναι μακράν το πιο επηρεασμένο κόμμα.
Υπέστησαν 1.219 επιθέσεις το 2023 σε σύγκριση με τις 478 του AfD.
Οι πολιτικοί του AfD προσπάθησαν να κατηγορήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους για την αύξηση της πολιτικής βίας — ακόμη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη βία που ασκήθηκε στον Ecke από υποτιθέμενους συνεργάτες της ακροδεξιάς.
Αυτό ήταν εμφανές όταν ο Jörg Urban, ο πρόεδρος του AfD στη Σαξονία, καταδίκασε την επίθεση στον Ecke — αλλά στη συνέχεια φάνηκε να κατηγορεί το SPD.
«Το SPD», έγραψε στο X (πρώην Twitter), «πρέπει να αναρωτηθεί σε ποιο βαθμό η συνεχής ταραχή του ενάντια σε πολιτικούς αντιφρονούντες συμβάλλει σε τέτοιες κλιμακώσεις».

www.bankingnews.gr                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...