Έρευνα MyRoomie: Ο λόγος συγκατοίκησης για το 60% των Ελλήνων είναι για να τα «βγάλουν πέρα»

 Την αυξανόμενη τάση της συγκατοίκησης στην Ελλάδα υπογραμμίζει μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το MyRoomie, αντικατοπτρίζοντας ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό κίνημα προς κοινούς χώρους διαβίωσης που καθοδηγείται από οικονομικούς παράγοντες και τα κοινωνικά οφέλη της συγκατοίκησης.

Σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας εύρεσης συγκατοίκου MyRoomie.gr, οι Έλληνες σε ποσοστό 60% θα σκέφτονταν να συγκατοικήσουν ώστε να τα «βγάλουν πέρα» λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Σε μία σειρά ερωτήσεων κλήθηκε να απαντήσει ένα ποικιλόμορφο δείγμα Ελλήνων πολιτών με φύλα μοιρασμένα (55% γυναίκες, 45% άντρες), ηλικίες 22 – 48 ετών και περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 80% γνωρίζουν τι είναι το flat-sharing ενώ πάνω από 80% απάντησαν πως οι λόγοι που θα τους ωθούσαν σε συγκατοίκηση θα ήταν οικονομικοί.

Στους λόγους που μπορεί να απέτρεπαν κάποιον να συγκατοικήσει η ασφάλεια/φόβος/εμπιστοσύνη είχε το συντριπτικό ποσοστό απαντήσεων με σχεδόν 100%.

Η μείωση του κόστους διαβίωσης και η κοινωνικοποίηση είναι οι βασικοί λόγοι που κάνουν τη συγκατοίκηση να κερδίζει έδαφος .

Παράλληλα, η αυξανόμενη δημοτικότητα της συγκατοίκησής στην Ελλάδα αντανακλά τις ευρύτερες ευρωπαϊκές τάσεις.

Εν τάχει:

  • Η οικονομική προσιτότητα είναι το κλειδί: Το 70% όσων ενδιαφέρονται για συγκατοίκηση αναφέρουν τη μείωση του κόστους διαβίωσης ως το βασικό κίνητρό τους.
  • Κοινωνικοποίηση: Ένα αξιοσημείωτο 22% των δυνητικών συγκατοίκων προσελκύονται από την ευκαιρία για κοινωνική σύνδεση και γνωριμία με νέους ανθρώπους.
  • Ζήτηση για υπηρεσίες: Το 85% των ενοικιαστών και το 80% των ιδιοκτητών εξέφρασαν προθυμία να πληρώσουν για υπηρεσίες που θα διευκόλυναν την εύρεση συγκατοίκων ή συγκατοικιών.
  • Θετικός κοινωνικός αντίκτυπος: Μεταξύ εκείνων με εμπειρία συγκατοίκησης, το 77% ανέφερε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνική τους ζωή.
  • .
  • Η έρευνα, η οποία συγκέντρωσε πληροφορίες από περισσότερους από χίλιους ερωτηθέντες, αποκαλύπτει ότι το 45% των συμμετεχόντων έχουν συγκατοικήσει στο παρελθόν, με ένα επιπλέον 40% να το θεωρεί ως βιώσιμη επιλογή διαβίωσης. Το ενδιαφέρον αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιθυμία μείωσης του κόστους διαβίωσης, όπως υποδεικνύει το 70% των ατόμων που είναι ανοιχτά στην συγκατοίκηση. Η κοινωνικοποίηση και η πρόσβαση σε προτιμώμενες τοποθεσίες αναδείχθηκαν επίσης ως σημαντικοί παράγοντες.

    Παρά ορισμένες προκλήσεις που αναφέρθηκαν, όπως οι διαφωνίες για τον καθαρισμό και τους κοινόχρηστους χώρους, ο θετικός κοινωνικός αντίκτυπος της συγκατοίκησης είναι εμφανής. Περίπου το 32% των ερωτηθέντων ανέφεραν μεγάλη βελτίωση στην κοινωνική τους ζωή λόγω της συγκατοίκησης, ενώ ένα 45% παρατήρησε μια μικρή βελτίωση.

    Αυτή η άνοδος του ενδιαφέροντος για συγκατοίκηση έρχεται σε μια εποχή που οι αστικές αγορές κατοικιών σε ολόκληρη την Ευρώπη γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ισχυρή ζήτηση για οικονομικά προσιτές και ευέλικτες λύσεις στέγασης, με τις διαδικτυακές πλατφόρμες να είναι η προτιμώμενη μέθοδος για την εξεύρεση κατάλληλων διαμερισμάτων, που χρησιμοποιείται από το 65% των ενδιαφερόμενων.

    Η έρευνα διενεργήθηκε από 12 Μαρτίου έως 2 Απριλίου σε όλη την Ελλάδα τηλεφωνικά και ο αριθμός δειγμάτων ήταν 1.048. Η κατανομή ανά φύλο και ηλικιακό γκρουπ αποτυπώνεται στο γράφημα και δείχνει την απήχηση που έχει η συγκατοίκηση ιδιαίτερα , περισσότερο στις γυναίκες απ΄ότι στους άνδρες και στις ηλικιακές ομάδες 18-24 και 25-34 .

    «Τα στοιχεία από την έρευνα υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η συγκατοίκηση στη νέα εποχή που διαμορφώνεται στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Δομίνικος Πρίτης, Διευθύνων σύμβουλος στο MyRoomie.

    Το MyRoomie είναι μια PropTech (Property Technology) πλατφόρμα συγκατοίκησης που συνδέει άτομα που αναζητούν συγκατοίκους ή δωμάτια. Παρέχει εύκολη και ασφαλή διαδικτυακή πλατφόρμα για τους χρήστες να βρουν τους ιδανικούς συγκάτοικους και τους χώρους διαβίωσής τους.

    googlenews

    Ακολουθήστε το financialreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...