ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 Απριλίου 1953: Επιχείρηση “Moolah”, αναζητώντας ένα MiG-15 του εχθρού

 Η Αμερικανική Αεροπορία εξαπολύει μια επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου στην Κορέα για να αποκτήσει ένα πλήρως λειτουργικό αεροσκάφος MiG-15, οι επιδόσεις του οποίου είχαν δημιουργήσει μεγάλη εντύπωση. Οι πιλότοι μαχητικών της USAF το χαρακτήριζαν ανώτερο ακόμα κι από το F-86 Sabre, το πιο προηγμένο μαχητικό δίωξης της Δύσης.

Έτσι οι Αμερικανοί έριξαν στις 27 Απριλίου 1953 πάνω από ένα εκατομμύριο φυλλάδια γραμμένα στα κινεζικά και κορεατικά από βομβαρδιστικά B-29, προσφέροντας 100.000 δολάρια και άσυλο στις ΗΠΑ στον πιλότο που θα προσγείωνε ένα MiG-15 σε συμμαχικό αεροδρόμιο. Επίσης μετέδωσαν σχετικό μήνυμα μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών, στα κινεζικά, τα ρωσικά και τα βορειοκορεατικά. Ωστόσο, μέχρι τις 27 Ιουλίου, που υπογράφηκε η ανακωχή, καμία αποστασία δεν είχε γίνει.

To MiG-15bis του ανθυποσμηναγού Νο λίγα λεπτά μετά την προσγείωσή του στην αεροπορική βάση Gimpo, λίγα χιλιόμετρα μακρυά από τη Σεούλ στη Νότια Κορέα. Ενδιαφέρουσα είναι η διαφορά μεγέθους του με το F-86F Sabre πίσω του. Το αεροσκάφος μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία μέσα σε μια μέρα και μελετήθηκε εξονυχιστικά. Σήμερα, το ίδιο αεροσκάφος εκτίθεται στο μουσείο της Αμερικανικής Αεροπορίας στο Ντέιτον.

Τελικώς, το Σεπτέμβριο, ο πιλότος Νο Κουμ-Σοκ θα προσγειωθεί στην αεροπορική βάση Κίμπο χωρίς να γνωρίζει για την προσφορά του μηνύματος. Το αεροσκάφος του, ένα MiG-15bis αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία για εξέταση. Αποκαλύπτοντας ότι ήταν ένα καλά σχεδιασμένο αεροσκάφος με καλά χαρακτηριστικά ευελιξίας και ταχύτητας, αλλά σημαντικά πίσω σε σχέση με το F-86 Sabre σε τεχνολογία και ποιότητα κατασκευής.

Ο Νο αποκάλυψε πως η αμερικανική επιχείρηση δύσκολα θα μπορούσε να δελεάσει  Βορειοκορεάτες πιλότους. Τα φυλλάδια ρίφθηκαν σε βορειοκορεατικές βάσεις στον ποταμό Γιαλού αλλά όλα τα MiG-15 εκείνη την εποχή επιχειρούσαν από την κινεζική Μαντζουρία με Σοβιετικούς, Κινέζους και Βορειοκορεάτες πιλότους.

Το MiG-15bis με διακριτικά της Αμερικανικής Αεροπορίας.

Ακόμα κι έτσι, οι πιλότοι που μεγάλωσαν σε ένα μυστικοπαθές και απολυταρχικό καθεστώς θα αμφισβητούσαν την αυθεντικότητα του μηνύματος υποψιαζόμενοι επιχείρηση παραπλάνησής τους για να δοκιμάσουν την πίστη τους στο καθεστώς. Επίσης η αξία του δολαρίου ήταν ασαφής στους Βορειοκορεάτες, συνεπώς δεν είχε σημασία αν προσέφεραν 100 ή 150.000 δολάρια. Αντίθετα, ο Νο είπε πως η υπόσχεση μιας σίγουρης δουλειάς και ελεύθερης μετεγκατάστασης στις ΗΠΑ θα λειτουργούσε πολύ πιο δελεαστικά. Ο ίδιος είχε αποστατήσει γιατί ήταν αντίθετος με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, χωρίς να έχει γνώση της αμερικανικής προσφοράς!

Οι πληροφορίες αυτές προσέφεραν σημαντικά μαθήματα για μελλοντικές επιχειρήσεις Ψυχολογικού Πολέμου και επιχειρήσεις αποστατών, από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, όπως η επιχείρηση “Diamond” το 1963-66 για την απόκτηση ενός MiG-21 της Ιρακινής Αεροπορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...