Αμστερνταμ: Πόλη διάπλατα ανοιχτή

Μια μικρή πόλη για μεγάλες συγκινήσεις. Με παραμυθένιο ντεκόρ, ατμόσφαιρα ελευθερίας, ζωή ποδήλατο (κυριολεκτικά), κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, κουλτούρα και απαγορευμένες απολαύσεις.
Aπό μικρό ψαροχώρι στις όχθες του..
ποταμού Amstel τον 12ο αιώνα, η πρωτεύουσα της Ολλανδίας κατέληξε να είναι πλέον μία από τις πιο συναρπαστικές πόλεις του κόσμου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να την επισκεφτεί κανείς, μερικοί από τους οποίους είναι:
Η αδιάλειπτη παρουσία του νερού
Από την υδάτινη λεωφόρο Amstel ώς τα γαλήνια Κeizersgracht και Herengracht, τα 165 κανάλια του Αμστερνταμ είναι γεμάτα εκπλήξεις. Καθρέφτες της πόλης (αφού αντανακλούν τα -σαν ψεύτικα- μακρόστενα σπίτια με τις στέγες σε σχήμα καμπάνας), φιλοξενούν 1.400 γέφυρες και αμέτρητες φορτηγίδες, βάρκες, ταχύπλοα, ποταμόπλοια και πλωτά σπίτια.
Η ελευθερία που παρέχει η πόλη
Χιλιάδες ποδήλατα στροβιλίζονται γύρω σου -ακόμα κι όταν ρίχνει χιονόνερο! Ευωδιές από τα coffee-shops, που σου υπενθυμίζουν ότι εδώ το κάπνισμα της μαριχουάνας δεν είναι απλώς νόμιμο, αλλά μια καθημερινή συνήθεια. Η σχεδόν σουρεαλιστική Συνοικία με τα Κόκκινα Φανάρια, όπου ιερόδουλες κάθονται σε βιτρίνες κάτω από νέον φώτα. Παράξενα καταστήματα στη Warmoesstraat, όπως το Condomerie, το οποίο πουλάει μόνον προφυλακτικά. Είναι όλα εικόνες από το Αμστερνταμ, μια μικρή πόλη όπου μπορεί κανείς να βρει τα πάντα -από τέχνη και πολιτισμό μέχρι παραισθησιογόνα μανιτάρια.
Το πρωινό με θέα στον Amstel
Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το Hotel de L’Europe, μέλος της The Leading Hotels of the World, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη: Χτισμένο στη θέση του παλαιού πύργου Rondeel, που αποτελούσε μέρος των τειχών της πόλης τον 16ο αιώνα, ακριβώς μπροστά στον Αmstel, το Hotel De L’Europe είναι ένα συγκλονιστικό grand hotel: Το λόμπι είναι γεμάτο έργα Ολλανδών ζωγράφων, τα 100 δωμάτια και σουίτες έχουν αριστοκρατική όψη, το service είναι φιλικό και παράλληλα άψογο και το τραπέζι στο smoking room, δίπλα στα παράθυρα, είναι ίσως η ωραιότερη γωνιά για να πιεις τσάι στο Αμστερνταμ. Δείγμα της πολυδάπανης και εντυπωσιακής ανακαίνισης, που θα φρεσκάρει δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους (αλλά και θα δημιουργήσει μια νέα πτέρυγα), είδαμε κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας μας ( www.lhw.com/deleurope).
Το κίτρινο του Vincent van Gogh
Τα ηλιοτρόπια, τα σταροχώραφα, το Κίτρινο Σπίτι της Αρλ και όλο το φάσμα του κίτρινου της ζωγραφικής του Ολλανδού ζωγράφου -200 πίνακες και 500 περίπου σχέδια- κρέμονται στους τοίχους του Μουσείου Van Gogh. Bρίσκεται στο Museum Quarter, στη συνοικία της τέχνης, μαζί με το τεράστιο Rijksmuseum, με την ασυναγώνιστη συλλογή ολλανδικής τέχνης που περιλαμβάνει από Jan Vermeer μέχρι Rembrandt. Κι ενώ το γειτονικό Stedelijk Μuseum of Modern Art είναι κλειστό (ανακαινίζεται και επεκτείνεται), το κενό αναπληρώνεται με το Ηermitage Amsterdam, «αδερφάκι» του τρομερού μουσείου Ηermitage της Αγίας Πετρούπολης.
Ο Ρεμβασμός σε ένα bruine cafe
Το Αμστερνταμ μπορεί να είναι περισσότερο γνωστό για τα coffee-shops του, όμως αν θέλεις να νιώσεις ντόπιος, θα χρειαστεί να περάσεις ένα συννεφιασμένο απόγευμα (ή μια βροχερή νύχτα) σε ένα σκοτεινό και ζεστό bruine cafe - όπως ονομάζεται στα ολλανδικά. Πρόκειται για μια σύζευξη ανάμεσα σε pub και cafe, όπου κυριαρχεί το σκούρο ξύλο και οι κιτρινισμένοι -από δεκαετίες καπνίσματος- τοίχοι. Δοκιμάστε το μικροσκοπικό Belgique (Gravenstraat 2), που έχει μεγάλη συλλογή από βελγικές μπίρες, το κομψό και σκοτεινό Henri Prouvin (Gravenstraat 20) και το Cafe Cuba με τα παλιά πόστερ του Che Guevara (Νieuwmarkt 3). Αν προτιμάτε τα grand cafes, το ψηλοτάβανο De Jaren με τον κίτρινο φωτισμό είναι το ιδανικό για ανάγνωση εφημερίδας, ενώ η βεράντα του πάνω στο κανάλι είναι μία από τις ωραιότερες της πόλης (Niewe Doelenstraat 20).
Η τοπική γαστρονομία
Βρισκόμαστε σε κοσμοπολίτικο έδαφος, που σημαίνει ότι εδώ μπορείς να φας τα πάντα, από fondue μέχρι ωμή ρέγκα -το δεύτερο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά snacks του δρόμου. Στην Brasserie Harkema ( www.brasserieharkema.nl), σε μοντέρνο, βιομηχανικό ντεκόρ με ανοιχτή κουζίνα, δοκιμάστε burger από κιμά αρνιού και κύμινο, και τρυφερό τόνο με μαγιονέζα με wasabi. Για fondue με τυρί ή κρέας, ιδανικό είναι το σκοτεινό και ατμοσφαιρικό Cafe Berne (Nieuwmarkt 9, 6220034). Για ευφυή ολλανδική κουζίνα, κλείστε τραπέζι στο «Restaurant As» ( www.platform21.com), μέσα στο πάρκο Βeatrix, όπου μεγαλουργεί ο chef Sander Overeinder.
Οι μικρές χαρές της πόλης
Οπως οι βόλτες στις γκαλερί της συνοικίας Jordaan, απολαμβάνοντας τα σοκολατένια αμύγδαλα με κανέλα της chocolaterie Αustralian. Ενας περίπατος στο πάρκο Vondelpark ή στα ατμοσφαιρικά κανάλιας της Δυτικής Περιφέρειας, βουτηγμένα στην ομίχλη. Tα ψώνια στην υπαίθρια αγορά Noordenmarkt. Η γαλήνη που νιώθεις στην εσωτερική αυλή του Begijnhof, ένα σύμπλεγμα από ιστορικά κτίρια στο κέντρο της πόλης. Και ένα ποτό στο Βep, με τις πολυθρόνες από βινύλιο και την ατμόσφαιρα καμπαρέ της Ανατολικής Ευρώπης, στέκι φωτογράφων και καλλιτεχνών (Nieuwezijds Voorburgwal 260).
Τα αστέρια Μιchelin
H διεύθυνση είναι μία: Hotel Okura. Ο ουρανοξύστης στο νότιο Αμστερνταμ με τους 23 ορόφους, εκτός από μέλος της Τhe Leading Hotels of the World, με δωμάτια και υπέροχες σουίτες με ευρυγώνια θέα στο αστικό τοπίο, έχει εστιατόριά που έχουν μαζέψει τα δύο τρίτα των άστρων Michelin της πόλης. Οπως το γαλλικό «Ciel Bleu», με δύο άστρα, όπου ο chef Onno Kokmeijer θεωρεί ότι «το φαγητό έξω είναι μια εμπειρία· πρέπει οπωσδήποτε να συμβεί κάτι». Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνουν διάφορα, όπως ότι ο αστακός συνοδεύεται με μπούτι κοτόπουλου και ραντίζεται με εκχύλισμα πεπονιού και τζιτζιμπίρας. Στη συλλογή του Okura ανήκει και το ιαπωνικό εστιατόριο «Yamazato», με ένα άστρο Michelin, για όποιον θέλει να εντρυφήσει στην παραδοσιακή κουζίνα kaiseki ( www.lhw.com/okuraamst).

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...