Βανκούβερ: Στην κορυφή του κόσμου

Καρτ ποστάλ, μόνιμα τοποθετημένη στη βιτρίνα της μνήμης: καταπράσινα πάρκα, στο φόντο τεράστιοι γυάλινοι ουρανοξύστες σαν ακοίμητοι φρουροί και στο βάθος επιβλητικά βουνά με..
χιονισμένες κορυφές. Μια πόλη όπου το πρωί μπορείς να κάνεις σκι και το απόγευμα να νιώσεις ζεν σε κάποια παραλία του Ειρηνικού: ηλιοθεραπεία στη Second Beach (καιρού επιτρέποντος), παραθαλάσσιο καφεδάκι στο Granville Island και βόλτα με τα miniferries στο False Creek.
Το Βανκούβερ βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο του Καναδά, στην περιοχή British Columbia, και απέχει μόλις 38 χλμ. από τα σύνορα Καναδά - ΗΠΑ. Η περιοχή κατοικούνταν επί σχεδόν 10.000 χρόνια από τους Ινδιάνους «Coast Salish», μετά οι Ισπανοί κονκισταδόρες έφτασαν στην περιοχή (16ος αιώνας), όμως «νονός» ήταν ο Captain George Vancouver του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού.
Οι κάτοικοι του Βανκούβερ είναι φυσιολάτρες και εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία που έχουν για άθληση και επαφή με τη φύση. «Εχουν γεννηθεί φορώντας λίκρα» είναι το αυτοσαρκαστικό τους σχόλιο, για να τονίσουν την αδυναμία που έχουν στον αθλητισμό. Η πόλη είναι επίσης διεθνώς γνωστή ως κορυφαίος προορισμός για γαστρονομικές απολαύσεις, προσφέροντας τεράστια ποικιλία από εστιατόρια πολλών αστέρων Michelin. Το κέντρο του, το λεγόμενο «downtown», αποτελεί ουσιαστικά μια χερσόνησο ανάμεσα στο English Bay και το Burrard Inlet.
Η ψυχή όμως της πόλης βρίσκεται στις γειτονιές της: στους πολύχρωμους δρόμους της China Town, στα θορυβώδη καφέ του Commercial Drive, στις πολύχρωμες αγορές του Granville Island, στα ιστορικά δρομάκια του Gastown, στις αγορές της Granville και Robson Street, στα δημοφιλή μπαράκια του Yaletown, στο Kitsilano και στην Punjabi Market. Λόγω της εγγύτητάς τους, μπορείτε να τις επισκεφτείτε όλες ή τις περισσότερες σε ένα εύλογο διάστημα 10 - 15 ημερών, εξερευνώντας την πολυδιάστατη ανθρωπογεωγραφία της πόλης. Η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια «χρησιμοποιεί» συχνά την πόλη ως φυσικό σκηνικό, για παράδειγμα σε ταινίες όπως το «Juno» και το «Watchmen»...
AΞIZEI NA EΠIΣKEΦTEITE...
Granville Island. Κάποτε υπήρξε βιομηχανική περιοχή. Σήμερα διαθέτει μια εντυπωσιακή γκάμα από μαγαζιά, γκαλερί και στούντιο καλλιτεχνών στις αποθήκες του. Οι αλυσίδες καταστημάτων δεν έχουν θέση εδώ, αφού κυριαρχούν τα μικρότερα μαγαζιά που φημίζονται για την ποικιλία και την ποιότητά τους σε διάφορα είδη τοπικής τέχνης, όπως χαλιά, κοσμήματα και υφάσματα. Αποτελεί κέντρο τέχνης με πολλές εταιρείες μουσικής, χορού και θεάτρου να δίνουν δυναμικά το «παρών». Η υπαίθρια αγορά του, με τη μεγάλη της ποικιλία, είναι απλώς εξαιρετική. Απολαύστε το δείπνο σας κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος δίπλα στον ωκεανό, με θέα τα ιστιοπλοϊκά και τους γυάλινους ουρανοξύστες της πόλης.
Stanley Park. Eνα υπέροχο πάρκο που απέχει λίγο μόνο από το κέντρο της πόλης και έχει έκταση 1.000 στρέμματα. Τα τοτέμ (μνημειακά γλυπτά σκαλιστά σε μεγάλα δέντρα) των ιθαγενών Ινδιάνων που εκδιώχθηκαν υπενθυμίζουν ποιοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής. Το 1886 έγινε πάρκο από το τοπικό συμβούλιο και πήρε το όνομά του από τον κυβερνήτη του Καναδά, λόρδο Stanley του Preston.
Κάνουμε το γύρο του πάρκου παραλιακά διά ποδηλάτου, καλύπτοντας περίπου 10 χλμ. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσεις ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα του κόσμου.
Vancouver Aquarium Marine Science Center. Μέσα στο Stanley Park θα βρείτε το μεγαλύτερο ενυδρείο του Καναδά και ένα από τα πέντε μεγαλύτερα στη Βόρεια Αμερική. Ανοιξε τις πόρτες του στις 15 Ιουνίου 1956 και είναι αυτοδύναμος, μη κερδοσκοπικός σύλλογος, με στόχο τη διατήρηση της υδρόβιας ζωής μέσω της επίδειξης, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της άμεσης δράσης. Φιλοξενεί πάνω από 70.000 ζώα, όπως φάλαινες (όρκα και μπελούγκα), δελφίνια, κάστορες, φώκιες και θαλάσσιους ελέφαντες, μεταξύ πολλών άλλων. Κάθε χρόνο, περίπου 80.000 μαθητές επωφελούνται και μαθαίνουν για την υδρόβια ζωή μέσα από τα σχολικά προγράμματα του ενυδρείου, ενώ το έχουν επισκεφτεί πάνω από 35 εκατ. άνθρωποι από το 1956 μέχρι σήμερα (www.visitvanaqua.org).
Capilano Suspension Bridge. Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της πόλης, βρίσκεται μια τεράστιων διαστάσεων κρεμαστή γέφυρα για πεζούς που κόβει την ανάσα - νιώθεις ότι περπατάς πάνω σε ένα μακρόστενο τραμπολίνο, έχει αναγνωριστεί δε ως το καλύτερο και πιο καινοτόμο υπαίθριο αξιοθέατο. «Πατέρας» είναι ο Σκωτσέζος George Grant Mackay που αγόρασε μια έκταση τροπικού δάσους δίπλα στο ποτάμι Capilano, στο βόρειο Βανκούβερ, και, προκειμένου να έχει πρόσβαση και στην έκταση που βρισκόταν στην άλλη μεριά του ποταμού, κατασκεύασε μια μικρή γέφυρα χρησιμοποιώντας σκοινί κάνναβης και σανίδες κέδρων. Τα νέα για την πρωτότυπη γέφυρα ταξίδεψαν πολύ γρήγορα και σύντομα άνθρωποι έφταναν από όλο τον κόσμο για να τη δουν και να τη διασχίσουν.
Grouse Mountain. Από την κορυφή του μπορείς να αισθανθείς το μεγαλείο της ευρύτερης περιοχής «British Columbia» και να χορτάσεις θέα. Πώς ανεβαίνουμε; Ή από ένα δύσκολο μονοπάτι 3 χλμ. που οδηγεί στην κορυφή των 1.211 μ. ή επιλέγουμε την πιο εύκολη λύση: το τελεφερίκ. Το χειμώνα μετατρέπεται σε ένα πλήρες χιονοδρομικό κέντρο.
Vancouver Lookout. Ο πύργος-ορόσημο της πόλης με εκπληκτική θέα τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και το βράδυ, όταν μυριάδες φώτα τη στολίζουν. Οι γυάλινοι ανελκυστήρες σε ανεβάζουν στα 130 μ. σε 40 (!) δευτερόλεπτα, για να απολαύσεις μια πανοραμική θέα 360ο τόσο στο κέντρο του Βανκούβερ όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
Horseshoe Bay - Squamish - Whistler. Αφήνοντας για λίγο το Βανκούβερ, ακολουθούμε το δρόμο από τη «θάλασσα προς τον ουρανό», όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται αυτή η υπέροχη διαδρομή προς το Whistler διά του Highway 99. Επειτα από περίπου 2 ώρες μαγευτικής διαδρομής με το αυτοκίνητο, φτάνουμε στο Whistler, ένα παραμυθένιο μέρος με απίστευτη αρχιτεκτονική. Το πιο δημοφιλές χειμερινό θέρετρο της British Columbia θα έχει όλα τα φώτα στραμμένα πάνω του αυτή την περίοδο, καθώς θα φιλοξενεί αγωνίσματα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Χειμερινών Αγώνων του 2010. Επιστροφή από την παλιά εθνική οδό με μια στάση στο Horseshoe Bay για φανταστικά fish and chips.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες
Η «γυάλινη πόλη» θα ζει στον παλμό των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και έπονται οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί από τις 12 ώς τις 21 Μαρτίου.
Για τους Ολυμπιακούς αγώνες υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί 5.500 αθλητές από 80 χώρες, ενώ έχουν διατεθεί περίπου 1,6 εκατ. εισιτήρια, για τους δε Παραολυμπιακούς αναμένονται 1.350 αθλητές από περισσότερες από 40 χώρες. Αν μάλιστα προσθέσουμε και τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης που ξεπερνούν τις 10.000 καθώς και τους 25.000 εθελοντές, γίνεται κατανοητό ότι το Βανκούβερ ζει στον πυρετό της δόξας του αυτή την εποχή!
Πολιτιστική Ολυμπιάδα
Πέρα από τους αθλητές και τους αγώνες, μια σημαντική παράμετρος των Ολυμπιακών αγώνων είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται με την αφορμή τους.
Εως και 21 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν περίπου 200 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε όλη την πόλη: μουσική, χορός, θέατρο, εικαστικά και πολλά άλλα. Μάλιστα, αρκετές από αυτές τις εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν για το κοινό. Για έναν πλήρη οδηγό των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ στη διεύθυνση www.vancouver2010.com.

ΠΩΣ NA ΠATE
Στο Βανκούβερ θα φτάσετε από Αθήνα πετώντας με εταιρείες όπως η Air Canada μέσω Μόντρεαλ (www.aircanada.com), η Lufthansa μέσω Φρανκφούρτης (www.lufthansa.com), η KLM μέσω Αμστερνταμ (www.klm.com), η British Airways μέσω Λονδίνου (www.ba.com). Οι τιμές έχουν αρκετά μεγάλη διακύμανση (σε μια γρήγορη αναζήτηση που κάναμε, βρήκαμε εισιτήρια για το Φεβρουάριο από 600 μέχρι 3.000 ευρώ) και εξαρτώνται από την αεροπορική εταιρεία, τις ημερομηνίες που επιθυμεί κανείς να ταξιδέψει και, φυσικά, το πόσο έγκαιρα θα κλείσει τα εισιτήριά του. Σημειώστε ότι υπάρχουν και πτήσεις με 2 στάσεις ενδιάμεσα μέχρι τον τελικό προορισμό.
ΠΟY NA MEINETE
Sheraton Vancouver Wall Centre
(1088 Burrard Street, V6Z 2R9 Vancouver, British Columbia, Canada, V6Z 2R9), τηλ. +1 604 331-1000, www.sheratonvancouver.com):
Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, κοντά στις αγορές της οδού Robson και της περιοχής Yaletown. Προσφέρεται τόσο για επαγγελματίες αλλά και για όσους ταξιδεύουν για αναψυχή. Διαθέτει 733 δωμάτια με τεράστια παράθυρα που χαρίζουν υπέροχη θέα, μοντέρνο επιχειρηματικό κέντρο με δωρεάν Wi-Fi, σταθμούς εργασίας με υπολογιστές και εκτυπωτές, πλήρως εξοπλισμένο spa, εσωτερική πισίνα, γυμναστήριο.
L'Hermitage Hotel
(788 Richards Street, Vancouver, British Columbia,Canada, V6B 3A4, τηλ. +1 778 327-4100, www.lhermitagevancouver.com):
Πολυτελές boutique hotel στην καρδιά της πόλης, με 60 «στυλάτα» δωμάτια και υπηρεσίες όπως ασύρματο internet υψηλής ταχύτητας, εξωτερική θερμαινόμενη πισίνα με θαλασσινό νερό και jacuzzi, γυμναστήριο, πλήρως εξοπλισμένο επιχειρηματικό κέντρο και βιβλιοθήκη.
Fairmont Chateau Whistler
(4599 Chateau Boulevard, Whistler, British Columbia, Canada, V0N1B4, τηλ. +1 604 938-8000, www.fairmont.com/whistler):
Ενα ορεινό θέρετρο για όλες τις εποχές, στη βάση του βουνού Blackcomb, αποτελεί ένα σημείο-σταθμό για την πολυτελή διαμονή στην περιοχή από το 1989, που άρχισε να λειτουργεί. Απέχει 5 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο του Whistler και διαθέτει 550 πολυτελή δωμάτια με εκλεπτυσμένο σχεδιασμό και εντυπωσιακή θέα προς το βουνό ή το χωριό. Προσφέρει στους επισκέπτες του, μεταξύ άλλων, γήπεδο του γκολφ, εξαιρετικό φαγητό και το Vida Wellness Spa για την απόλυτη καλοπέραση και χαλάρωση.
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com
ΠOY NA ΦATE
Teahouse
Ferguson Point, 7501 Stanley Park Drive, Vancouver, BC, τηλ. +1 604 669-3281, www.vancouverdine.com
Σ' έναν υπέροχο χώρο στην καρδιά του Stanley Park βρίσκεται εδώ και 30 χρόνια το εστιατόριο με την εξαιρετική κουζίνα. Δοκιμάστε τη γευστικότατη καροτόσουπα και αφήστε οπωσδήποτε «χώρο» για επιδόρπιο. Ευγενέστατο προσωπικό και service, χαρακτηριστικά που θα συναντήσετε άλλωστε στη συντριπτική πλειονότητα των εστιατορίων.
The fish house in Stanley Park
8901 Stanley Park Drive, Vancouver BC, τηλ. +1 604 681-7275, www.fishhousestanleypark.com
Βρίσκεται μέσα στο καταπράσινο τοπίο του Stanley Park, σε ένα ιστορικό κτίριο. Θα γευτείτε πολύ καλής ποιότητας θαλασσινά και ψάρια αλλά και κρασί από μια κάβα πολύ καλά ενημερωμένη.
Provence marinaside
1177 Marinaside Crescent Vancouver, B.C. V6Z 2Y3, τηλ. +1 604 681-4144, www.provencevancouver.com
Κατάλληλο μέρος για να γευτείτε βραβευμένο μενού ενώ χαζεύετε την περατζάδα στη μαρίνα και στο μόλο. Η ζεστή του ατμόσφαιρα και το εξυπηρετικό service θα σας αφήσουν την πιο ευχάριστη ανάμνηση.
Pair Bistro
3763 West 10th Avenue Vancouver, BC V6R 2G5, τηλ. +1 604 224-7211, www.pairbistro.ca
Στο δυτικό μέρος της πόλης, ένα εστιατόριο «της γειτονιάς» με χαμηλό προφίλ, που στοχεύει μέσα από το μενού του να αναδείξει τα καλύτερα κρεατικά, θαλασσινά και προϊόντα από τοπικούς προμηθευτές και αγρότες, ενώ η λίστα κρασιών που διαθέτει προέρχεται εξ ολοκλήρου από την περιοχή της British Columbia. Ο χώρος είναι διακοσμημένος με έργα τέχνης από καλλιτέχνες της περιοχής και αποπνέει μια απολαυστική ηρεμία. Ενας καλά κρυμμένος θησαυρός που γνωρίζουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης.
Caffe Artigiano
763 Hornby Street Vancouver, BC V6Z 1S4, τηλ. +1 604 694- 7737, ww.caffeartigiano.com
Μας τον συνέστησαν ως την καλύτερη καφετέρια του Βανκούβερ. Θα το βρείτε σε διάφορες τοποθεσίες-κλειδιά μέσα στην πόλη - εμείς επισκεφτήκαμε αυτό που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το Art Gallery.
Cupcakes by Heather & Lori
τηλ. +1 604 974-1300, www.originalcupcakes.com
Ενα μικρό μυστικό γλυκιάς απόλαυσης! Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσεις έξω από το μαγαζί και να μην υποκύψεις στον πειρασμό…
ΤΕΧΝΕΣ
Vancouver Art Gallery: www.vanartgallery.bc.ca
Vancouver International Fringe Festival: www.vancouverfringe.com
Talking Stick Festival, 21 - 28 Φεβρουαρίου 2010: Μια επίδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των αυτόχθονων, «Aboriginals» όπως λέγονται χαρακτηριστικά.
Οι καλύτεροι καλλιτέχνες με τοπική, εθνική και διεθνή εμβέλεια σε ένα μείγμα μουσικής, χορού, θεάτρου, πολυμέσων, εικαστικών και αφήγησης. (www.fullcircleperformance.ca)
ΧΡΗΣΙΜΑ
Οι επίσημες γλώσσες είναι τα αγγλικά και τα γαλλικά, ωστόσο η πλειονότητα μιλάει αγγλικά - είτε ως μητρική είτε ως δεύτερη γλώσσα.
Ο καιρός ακόμα και το χειμώνα είναι ήπιος και σπάνια επικρατούν ακραίες συνθήκες.
Tourism Vancouver Visitor Centre. Μόλις βρεθείτε στην πόλη, επισκεφτείτε το Γραφείο Τουρισμού στο κέντρο της πόλης, για να σχεδιάσετε αναλυτικά το πρόγραμμά σας. Επωφεληθείτε από τις δωρεάν πληροφορίες και κρατήσεις αλλά και τις εκπτωτικές προσφορές που παρέχει το γραφείο. Χάρτες, προτάσεις για φαγητό και διασκέδαση, δραστηριότητες μέχρι και διαμονή, μπορείτε να τα βρείτε όλα σε ένα μέρος.
Τοποθεσία. Downtown Vancouver, Plaza Level, 200 Burrard Street Vancouver, British Columbia, Canada V6C 3L6 τηλ. +1 604 683-2000
...ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Greek Summer Festival Το ανατολικό Βανκούβερ θεωρείται εδώ και δεκαετίες το κέντρο της ελληνικής κοινότητας, με πολλές ελληνορθόδοξες εκκλησίες και δεκάδες επιχειρήσεις Ελλήνων. Στα τέλη Ιουνίου η περιοχή σφύζει από ζωή και προσελκύει τόσο τους κατοίκους της πόλης όσο και τουρίστες για το Ελληνικό Καλοκαιρινό Φεστιβάλ, που διοργανώνεται από το 1987. Ξεκίνησε ως μια μικρή εκδήλωση ενός Σαββατοκύριακου, για να φτάσει σήμερα να αποτελεί ένα δεκαήμερο φεστιβάλ ξεφαντώματος, μουσικής, εκδηλώσεων και, φυσικά, φαγητού - όλα βασισμένα στο ελληνικό ταμπεραμέντο. Φέτος το φεστιβάλ θα διοργανωθεί από 30 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου (www.greeksummerfest.com).
Whale Watching (από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου): Το Βανκούβερ προσφέρεται επίσης για παρακολούθηση φαλαινών. Αν και δεν είναι 100% σίγουρο ότι θα είστε από τους τυχερούς που θα δουν τις «φάλαινες-δολοφόνους» όρκα στον ωκεανό, ωστόσο αξίζει την προσπάθεια (www.vancouverwhalewatch.com).
ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...