Οι προϋποθέσεις για εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης

Με αναγνωρίσεις και εξαγορές πλασματικών χρόνων μπορούν να αντιμετωπίσουν και οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και των ορίων για συνταξιοδότηση. Εγκύκλιος που εξέδωσε η διοίκηση του ΟΑΕΕ διευκρινίζει ότι χρήση των πλασματικών χρόνων μπορούν να κάνουν και όσοι επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν, παρότι είχαν.. θεμελιώσει δικαίωμα, με τις αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις. Οπως για:
Τη συμπλήρωση της 36ετίας το 2011 που αυξάνεται κάθε επόμενο έτος, σταδιακά κατά ένα 1 χρόνο, και έως τη συμπλήρωση των 40 ετών.
Τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με την ειδική διάταξη ΤΣΑ που προβλέπει για γυναίκες ασφαλισμένες ηλικία 60 ετών και 25 έτη ασφάλισης κ.ά.
Υπολογισμός
Πώς θα υπολογίζονται τα πλασματικά έτη ασφάλισης:
Ο χρόνος γονικής άδειας, σπουδών, ανεργίας μετά την υπαγωγή για πρώτη φορά στην ασφάλιση, πλασματικός χρόνος παιδιών, εκπαιδευτικής άδειας, απεργίας, χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης, χρόνος από την απόκτηση του πτυχίου μέχρι και την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ασφαλισμένων Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (Ε.Τ.Α.Α), ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας συνυπολογίζεται ως συντάξιμος για θεμελίωση του δικαιώματος και για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.
Ο χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας και ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθενείας και τακτικής ανεργίας συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση.Προϋπόθεση
Να έχει ο ασφαλισμένος τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης (δεν ισχύει, ωστόσο, κανένας περιορισμός για τον αναγνωριζόμενο χρόνο της αποδεδειγμένης άσκησης δραστηριότητας, πριν από την υπαγωγή για πρώτη φορά στην ασφάλιση).
Στα δύο η θητεία
Σε δύο ταμεία θα μπορούν να «μοιράζουν» (για να εξαγοράζουν) το χρόνο της στρατιωτικής θητείας οι ασφαλισμένοι που μπορούν να λάβουν δεύτερη σύνταξη. Το υπουργείο έκανε αποδεκτή γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους που επιτρέπει να αναγνωρίζεται μέρος του χρόνου σε 1 ταμείο αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (π.χ. στο ΙΚΑ) και το υπόλοιπο σε άλλο ομοειδή φορέα ή το Δημόσιο.
Παροδείγματα εξαγοράς ετών ασφάλισης
Ασφαλισμένη η οποία ως την 31-12-2010 έχει πραγματοποιήσει 32 έτη ασφάλισης, μπορεί από 1/1/2011 να ζητήσει αναγνώριση 4 ετών, π.χ. σπουδών, ανεργίας, τέκνων για τη συμπλήρωση των 36 ετών, των απαιτούμενων για το έτος 2011.
Ακόμη και αν υποβάλει το αίτημα αναγνώρισης σε μεταγενέστερο του 2011 έτος (σε κάθε περίπτωση μέχρι την αίτηση συνταξιοδότησης) θα θεωρείται ότι συμπληρώνει τα 35 έτη εντός του 2011 οπότε απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση.
Ασφαλισμένος με 33 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010 μπορεί να αναγνωρίσει 2 έτη στρατιωτικής θητείας για τη συμπλήρωση 35 ετών ως 31/12/2010 ή να αναγνωρίσει οποιονδήποτε άλλο από τους αναγνω-ριζόμενους χρόνους και να εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...