Κάλυμνος: Αναζωογονητική και απρόβλεπτη

Οταν τα άλλα νησιά αδειάζουν από τους καλοκαιρινούς επισκέπτες και ετοιμάζονται να μπουν στη "χειμερία νάρκη", οι αφίξεις των επισκεπτών στo νησί των..
σφουγγαράδων αυξάνουν! Οσο παράδοξο κι αν ακούγεται, το συγκριτικό πλεονέκτημα της Καλύμνου διαφαίνεται το φθινόπωρο, οπότε τουριστικά θεωρείται "full season"! Κι όλα αυτά χάρη στον αναρριχητικό και καταδυτικό τουρισμό που αναπτύσσεται αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια. Να, μια καλή ευκαιρία για να την επισκεφτείτε!


Πόθια, το λιμάνι της Καλύμνου με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τα νησιώτικα χρώματα
Πόθια, το λιμάνι της Καλύμνου με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τα νησιώτικα χρώματα
Η Πόθια, το λιμάνι και πρωτεύουσα της Καλύμνου, είναι μια φασαριόζικη νησιώτικη πολιτεία που μπορεί κάποιες φορές να σας κουράσει με τα στενά πεζοδρόμια και το συχνό μποτιλιάρισμα. Ομως σίγουρα αξίζει να της αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας.
Κατά μήκος της προκυμαίας είναι αραδιασμένα τα εμπορικά καταστήματα, οι καφετέριες και τα εστιατόρια. Με μια πιο προσεκτική ματιά διαπιστώνει κανείς πως ο τουρισμός δεν είναι η κινητήρια δύναμη της τοπικής οικονομίας.
Οι Καλύμνιοι έχουν κατά παράδοση ταυτίσει την καθημερινότητά τους με τον μόχθο της θάλασσας, αφού μέχρι και στο πιο πρόσφατο παρελθόν, η Κάλυμνος ήταν το κατ΄ εξοχήν νησί των σφουγγαράδων.
Στη λίστα με τα αξιοθέατα θα πρέπει να υπογραμμίσετε τον ναό του Σωτήρος Χριστού, του οποίου το τέμπλο είναι έργο του Ιωάννη Χαλεπά.
Παντού θα δείτε έργα του Καλύμνιου γλύπτη Μιχάλη Κόκκινου να στολίζουν την πόλη. Στην παραλιακή, στο κτίριο όπου στεγαζόταν η "Βουβάλειος Τεχνική Σχολή", φιλοξενείται τώρα το Ναυτικό - Λαογραφικό Μουσείο, ενώ στη συνοικία της Αγίας Τριάδας θα συναντήσετε το αρχαιολογικό μουσείο, όπου θα θαυμάσετε το χάλκινο γλυπτό "η κόρη της Καλύμνου", το οποίο ανέσυραν από τον βυθό του νησιού ντόπιοι ψαράδες.
Εργα του Καλύμνιου γλύπτη Κόκκινου κοσμούν το λιμάνι της Πόθιας
Εργα του Καλύμνιου γλύπτη Κόκκινου κοσμούν το λιμάνι της Πόθιας

Πηγαίνοντας προς το παραλιακό χωριό Βλυχάδια, μπορείτε να σταματήσετε για να επισκεφθείτε τη λαογραφική συλλογή του ζεύγους Σκυλλά "Παραδοσιακό Σπίτι Καλύμνου". Φτάνοντας στα Βλυχάδια με την ωραία παραλία θα πάτε στο Μουσείο Θαλάσσιων Ευρημάτων που έχουν στήσει με πολύ μεράκι οι Αδελφοί Βαλσαμίδη.
Τρία χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την Πόθια στον δρόμο για τα θέρετρα Μασούρι και Μελιτσαχάς, συναντάμε το Χωριό και το κάστρο της Χρυσοχεριάς, που έχτισαν οι Ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ρόδου. Στο Χωριό βρίσκεται επίσης και το μεσαιωνικό κάστρο της Καλύμνου, ευδιάκριτο από τον δρόμο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ολόκληρο μεσαιωνικό τειχισμένο οικισμό, απομεινάρι κι αυτό της ιπποτοκρατίας. Προσεγγίζεται με ανηφορικό μονοπάτι (500 μέτρα) από τα τελευταία σπίτια του Χωριού.
Στο λιμάνι ξεχωρίζει το κτίριο του Διοικητηρίου
Στο λιμάνι ξεχωρίζει το κτίριο του Διοικητηρίου
Στα μέσα της διαδρομής Χωριό-Πάνορμος δεσπόζει ο παλαιοχριστιανικός ναός του Χριστού της Ιερουσαλήμ, κτισμένος σε σημείο όπου προϋπήρχε αρχαίος ναός αφιερωμένος στον Δήλιο Απόλλωνα (4ος π.Χ. αι.).
Εκδρομές και παραλίες
Προς Πάνορμο - Μασούρι: Συνεχίζοντας στον πολυσύχναστο οδικό άξονα Πόθια-Χωριό για τις βορειοδυτικές ακτές του νησιού, θα συναντήσετε τα παραλιακά χωριά Πάνορμος και Μασούρι τα οποία αν και κάποτε ήταν ήσυχα ψαροχώρια, με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκαν σε καλοκαιρινά θέρετρα.
Η Πόθια ίσως σας κουράσει με την κίνηση, όμως σίγουρα αξίζει να της αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας
Η Πόθια ίσως σας κουράσει με την κίνηση, όμως σίγουρα αξίζει να της αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας

Στον Πάνορμο θα κολυμπήσετε στις εξαιρετικές αλλά πολυσύχναστες παραλίες Καντούνι. Λινάρια, Πλατύς Γιαλός και στην περιοχή Μασούρι στα δαντελωτά ακρογιαλιά, Μελιτσαχάς, Μυρτιές, Αρμέος. Εδώ χτυπά η τουριστική καρδιά της Καλύμνου με άφθονα ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραλιακά ταβερνάκια και συνεχή κίνηση.
Η όμορφη αυτή παράκτια ζώνη αναπτύχθηκε μετά τον μεγάλο σεισμό του 554 μ.Χ. και χωρίζει τη νησίδα Τέλενδο από την Κάλυμνο. Από το λιμανάκι στις Μυρτιές ξεκινούν σχεδόν κάθε μία ώρα τα πλοιάρια με προορισμό την Τέλενδο.
Αρκετά από τα παλιά αρχοντικά που κοσμούσαν την Πόθια έχουν αναπαλαιωθεί και θυμίζουν το παρελθόν της ναυτικής πολιτείας
Αρκετά από τα παλιά αρχοντικά που κοσμούσαν την Πόθια έχουν αναπαλαιωθεί και θυμίζουν το παρελθόν της ναυτικής πολιτείας
Στις απάνεμες θάλασσες του Εμποριού: Μετά το πολυσύχναστο Μασούρι ο δρόμος καθώς ακολουθεί το φρύδι της ακτής και τραβά προς το βόρειο άκρο του νησιού, μας αποκαλύπτει το άγριο ορεινό και πετρώδες πρόσωπο της Καλύμνου.
Αμέσως μετά τον οικισμό Αρμέος, το εκκλησάκι της Παναγιάς, αριστερά πάνω στα βράχια της ακτής, προσεγγίζεται με εύκολο μονοπάτι (400 μέτρα). Στη συνέχεια ξεδιπλώνεται ο ορμίσκος του Αργιρώντα και ακολουθούν οι ήσυχες ακρογιαλιές Σκαλιά και Εμποριός.
Ακόμη και σήμερα το σφουγγάρι κατέχει σημαντική θέση στην οικονομική ζωή της Καλύμνου
Ακόμη και σήμερα το σφουγγάρι κατέχει σημαντική θέση στην οικονομική ζωή της Καλύμνου

Μικρά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και ταβερνάκια που απλώνουν τα τραπεζάκια τους πάνω στο κύμα συνθέτουν το σκηνικό. Σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη στο βραχώδες ύψωμα Καστρί που δεσπόζει πάνω από τον Εμποριό, όπου διακρίνονται τείχη αρχαίου οχυρού του 4ου π.Χ. αιώνα.
Στο φιόρδ της Ρίνας: Από το λιμάνι θα περιπλανηθείτε στις νοτιοανατολικές ακτές και θα καταλήξετε στο φιόρδ της Ρίνας, μια από τις πιο αυθεντικές γωνιές της Δωδεκανήσου, όπου τίποτα δεν θυμίζει την κίνηση και τη φασαρία της πρωτεύουσας του νησιού.
Το φιόρδ της Ρίνας. Πίσω του απλώνεται ο εύφορος, αλλά σήμερα αφημένος στην τύχη του, κάμπος
Το φιόρδ της Ρίνας. Πίσω του απλώνεται ο εύφορος, αλλά σήμερα αφημένος στην τύχη του, κάμπος
Λίγο πιο μέσα, στην απλωσιά που παραχωρούν τα γύρω βουνά, αναπτύσσονται οι γεωργικοί οικισμοί Βαθύς, Πλάτανος, Στένωμα και Μετόχι ανάμεσα σε κάθε λογής κηπάρια και περιβόλια. Η περιοχή κατοικείται πιθανόν από τη νεολιθική εποχή όπως αποδεικνύουν τα σκεύη και εργαλεία που έχουν βρεθεί στο σπήλαιο Δασκαλειό στη βόρεια πλευρά του φιόρδ.
Δράση και περιπέτεια
Στον απόκρημνο βράχο Πατέλα στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού έχουν οριοθετηθεί μια ποικιλία από αναρριχητικά πεδία τα οποία καθιέρωσαν τα τελευταία χρόνια την Κάλυμνο ως έναν από τους καλύτερους, παγκοσμίως, προορισμούς του αθλήματος.
Δειλινό από τις Μυρτιές, ο ήλιος χάνεται πίσω από το νησάκι της Τελένδου
Δειλινό από τις Μυρτιές, ο ήλιος χάνεται πίσω από το νησάκι της Τελένδου

Με την πάροδο του χρόνου και την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των αναρριχητών που έφταναν στο νησί από όλα τα σημεία του κόσμου, οι Καλύμνιοι οργανώθηκαν.
Ετσι αν στις φετινές διακοπές θέλετε να γνωρίσετε τον ιδιαίτερο κόσμο αυτής της συναρπαστικής υπαίθριας δραστηριότητας, πρέπει να απευθυνθείτε στους ειδικούς. (H καλοκαιρινή σχολή αναρρίχησης λειτουργεί από 1-10 Αυγούστου, πληροφορίες Αρης Θεοδωρόπουλος, οδηγός βουνού - προπονητής αναρρίχησης, τηλ. 6944505279, www.climbkalymnos.com )
Ο παλαιοχριστιανικός ναός στο Χωριό είναι χτισμένος στη θέση ναού αφιερωμένο στον Δήλιο Απόλλωνα
Ο παλαιοχριστιανικός ναός στο Χωριό είναι χτισμένος στη θέση ναού αφιερωμένο στον Δήλιο Απόλλωνα
Εκτός από την αναρρίχηση, όλοι γνωρίζουμε ότι Κάλυμνος και καταδύσεις είναι... ένα και το αυτό. Πρωτοπόροι αυτοδύτες οι Καλύμνιοι σφουγγαράδες, στην αρχή γυμνοί κρατώντας μόνο μια πέτρα, βουτούσαν στα βαθιά.
Μετά ήρθαν τα σκάφανδρα που έδωσαν περισσότερο χρόνο στο νερό, έφεραν όμως και την άγνωστη μέχρι τότε ασθένεια των δυτών που σακάτεψε γενιές και γενιές ντόπιων.
Σήμερα στο νησί ιδιαιτέρα δημοφιλής είναι η αυτόνομη κατάδυση. Μάλιστα, λειτουργούν σχολές και παρέχεται όλος ο βασικός εξοπλισμός.
Η Κάλυμνος θεωρείται ένας από τους καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως για αναρρίχηση
Η Κάλυμνος θεωρείται ένας από τους καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως για αναρρίχηση

Ενδεικτικά αναφέρουμε το "Καταδυτικό Κέντρο Καλύμνου" που δραστηριοποιείται με επιτυχία εδώ και χρόνια (τηλ. 22430 47890).
Fast Info

Απάτητες παραλίες:
Από τον Εμποριό θα ακολουθήσετε τον φιδίσιο δρόμο που τρέχει στη ράχη του βουνού Κουμουλιά. Σε κάποιο σημείο θα δείτε το μονοπάτι που θα σας φέρει μετά από περπάτημα 30 λεπτών στην όμορφη παραλία της Συκάτης. Τελική κατάληξη στο ξεχασμένο από θεούς και ανθρώπους παραθαλάσσιο χωριουδάκι της Παλιονήσου που διαθέτει μια μικρή βοτσαλωτή ακρογιαλιά, αλλά καμία τουριστική υποδομή.
Με τα πόδια είναι πιο καλά: Στην Κάλυμνο μπορούν να πραγματοποιηθούν άφθονες πεζοπορικές βόλτες σε παλιά μονοπάτια και καλντερίμια. Ενδεικτικά ν' αναφέρουμε την πανέμορφη διαδρομή στο φιόρδ της Ρίνας που ξεκινά από το λιμανάκι, περνά από τη Βασιλική της Αγίας Ειρήνης, συνεχίζει για το Δασκαλειό και καταλήγει στην απόμερη παραλία Καμπί (2,5 χλμ.).
Ιαματική Πηγή Θερμών Καλύμνου: Τα λουτρά βρίσκονται νότια από το λιμάνι της Πόθιας (1 χλμ.) και σχεδόν πάνω στη θάλασσα. Η πρόσβαση είναι εύκολη με αυτοκίνητο (υπάρχει χώρος στάθμευσης), αλλά και με τα πόδια. Το ιαματικό νερό με θερμοκρασία 37° C ενδείκνυται για ρευματοπάθειες και αρθρίτιδες. Ακριβώς δίπλα διαγράφεται μια μικρή παραλία, κατάλληλη για κολύμπι. Πληροφορίες στο Δήμο Καλύμνιων, τηλ. 22430 59141.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Πόθια
"Villa Melina" (τηλ. 22430 22682, www.villa-melina.com ).
"Evanik" (22430 22057, www.evanik-hotel.gr ).
Παραδοσιακό ξενοδοχείο "Αρχοντικό" (τηλ. 22430 24051).
Πάνορμος
Ξενοδοχείο "Ελιές" με 64 δωμάτια, χτισμένο μέσα σ' ένα περιβόλι (τηλ.: 22430 47890, www.hotelelies.gr).
Μασούρι
Συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων "Elena" (τηλ. 22430 47566, www.elenahotels.com).
"Πλάζα" (τηλ. 22430 47156, www.plazahotel.gr).
Διαμερίσματα "Μελίνα" (τηλ. 22430 48634, www.melinas-apartments.gr ).
"Kάλυμνος Village" (τηλ. 22430 48222, www.kalymnos-village.com ).
Καντούνι
"Kalyndna Island" (τηλ. 22430 47880, www.kalydnaislandhotel.gr).
ΦΑΓΗΤΟ
Στον Πάνορμο στο "Μαρίνος" για ελληνική κουζίνα (τηλ. 22430 47591). Στο λιμανάκι της Ρήνας στην ταβέρνα της Πόπης (τηλ. 22430 31260) και στο "Γαλήνη". Για φρέσκο ψάρι προτιμήστε στο λιμανάκι του Μελιτσαχά την ταβέρνα "Δροσιά" (τηλ. 22430 48745). Στην Πόθια, το λιμάνι, στο "Ξεφτέρης" (τηλ. 22430 28642) και στην ψαροταβέρνα "Βράχος" (τηλ. 22430 29879). Το παραδοσιακό καφενείο - ουζερί "Μπαρμπαρής" ειδικεύεται στο ψητό χταπόδι. Στο χωριό Εμποριός στο εστιατόριο "Artistico" (τηλ. 22430 40115).
Θοδωρής Αθανασιάδης
Φωτογραφίες: www.worldviews.gr

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...