Σάο Πάολο: Η... Νέα Υόρκη της Νότιας Αμερικής

Μια καθαρόαιμη μητρόπολη του 21ου αιώνα, που αποκαλύπτει στον επισκέπτη το σύγχρονο πρόσωπο της Βραζιλίας, με θεόρατους ουρανοξύστες, μεγάλες λεωφόρους κι ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων που μετακινείται αδιάκοπα

Σάο Πάολο: Η... Νέα Υόρκη της Νότιας Αμερικής
Το Σάο Πάολο, αν και ιδρύθηκε το 1554, άρχισε να αναπτύσσεται ουσιαστικά τον 17ο αιώνα. Τότε οι εξερευνητές άρχισαν να ενδιαφέρονται για την εξόρυξη μετάλλων και ανακάλυψαν τα μεταλλεία χρυσού σε γειτονικές περιοχές..

Με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βραζιλίας, στις αρχές του 19ου αιώνα, η πόλη έγινε πρωτεύουσα μιας μεγάλης επαρχίας και προσέλκυσε μεγάλο αριθμό διανοουμένων και φοιτητών. Ετσι, σιγά σιγά μεταμορφώθηκε σε πολιτικό και πνευματικό κέντρο. Τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα η ανάπτυξη της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων έφερε πλήθη μεταναστών από κάθε γωνιά του πλανήτη, οι οποίοι έδωσαν το δικό τους στίγμα στην καθημερινότητα της πόλης. Μπορεί σήμερα η πρωτεύουσα της χώρας να είναι η Μπαζίλια και το Ρίο ντε Τζανέιρο ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός, το Σάο Πάολο όμως είναι η επιχειρηματική καρδιά, μια πόλη με εντελώς δικό της χαρακτήρα, που θεωρείται από πολλούς η Νέα Υόρκη της Νότιας Αμερικής.
Η μεγαλούπολη των μεταναστών
Το Σάο Πάολο είναι μια αχανής πολιτεία, το εμπορικό κέντρο της οποίας ονομάζεται εκ του σχήματος ανάπτυξης «Τriangulo» (εμπορικό τρίγωνο). Το κεντρικότερο σημείο είναι η Πλατεία της Δημοκρατίας, με πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και ουρανοξύστες. Το ιστορικό τμήμα της πόλης είναι το νότιο με σημαντικά κτίρια, πάρκα και εκκλησίες. Το πολύ καλό δίκτυο του μετρό θα σας βοηθήσει να μετακινηθείτε άκοπα σε γειτονιές που βρίσκονται εκτός κέντρου.
Ως πόλη μεταναστών το Σάο Πάολο έχει συνοικίες με διαφορετικό χρώμα. Για παράδειγμα, η γειτονιά Liberdade είναι η ασιατική γειτονιά όπου κατοικεί η μεγαλύτερη εκτός Ιαπωνίας ιαπωνική κοινότητα του κόσμου. Εδώ οι ανατολίτικες γεύσεις και τα αρώματα μπερδεύονται με τη γοητεία της Λατινικής Αμερικής. Λίγο πιο πέρα η συνοικία Bela Vista πλημμυρίζει από εικόνες ιταλιάνικης ανεμελιάς, ενώ η γειτονιά Bom Retiro (κοντά στον σταθμό τρένου Da Luz) αποκαλύπτει τις συναγωγές των εβραίων κατοίκων της.
Στο κέντρο της πόλης μοντέρνοι ουρανοξύστες υψώνονται δίπλα σε γοτθικές εκκλησίες.
Στο κέντρο της πόλης μοντέρνοι ουρανοξύστες υψώνονται δίπλα σε γοτθικές εκκλησίες.
Η Avenida Paulista, νοτιοδυτικά του κέντρου, είναι η λεωφόρος των ουρανοξυστών, ενώ στη γειτονική περιοχή Cerqueira Cesar είναι συγκεντρωμένα τα καλύτερα εστιατόρια, καφέ και κλαμπ. Η αριστοκρατική γειτονιά, το «Κολωνάκι» του Σάο Πάολο, είναι η συνοικία Jardim Paulista.
Μεγάλες μονοκατοικίες με περιποιημένους κήπους, δρόμοι με ονόματα ευρωπαϊκών χωρών, πολυτελή αυτοκίνητα, πανάκριβα καταστήματα. Περπατώντας εδώ διαπιστώνεις πως παρόλο που βρίσκεσαι σε μια χώρα με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, το 1% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες απόλυτης χλιδής, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί από τους πάμπλουτους μετακινούνται με... ελικόπτερα για να αποφεύγουν την κίνηση των δρόμων.
Οι παραλίες στην ακτή του Ατλαντικού αποτελούν δημοφιλή προορισμό για τουρίστες και ντόπιους.
Οι παραλίες στην ακτή του Ατλαντικού αποτελούν δημοφιλή προορισμό για τουρίστες και ντόπιους.
Επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό κέντρο
Μια περιήγηση στα αξιοθέατα περιλαμβάνει επίσκεψη στον νεογοτθικού ρυθμού μητροπολιτικό ναό, που βρίσκεται στην Praca da Se. Εδώ κοντά βρίσκεται και το Patio do Colegio, η πρώτη ευρωπαϊκή έδρα των ιησουϊτών ιεραποστόλων του 16ου αιώνα.
Το Πάρκο Ibirapuera αποτελεί μια όαση στην καρδιά της αχανούς μεγαλούπολης. Σχεδιασμένο από τον διάσημο Βραζιλιάνο αρχιτέκτονα Ρομπέρτο Μπερλ Μαρξ, το πάρκο διαθέτει λιμνούλες, ποδηλατοδρόμους, μονοπάτια για τζόκινγκ, παιδικές χαρές, γήπεδα μπάσκετ και πολλά σημεία για εξερεύνηση.
Οι ουρανοξύστες σημαδεύουν τον ουρανό στο επιχειρηματικό κέντρο του Σάο Πάολο.
Οι ουρανοξύστες σημαδεύουν τον ουρανό στο επιχειρηματικό κέντρο του Σάο Πάολο.
Στο Πάρκο βρίσκονται τρία μουσεία: Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Αφρο-βραζιλιάνικο Μουσείο. Αξίζει, επίσης, να επισκεφτείτε τον Ζωολογικό Κήπο που είναι ένας από τους μεγαλύτερους του κόσμου και φιλοξενεί πολλά είδη ζώων από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Εκτός από επιχειρηματικό κέντρο, το Σάο Πάολο είναι και μια πόλη με έντονη καλλιτεχνική σκηνή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Sao Paolo Bienal, η οποία διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια με τη συμμετοχή καλλιτεχνών διεθνούς φήμης. Στη λεωφόρο Παουλίστα βρίσκεται το MASP (Μουσείο Τέχνης του Σάο Πάολο), το οποίο φιλοξενεί μια ενδιαφέρουσα συλλογή από έργα Ευρωπαίων κυρίως καλλιτεχνών, με βραζιλιάνικη έμπνευση. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η Pinacoteca do Estado, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές συλλογές της πόλης, με έργα σημαντικών Βραζιλιάνων καλλιτεχνών.
Το Εθνικό Θέατρο στεγάζεται σ' ένα από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης.
Το Εθνικό Θέατρο στεγάζεται σ' ένα από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης.
Ξέρετε ότι...
  • Το Σάο Πάολο είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας του Σάο Πάολο στη νοτιοανατολική Βραζιλία.
  • Με πληθυσμό 17 εκατομμύρια κατοίκους είναι σήμερα η μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας και τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου.
  • Απέχει 400 χλμ. από το Ρίο ντε Τζανέιρο και 1.030 από την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Μπραζίλια.
Πώς θα πάτε
Θα πετάξετε μέχρι το Σάο Πάολο με ενδιάμεσο σταθμό κάποια δυτικοευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Συχνά δρομολόγια πραγματοποιούν οι εταιρείες Iberia, Lufthansa, KLM, air France.
Το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από το κέντρο.
Στο Πάρκο Ibirapuera οι ουρανοξύστες καθρεφτίζονται στα νερά της λίμνης.
Στο Πάρκο Ibirapuera οι ουρανοξύστες καθρεφτίζονται στα νερά της λίμνης.
Στα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία θα βρείτε προγράμματα οργανωμένων εκδρομών που περιλαμβάνουν το Σάο Πάολο στις περιηγήσεις τους.
Πού θα μείνετε
Η πόλη διαθέτει ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών. Ξεχωρίζουν τα: Hotel Unique (www.hotelunique.com.br), που βρίσκεται στη συνοικία Jardins Paulista κοντά στο Ibirapuera Park και εντυπωσιάζει τόσο με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική του (δημιουργία του Βραζιλιάνου αρχιτέκτονα Ruy Ohtake) όσο και με τη λιτή αλλά και πολυτελή διακόσμηση των δωματίων. Στον τελευταίο όροφο θα βρείτε εστιατόριο, μπαρ αλλά και πισίνα με θέα στους ουρανοξύστες της πόλης.
Το Μουσείο τέχνης του Σάο Πάολο στεγάζεται σ' ένα μοντέρνο κτίριο πάνω στη λεωφόρο Παουλίστα.
Το Μουσείο τέχνης του Σάο Πάολο στεγάζεται σ' ένα μοντέρνο κτίριο πάνω στη λεωφόρο Παουλίστα.
Το Hotel Fasano (www.fasano.com.br) ξεχωρίζει για την προσεγμένη διακόσμηση, ενώ διαθέτει spa, γυμναστήριο και ατμοσφαιρικό μπαρ.
Το Hotel Emiliano (www.emiliano.com.br) διαθέτει μόλις 57 δωμάτια και είναι ένα από τα ωραιότερα boutique hotels της πόλης. Στην ταράτσα του βρίσκεται ένα μικρό ελικοδρόμιο για την εξυπηρέτηση πελατών που απεχθάνονται τον συνωστισμό στις λεωφόρους της μεγαλούπολης.
Μια ακόμα καλή επιλογή είναι το Sonesta Hotel (τηλ. 005511 21646000), καινούργιο ξενοδοχείο σε μία από τις μεγαλύτερες λεωφόρους που οδηγούν στο κέντρο του Σάο Πάολο.
Πού θα φάτε
Σε μια πόλη όπου οι κάτοικοι απολαμβάνουν την έξοδο για φαγητό, θα βρείτε πολλά εστιατόρια που προσφέρουν όχι μόνο τοπική κουζίνα αλλά και ποικιλία διεθνών γεύσεων.
Στο κέντρο της πόλης η κίνηση είναι ζωηρή και τις βραδινές ώρες.
Στο κέντρο της πόλης η κίνηση είναι ζωηρή και τις βραδινές ώρες.
Για ένα γρήγορο γεύμα αναζητήστε τα lanchonetes (σνακ μπαρ με ποικιλία πρόχειρων φαγητών) ή τις churrascarias (εστιατόρια που σερβίρουν κυρίως ψητό κρέας).
Συνοδέψτε το φαγητό σας με «σόμπι», που δεν είναι τίποτα άλλο από βραζιλιάνικη βαρελίσια μπίρα.
Για παραδοσιακές βραζιλιάνικες γεύσεις αναζητήστε το εστιατόριο Brazil a gusto, για ένα ξεχωριστό δείπνο δοκιμάστε το D.O.M., πολυτελές εστιατόριο όπου συχνάζουν οι πλούσιοι και οι διάσημοι.
Πού θα ψωνίσετε
Στα τεράστια και άψογα οργανωμένα εμπορικά κέντρα θα βρείτε όλες τις δημοφιλείς μάρκες ρούχων και αξεσουάρ, από τις πιο πολυτελείς μέχρι τις πιο οικονομικές.
Τα πιο αξιόλογα εμπορικά κέντρα είναι τα: Iguatemi Shopping, Morumbi Shopping, Daslu (ένα από τα 10 πολυτελέστερα εμπορικά κέντρα του κόσμου).
Αξίζει, επίσης, να επισκεφτείτε τις ανοιχτές αγορές που λειτουργούν κάθε Κυριακή και θα σας δώσουν την ευκαιρία να ψωνίσετε ιδιαίτερα αντικείμενα, αλλά και να ζήσετε από κοντά την καθημερινότητα των ντόπιων.
Οι πιο δημοφιλείς είναι οι Feria da Republica, Street Fair, Feira de Antiquidades do MASP.
Τολμήστε μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στην παλιά Δημοτική Αγορά Παουλιστάνο, γνωστή στους ντόπιους ως «Μερκαδάο». Το κτίσμα των 12.500 τετραγωνικών είναι γεμάτο πάγκους που πωλούν φρέσκα ψάρια, λαχταριστά τυριά και εξωτικά φρούτα. Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε το παστέις ντε μπακαλάου, που θυμίζει πολύ τον ελληνικό τηγανητό μπακαλιάρο.
Πού θα διασκεδάσετε
Οι «παουλίστας», όπως ονομάζονται οι κάτοικοι του Σάο Πάολο, λατρεύουν τη σάμπα. Για τη βραδινή σας διασκέδαση αναζητήστε τα κλαμπ με ζωντανή μουσική που βρίσκονται στη Βίλα Μανταλένα, μια μποέμικη συνοικία με πολυσύχναστους αλλά ευχάριστους για περπάτημα δρόμους.
ΕΛΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...