Βραβεύοντας το μεγαλείο της φύσης!

Η ψηφοφορία για τα νέα επτά θαύματα του κόσμου ολοκληρώθηκε στις 11/11 και η καταμέτρηση άρχισε αμέσως. Οι νικητές θα ανακοινωθούν επισήμως στις αρχές του 2012, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του..
ελβετικού ιδρύματος «Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου» («New 7 Wonders Foundation»). Και μπορεί να ανατραπούν από στιγμή σε στιγμή. «Οταν τα νέα επτά θαύματα της φύσης επιβεβαιωθούν, θα γίνουν από κοινού με τα νέα επτά θαύματα του κόσμου κομμάτι της παγκόσμιας συλλογικής μνήμης της ανθρωπότητας», λέει ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας για την ανάδειξη των επτά νέων θαυμάτων, ο σκηνοθέτης Μπερνάρ Γουέμπερ. Ας δούμε, λοιπόν, τα επτά επικρατέστερα όπως ανακοινώθηκαν από το ελβετικό Ιδρυμα τις προάλλες.
1/
Κόλπος
Χάλονγκ, Βιετνάμ
Ο Χο Τσι Μινχ είπε κάποτε ότι «ο κόλπος Χάλονγκ είναι ένα θαύμα που δεν μπορεί να περιγραφεί. Πρέπει να το δει κανείς για να το πιστέψει». Οντως πρόκειται για έναν καταπληκτικό κόλπο με 120 χιλιόμετρα ακτογραμμής, ο οποίος απέχει 160 χιλιόμετρα από το Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ. Σε μια έκταση συνολικά 1.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων βρίσκονται διάσπαρτα 1.960 νησάκια, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Πολλά από τα νησιά είναι κούφια, με τεράστιες σπηλιές, ενώ σε άλλα υπάρχουν πλωτά χωριά ψαράδων. Στην περιοχή έχουν βρεθεί 200 είδη ψαριών και 450 διαφορετικά είδη μαλακίων. Είναι ίσως το δημοφιλέστερο και πιο φωτογραφημένο τοπίο του Βιετνάμ.
2/Νησί
Τζέτζου, Νότια Κορέα
Είναι το μεγαλύτερο της Κορέας, εκτάσεως 1.846 τ.χλμ. Απέχει από τη νότια ακτή της Κορέας 130 χλμ. Χωρίζεται από τα άλλα νησιά του Κορεατικού Αρχιπελάγους από ομώνυμο πορθμό. Στο ηφαιστειογενές νησί βρίσκεται το Χαλασάν, το ψηλότερο βουνό της Κορέας, και ένα ανενεργό ηφαίστειο, το οποίο υψώνεται 1.950 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το εντυπωσιακό τοπίο συμπληρώνεται με τα 360 ηφαίστεια που περιβάλλουν σαν δορυφόροι το κύριο ηφαίστειο. Θεωρείται ο ιδανικός συνδυασμός θάλασσας και βουνού, με ήπιο κλίμα, τεράστιο φυσικό πλούτο και σπάνια ζώα. Αποτελεί έναν από τους διασημότερους προορισμούς για ζευγάρια.
3/
Καταρράκτες
Ιγκουαζού, Αργεντινή
Βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ του βραζιλιάνικου κράτους του Παρανά και της Αργεντινής. Ο ποταμός Ιγκουαζού πηγάζει από εκεί όπου ο Ατλαντικός βρέχει τη Βραζιλία. Οι καταρράκτες έχουν μήκος 4 χλμ. σε ημικυκλικό σχήμα και σε ορισμένα σημεία το ύψος τους φθάνει στα 85 μέτρα. Το μέρος είναι ειδυλλιακό. Διάφορες ξύλινες γέφυρες είναι τοποθετημένες σε στρατηγικά σημεία ώστε όποιος τις περνάει να μπορεί να απολαύσει από πολύ κοντά τη θέα αλλά και τον ήχο των νερών. Ενα μονοπάτι καταλήγει στη βάση του καταρράκτη Γκαργκάντα ντελ Ντιάμπλο, που σημαίνει «Το λαρύγγι του Διαβόλου» και είναι ο πιο εντυπωσιακός από τους 275 καταρράκτες του Ιγκουαζού.
4/Αμαζόνιος
Παρά το γεγονός ότι ο ανθρώπινος παράγοντας έχει εισχωρήσει και εδώ, με αποτέλεσμα την κοπή δέντρων σε ανησυχητικό βαθμό, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου - επίσης γνωστό ως ζούγκλα του Αμαζονίου ή λεκάνη του Αμαζονίου - περιλαμβάνει 7 εκατ. τ.χλμ., αν και το ίδιο το δάσος καταλαμβάνει περίπου 5,5 εκατ. τ.χλμ. τα οποία βρίσκονται μέσα σε εννέα έθνη. Ο Αμαζόνιος είναι σε έκταση μεγαλύτερος από το μισό όλων των υπόλοιπων δασών του πλανήτη, και βεβαίως είναι το μεγαλύτερο και πιο πλούσιο σε βιοποικιλότητα τροπικό δάσος του κόσμου. Την περιοχή διασχίζει ο ποταμός Αμαζόνιος, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο σε όγκο. Εχει τη μεγαλύτερη λεκάνη απορροής του πλανήτη. Δεν υπάρχει ούτε μία γέφυρα που να τον διασχίζει.

5/Υπόγειος ποταμός Πουέρτο Πρινσέσα,
Φιλιππίνες
Βρίσκεται στο ομώνυμο εθνικό πάρκο, περίπου 50 χλμ. βόρεια της πόλης Παλαγουάν. Το πλωτό υπόγειο ποτάμι έχει μήκος 8,2 χλμ. Ενα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι εκβάλλει κατευθείαν στη θάλασσα, ενώ στα χαμηλότερα σημεία του παρατηρούνται φαινόμενα παλίρροιας. Η περιοχή έχει μεγάλο ενδιαφέρον ώς πλούσιος βιότοπος με ένα οικοσύστημα που εκτείνεται από το βουνό ως τη θάλασσα μέσα σε ένα από τα πιο σημαντικά δάση της Ασίας. Η βόλτα με πλοιάριο μέσα στη σπηλιά απ' όπου περνάει ο ποταμός είναι τουριστική ατραξιόν. Εχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO από το 1999.
6/Εθνικό Πάρκο
Κομόντο, Ινδονησία
Εχει έκταση 1.817 τ.χλμ. και περιλαμβάνει τα τέσσερα μεγαλύτερα νησιά Κομόντο, Ρίνκα, Παντάρ και Φλόρες, καθώς και πολλά μικρότερα. Ο δρυμός αυτός από το 1991 έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Δημιουργήθηκε για την προστασία του κομόντο, ενός από τα πιο γνωστά είδη ζώων που κατοικούν στα νησιά, του επονομαζόμενου και δράκου του Κομόντο. Το είδος αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εν ζωή σαύρα του πλανήτη. Σκοπός της δημιουργίας του πάρκου είναι βεβαίως η προστασία και διαφόρων άλλων ειδών του οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων ζώων. Σήμερα η προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει, εκτός από τα τέσσερα αυτά νησιά, άλλα 25 μικρότερα - όλα ηφαιστειογενή.
7/
Βουνό
Τέιμπλ, Νότια Αφρική
Θεωρείται ένα από τα πιο θρυλικά βουνά της Νότιας Αφρικής. Η μοναδικότητά του έγκειται στο σχήμα του, καθώς δεν έχει κορυφή και είναι επίπεδο σαν... τραπέζι. Εξ ου και το όνομά του (table σημαίνει τραπέζι). Δεσπόζει στην πόλη του Κέιπ Τάουν, της οποίας είναι και σήμα κατατεθέν. Για όποιον θέλει να απολαύσει τη θέα της πόλης και του Ατλαντικού από ψηλά, υπάρχει δρόμος που οδηγεί σχεδόν ώς την κορυφή. Από εκεί ένα τελεφερίκ μεταφέρει τον επισκέπτη στο ψηλότερο σημείο. Το μέρος είναι ιδανικό για ορειβασία.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...