Ταξιδεύοντας με το Orient Express...

Ένα τρένο, μία σύνδεση με δύο διαφορετικούς κόσμους. Παρίσι – Κωνσταντινούπολη. Η Δύση, η Ευρώπη, η Ανατολή, η Ασία.Orient Express. Ένα τρένο. μια ιστορία. Το Orient Express δεν έχει γίνει γνωστό μόνο από το..
μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι. Ούτε από την πολυτέλεια που το χαρακτήριζε. Έμεινε γνωστό επειδή για δεκαετίες ήταν το βασικό μέσο μεταφοράς βασιλιάδων, πριγκίπων, πρωθυπουργών, αρχηγών Κρατών, μαζί με λαθρέμπορους, εγκληματίες, τυχοδιώκτες και πάσης φύσης τσαρλατάνους, που έψαχναν να βρουν τη δόξα και την περιπέτεια από την κοσμοπολίτικη Ευρώπη και το Παρίσι, στην Ανατολή και στην Κωνσταντινούπολη.
Το πρώτο δρομολόγιο πραγματοποιήθηκε το 1883 από το Παρίσι μέχρι την Βιέννη. Έξι χρόνια μετά το Orient Express έφτασε μέχρι την Βάρνα της Βουλγαρίας και με πλοίο οι επιβάτες περνούσαν απέναντι, στην ξακουσμένη Κωνσταντινούπολη.
Στη δεκαετία του ’30 ήρθε και από τα μέρη μας με ένα δρομολόγιο που ξεκινούσε από το Παρίσι, και με ενδιάμεσους προορισμούς την Ζυρίχη, το Ινσμπούργκ, την Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι, κατέληγε στην Αθήνα. Την ίδια περίοδο ξεκίνησαν τα δρομολόγια προς την Ιταλία (Μιλάνο, Βενετία, Τεργέστη). Επίσης, στην ίδια δεκαετία το Orient Express πέρασε την Μάγχη και πέρασε και στην Γηραιά Αλβιόνα, φτάνοντας μέχρι την Σκωτία (Arlberg).
Στα 60’s τα δρομολόγια προς Κωνσταντινούπολη και Αθήνα πραγματοποιούνταν δύο φορές την βδομάδα. Στη δεκαετία του ’70 όμως επήλθε η παρακμή και σιγά σιγά όλες οι γραμμές κόπηκαν και απλώς δόθηκε η δυνατότητα στα εγχώρια τρένα να χρησιμοποιούν το όνομα Orient Express για να δίνουν το ανάλογο πρεστίζ στα δρομολόγιά τους. Για να έρθουμε στις μέρες μας και να ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια, κυρίως στον Κεντρικό Άξονα, από Λονδίνο μέχρι Ιταλία και κάποια μεμονωμένα από Παρίσι προς τις πρωτεύουσες της Κεντρικής Ευρώπης. Πιο σπάνια, αλλά σε ετήσια βάση πραγματοποιείται και το δρομολόγιο Παρίσι – Κωνσταντινούπολη.
Εκτός βέβαια από το κλασικό ευρωπαϊκό Orient Express, υπάρχει και το Oriental Express της Ανατολικής Ασίας, που περνάει από Μπανγκόνγκ, Σιγκαπούρη και Τσιάνγκ – Μέι. Τα δρομολόγια διαρκούν κατά μέσο όρο 3-4 μέρες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να απολαύσουν άρωμα ανατολής.
Το American Orient Express τώρα καλύπτει μέρη από τον Καναδά και το Μεξικό, ενώ ξεχωριστή σημασία έχει το τμήμα που περνά από την οροσειρά
των Άνδεων και φτάνει μέχρι το φημισμένο Μάτσου Πίτσου του Περού.
Αυτό το πρωτότυπο μωσαϊκό ανθρώπων, τάξεων και πολιτισμών, δημιούργησε τον θρύλο του Orient Express. Για να μην πούμε βέβαια για τα υπέροχα μέρη που σε ταξιδεύει, για την καταπράσινη Κεντρική Ευρώπη, για τα απόκρημνα Βαλκάνια. Και όλα αυτά, διασχίζοντας ποτάμια, λίμνες, μέσα από σήραγγες και τρυπώντας βουνά. Το Orient Express, άλλαξε την ιστορία στις μεταφορές και έγραψε τη δική του ιστορία στην πολυτέλεια και στην ποιότητα.
Στο ταξίδι με το Orient Express πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για συνάντηση με την υψηλή κοινωνία και τις συνήθειές της. Απαγορεύεται να βρεθείς στην τραπεζαρία, ας πούμε, χωρίς να είσαι ντυμένος ανάλογα, χωρίς να φοράς δηλαδή το σακάκι και την γραβάτα σου. Να είσαι έτοιμος να απολαύσεις πίνακες εποχής και γυάλινα πλακάκια Lalique. Να ξέρεις ότι μπορεί να δοκιμάσεις gourmet πιάτα, όπως κανελόνια γεμιστά με κουνέλι και σχοινόπρασο με σάλτσα από μανιτάρια, ή φυσικά crème brulee, και γιατί όχι, φουά γκρα αλ ταρτούφο. Σε κάθε περίπτωση η πολυτέλεια ξεχειλίζει όπως η ευγένεια και οι υποκλίσεις των καμαρώτων με τα τυρκουάζ σακάκια.
Το δρομολόγιο γίνεται απευθείας από Λονδίνο μέχρι Βενετία με το κόστος να ξεκινά από 2.340 ευρώ. Μία φορά τον χρόνο η εταιρεία οργανώνει και το παραδοσιακό δρομολόγιο Παρίσι – Κωνσταντινούπολη, με το εισιτήριο να ξεκινά από τα 1900 ευρώ. Βέβαια απαιτούνται πάνω από 60 ώρες για να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι και πρέπει να αλλάξεις τέσσερα τρένα, στο Στρασβούργο, στην Βιέννη και στο Βελιγράδι.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...