Θανατηφόρα έκρηξη στήν Καμπούλ γεμάτο με προσκυνητές σιίτες

Θανατηφόρα έκρηξη  Αφγανιστάν ιερό   Μια έκρηξη τάραξε ένα ιερό γεμάτο με προσκυνητές  στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν..

σύμφωνα με την Καμπούλ εκπρόσωπος της αστυνομίας Hashmat Stanikzai. Ένας βομβιστής αυτοκτονίας πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη.
Μια άλλη έκρηξη έπληξε την πόλη του Βορρά Μαζάρ-ι-Σαρίφ περίπου την ίδια ώρα, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα.
Οι επιθέσεις φαίνεται να έχουν θρησκευτική φύση χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία του Αφγανιστάν, ανταποκριτές λένε.
Σιίτες Μουσουλμάνοι μνήμη Ashura, μια εθνική γιορτή στο Αφγανιστάν.
Είναι το αποκορύφωμα της Muharram - ο μήνας του πένθους για το μαρτύριο του εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ.
Γυναικόπαιδα
Οι σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις συνέβησαν σε περίπου το μεσημέρι (0730 GMT).
Quentin του BBC Sommerville στην Καμπούλ λέει ότι οι γυναίκες και τα παιδιά είναι ανάμεσα στους νεκρούς, και οι σειρήνες θα μπορούσε να ακουστεί σε όλη την πόλη ως παραϊατρικό έσπευσαν στη σκηνή.
Φαίνεται να είναι μια συντονισμένη επίθεση με τη σιιτική κοινότητα το στόχο - μια σεκταριστική επίθεση από μια άνευ προηγουμένου κλίμακα, λέει ο ανταποκριτής μας.
Υπάρχουν εντάσεις μεταξύ σουνιτών Αφγανιστάν και μειονοτικών σιιτών μουσουλμάνων, αλλά η βία του τύπου που φαίνεται στο Πακιστάν ή το Ιράκ είναι σπάνια.
Οι εκρήξεις προκάλεσαν επίσης δεκάδες τραυματισμούς, με πηγές στο αφγανικό υπουργείο Υγείας λέγοντας 67 θύματα έχουν φθάσει σε νοσοκομεία.
Η αστυνομία ανέφερε ότι είχαν ματαίωσε μια άλλη επίθεση σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας.
Η βόμβα που εξερράγη κοντά στον κεντρικό τζαμί στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ ήταν προφανώς δεμένο σε ένα ποδήλατο, και έφυγε λίγο μετά την έκρηξη της Καμπούλ.
Επαρχία Μπαλκ αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας Αμπντούλ Ραούφ Taj είπε ότι η βόμβα χτύπησε με ένα κομβόι από σιίτες ήταν οδήγηση κάτω από το δρόμο, φωνάζοντας για τον εορτασμό της Ashoura, το Associated Press πρακτορείο ειδήσεων.
Οι επιθέσεις έρχονται μια ημέρα μετά από μια διεθνή διάσκεψη για το μέλλον του Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκε, στη γερμανική πόλη της Βόννης.
Πακιστάν μποϋκοτάρει τη διάσκεψη, μετά από μια επίθεση του ΝΑΤΟ σκότωσαν 24 από τα στρατεύματά της σε ένα σημείο ελέγχου κοντά στα σύνορα Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα.
 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...