ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ Ευρωπαϊκή δυσφορία για τις υποβαθμίσεις

Τις έντονες αντιδράσεις της Ε.Ε. προκάλεσε η απόφαση της Standard&Poor's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα συνολικά εννέα χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία..

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας εννέα χωρών της ευρωζώνης από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's επιβεβαιώνει ότι είναι ακόμα "μακρύς ο δρόμος ως την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών" δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στη διάρκεια κομματικής συνάντησης στο Κίελο.
"Πιστεύω ωστόσο ότι είναι εξίσου ορατό ότι είμαστε δεσμευμένοι στο δρόμο αυτόν για ένα σταθερό νόμισμα, για δημοσιονομική σταθερότητα και βιώσιμη ανάπτυξη", είπε και υποσχέθηκε τη γρήγορη εφαρμογή ενός συμφώνου για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ευρωζώνης, το οποίο θα καθησυχάσει τους επενδυτές μετά την υποβάθμιση των εννέα χωρών.
"Οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν γρήγορα. Βρισκόμαστε πλέον υπό πίεση για να εφαρμόσουμε γρήγορα και αποφασιστικά το δημοσιονομικό σύμφωνο", τόνισε και επανέλαβε την πρόταση για επιβολή "κυρώσεων" στα κράτη που δε θα πειθαρχήσουν.
Ευρωπαϊκή δυσφορία για τις υποβαθμίσεις
Σε μια προσπάθεια να μειώσει τη σημασία των αποφάσεων του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor's η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε: "Επισημαίνω ότι δεν πρόκειται παρά για αποφάσεις του ενός εκ των τριών οίκων αξιολόγησης. Η απόφαση αυτή δεν μάς αιφνιδίασε εντελώς μετά τις συνομιλίες των τελευταίων εβδομάδων".
Παράληλλα, εξέφρασε τη λύπη της, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το γεγονός ότι η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Fitch να διατηρήσει το τριπλό Α για τη Γαλλία "πιθανότατα για το υπόλοιπο του έτους" δεν είχε τον ίδιο αντίκτυπο στα ΜΜΕ. Αναφερόμενη στη Γαλλία, θεωρεί ότι η αξιολόγηση ΑΑ "δεν είναι ουσιαστικά κακή".
Ευρωπαϊκή δυσφορία για τις υποβαθμίσεις
Επίσης, η κ. Μέρκελ επεχείρησε να καθησυχάσει τους φόβους για τυχόν επιπτώσεις λόγω της υποβάθμισης, στη γερμανική συμβολή στο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης."Δεν πιστεύω ότι οι υποβαθμίσεις (της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών της ευρωζώνης) θα έχουν καθ΄οιονδήποτε τρόπο επίπτωση ότι η Γερμανία θα πρέπει να κάνει περισσότερα από άλλους".
Εξήγησε ότι δε σκέφτηκε ποτέ ότι μια αξιολόγηση τριπλού Α είναι απαραίτητη για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και διαβεβαίωσε ότι "οι υποβαθμίσεις δε θα τορπιλλίσουν το έργο του ΕFSF και δε βλέπω να υπάρχει ανάγκη ν΄αλλάξει κάτι στο ταμείο αυτό".
Το EFSF θα αντικατασταθεί στα μέσα του 2012 από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΜΕS). "Πρέπει να φροντίσουμε να διευρύνουμε τη βάση του μηχανισμού διάσωσης στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό χωρών", τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία για το μέλλον, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (MES), το οποίο ελπίζει να λειτουργήσει "το συντομότερο".
«Αντιφατική η απόφαση της Standard and Poor's»
«Αφού εξακρίβωσα ότι αυτή τη φορά δεν δημοσιοποιήθηκε κατά λάθος, λυπούμαι για την αντιφατική απόφαση της Standard and Poor's σχετικά με την αξιολόγηση αρκετών κρατών-μελών της ευρωζώνης, τη στιγμή που η ευρωζώνη λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα σε όλα τα μέτωπα της αντίδρασής της στην κρίση», ανέφερε ο Ολι Ρεν.
«Αυτές οι πρωτοβουλίες προωθούν την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτική μεταρρύθμιση στα κράτη-μέλη μας, απαντούν στα ευάλωτα σημεία του τραπεζικού τομέα και ενισχύουν την οικονομική μας διακυβέρνηση», συμπλήρωσε.
Την έκπληξή του για την απόφαση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης και για τη χρονική στιγμή που επελέχθη για να ανακοινωθεί η υποβάθμιση εξέφρασε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ.
«Την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν κινητοποιηθεί» για την ενίσχυση του ελέγχου των δημοσιονομικών και τη διακυβέρνηση της νομισματικής ένωσης, «μένω κατάπληκτος για τη στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης S&P, και επί της ουσίας, για την αξιολόγησή του που δεν λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε ανακοίνωσή του.
«Πέρα από τη συγκεκριμένη αξιολόγηση, που είναι μια γνώμη μεταξύ άλλων, αυτό που νομίζω είναι το σημαντικότερο, είναι η αντικειμενική οικονομική εκτίμηση της παρούσας κατάστασης που κάνουμε», είπε ο Γάλλος επίτροπος.
Ο Μπαρνιέ επισήμανε το γεγονός ότι «παντού, σε κάθε χώρα, καταβάλλεται πρωτοφανής προσπάθεια για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, κοινοί κανόνες καθιερώνονται διασφαλίζοντας για το μέλλον μια οικονομική και δημοσιονομική ένωση που πρέπει να συμβαδίσει με την νομισματική ένωση, και στο τέλος, υπάρχει σαφής δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» να υποστηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε: «Αυτό που καταλάβαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τις αξιολογήσεις των οίκων», διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε, δηλώνοντας ότι η έξοδος από την κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν πρέπει να τίθεται υπό αμφισβήτηση».
Στη Γαλλία
«Είναι μια υποβάθμιση, μια προς τα κάτω αναθεώρηση κατά μία βαθμίδα, αλλά δεν είναι και η καταστροφή», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.
Πρόσθεσε ότι η υποβάθμιση σημαίνει πως πρέπει «να ακολουθήσουμε και διευρύνουμε το πρόγραμμα για μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να είμαστε τολμηροί. Πρέπει να διατηρήσουμε την απασχόληση», κατέληξε.
Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας ήταν μια «αναμενόμενη» απόφαση, αλλά ήλθε σε «ακατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να «δραματοποιηθεί, αλλά ούτε και να υποτιμηθεί».
«Μπορούμε να πούμε ότι ήλθε σε ακατάλληλη στιγμή δεδομένων των προσπαθειών της ευρωζώνης, προσπαθειών που αναγνωρίζουν άλλωστε και οι επενδυτές», τόνισε ο Φιγιόν και πρόσθεσε ότι «η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σήμα συναγερμού που δεν πρέπει να δραματοποιηθεί, αλλά ούτε και να υποτιμηθεί».
Η Γαλλία έχασε χθες το τριπλό Α από τον οίκο S&P και πλέον βρίσκεται μια βαθμίδα χαμηλότερα, δηλαδή στο ΑΑ+. Εκτός της Γαλλίας υποβαθμίστηκαν και άλλες οχτώ χώρες της ευρωζώνης
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...