Η αλήθεια της «μαύρης Παρασκευής»...


Η Γαλλία έχασε το «τριπλό Α» μαζί με μια σειρά από άλλες χώρες, καθιστώντας το σχήμα «Βορράς - Νότος» πιο έντονο και αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι τα «κακά παιδιά» του Νότου, αλλά..
συνδέεται με τις ανισότητες των 17 οικονομιών με το ίδιο νόμισμα. Συνιστά κυρίως συστημικό πρόβλημα λειτουργίας της ευρωζώνης, αν παραμείνει στη σημερινή της ατελή δομή. Η κυριαρχία της Γερμανίας, με το μηδενικό περίπου κόστος δανεισμού, σ' ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον κρίσης, που ακουμπάει τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία κ.λπ. δεν ξέρω αν μπορεί να χαρακτηριστεί «νίκη» του Βερολίνου.
Ισως για τους... αόμματους! Οσοι καταλαβαίνουν, αντιλαμβάνονται ότι στην πραγματικότητα ηττάται με εκκωφαντικό τρόπο η κυρίαρχη γερμανική πολιτική για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Προφανώς, 100 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο Σαρκοζί δέχθηκε ένα ισχυρό πολιτικό πλήγμα, αλλά δεν «κέρδισε» και η Μέρκελ. Εχασαν οι Μερκοζί... Η Ευρώπη χρειάζεται πιο ριζικές παρεμβάσεις δομικού χαρακτήρα. Τα μέτρα λιτότητας, όπως επανέλαβε ο Μόντι, από μόνα τους δεν θα επιλύσουν την κρίση. Το πιο πιθανό είναι να την οξύνουν. Ο γερμανικός «δημοσιονομικός κανόνας» δεν αρκεί. Ούτε οι ξεπερασμένες «συνταγές» του ΔΝΤ, που αντί να διασώσουν μια χώρα, την οδηγούν συνήθως στην καταστροφή του παραγωγικού και κοινωνικού της ιστού. Αυτό όμως συνιστά διάσωση; Από την άλλη βέβαια είναι λάθος να υποτιμούμε και να παραβλέπουμε τις μεγάλες δικές μας εθνικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και τις μεγάλες αλλαγές και τις θυσίες που πρέπει να γίνουν από μας για να βγει η χώρα από την κρίση. Σημασία, βέβαια, έχει και το «πώς». Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση...
Αλλά εκείνο που σίγουρα ισχύει και σταδιακά επιβεβαιώνεται, είναι ότι καμία χώρα της ευρωζώνης δεν μπορεί να βγει από την κρίση μόνη της, εάν δεν υπάρξει μια συνολική λύση, που να αφορά όλη την ευρωζώνη (ευρωομόλογο, ρόλος ΕΚΤ, ανακεφαλαίωση τραπεζών, πόροι στο Ευρωπαϊκό Ταμείο κ.λπ. Με δύο λόγια μεταφορές πόρων για τη στήριξη και την ανάπτυξη της ευρωζώνης). Η αντιμετώπιση της κρίσης ή θα είναι συνολική για την Ευρώπη ή δεν θα υπάρξει. Το τραγικό λάθος της Γερμανίας είναι ότι θεωρεί πως η κρίση δεν έχει καμία σχέση με τη δομή της ευρωζώνης, αλλά κατά περίπτωση, αφορά ορισμένες «άτακτες χώρες»... Η επέκταση όμως της κρίσης άλλα μαρτυρεί. Η περασμένη «μαύρη Παρασκευή» το επιβεβαίωσε με τον πιο οδυνηρό τρόπο!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...