Το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, ή ΑΗΙ όπως είναι γνωστό από τα αρχικά των λέξεων American Hellenic Institute, εξέφρασε την λύπη της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες για την απώλεια του φιλέλληνα..
δημοσιογράφου και συγγραφέα Κρίστοφερ Χίτσενς (Christopher Hitchens), που πέθανε την Πέμπτη το βράδυ σε ηλικία 62 ετών από πνευμονία, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.
Ο Ευγένιος Ρωσίδης (Eugene Rossides), Ιδρυτής του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου, είπε ότι «ο Κρίστοφερ Χίτσενς ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος και μεγάλος φιλέλληνας που είχε ταχθεί υπέρ της τήρησης του Νόμου στο Κυπριακό και υποστήριζε επίσης την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα». Κατά τον κ. Ρωσίδη, το βιβλίο του εκλιπόντος με τίτλο «Όμηρος της Ιστορίας: Η Κύπρος από την εποχή των Οθωμανών μέχρι τον Κίσιντζερ» πρέπει οπωσδήποτε να διαβαστεί από τους μελετητές της ιστορίας. Η φωνή του Κρίστοφερ Χίτσενς θα μας λείψει, κατέληξε ο κ. Ρωσίδης.
Το 2007 ο Κρίστοφερ Χίτσενς είχε τιμηθεί με το ετήσιο βραβείο του ΑΗΙ για την επιδίωξη του δικαίου στην Κύπρο και την προώθηση θεμάτων του Ελληνισμού τόσο μέσω του συγγραφικού έργου του όσο και με ομιλίες του.
Αποδεχόμενος τότε το βραβείο αυτό ο Χίτσενς είχε πει μεταξύ άλλων: «Όλοι όσοι ζούμε σεβόμενοι την αρχή της τήρησης του Νόμου, δεν ζητάμε πολλά πράγματα. Ζητάμε απλώς την απομάκρυνση κάθε Τούρκου στρατιώτη από την Κύπρο, όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο, και την επανατοποθέτηση του αγάλματος του Φειδία (ενός των Μαρμάρων του Παρθενώνα) στον χώρο στον οποίον είχε αρχικά φιλοτεχνηθεί και στηθεί, ως φόρο τιμής στις ένδοξες σελίδες της ιστορίας που έγραψε η Αθήνα στον 5ο αιώνα π.χ.,  και την πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησε…. Όταν υποστηρίζω την ακεραιότητα της Κύπρου ως κράτους, ως λαού και ως δημοκρατίας, ενεργώ όχι μόνον σαν φιλέλληνας αλλά επίσης προς χάριν του πολιτισμού και ως πολίτης που σέβεται τον Νόμο… Ζήτω η Ελλάς. Ελευθερία στην Κύπρο».
Η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής είχε καλύψει ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά την τελετή κατά την οποία το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο βράβευσε τον Κρίστοφερ Χίτσενς και άλλες προσωπικότητες με δράση υπέρ του Ελληνισμού, τον Μάρτιο 2007, όταν το ΑΗΙ γιόρταζε την συμπλήρωση 32 χρόνων από την ίδρυσή του. Παραθέτουμε στην συνέχεια το σχετικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ που είχε φυλαχθεί στα αρχεία της Ελληνικής Υπηρεσίας για να θυμίσουμε την εκδήλωση εκείνη και να τιμήσουμε με αυτό τον τρόπο την μνήμη του Χίτσενς.
Ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Νίκος Λαρυγκάκης (Nick Larigakis) είπε ότι ο Χίτσενς ήταν σθεναρός υποστηρικτής της επανένωσης της Κύπρου και ότι η οργάνωσή του θα πρέπει να διασφαλίσει τώρα πως ο πόθος του Χίτσενς για δικαιοσύνη στην Κύπρο, δεν θα ξεχαστεί.

πηγη