Κέα, ένα νησί με πλούσια ιστορία

Το πανέμορφο νησί της Κέας, το βορειότερο των Δυτικών Κυκλάδων και το πιο κοντινό στις ακτές της Αττικής, έχει πολλά ενδιαφέροντα μνημεία και αρχαιολογικά αξιοθέατα να αποκαλύψει στους επισκέπτες του..


Στη Χώρα ή Ιουλίδα, εκτός από το Αρχαιολογικό Μουσείο, που είναι ένα από τα σημαντικότερα των Κυκλάδων, λόγω των σπουδαίων εκθεμάτων του, βρίσκεται η οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας πόλης, καθώς και τμήμα του βενετσιάνικου κάστρου του 13ου αιώνα. Ο Λέων της Κέας ή της Ιουλίδας, σκαλισμένος στον βράχο από τον 6ο αιώνα π. Χ., αποτελεί αντιπροσωπευτικό έργο της πλαστικής του νησιού, αλλά και μοναδικό σύμβολό του.


Στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού βρίσκεται ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Καρθαίας, μίας πόλης που άκμασε την ύστερη αρχαϊκή και κλασική εποχή, ενώ κατοικήθηκε ήδη από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Με μέριμνα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σήμερα βρίσκεται υπό πλήρη εξέλιξη η δεύτερη φάση ανάδειξης του επισκέψιμου χώρου, που περιλαμβάνει την ανασκαφή και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της πόλης, τη στερέωση του ετοιμόρροπου αναλήμματος πάνω στο οποίο στέκεται ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα και την ολοκλήρωση της ανάδειξης του προπύλου που οδηγεί στην ακρόπολη.


Στην Κορησσία, μία από τις σημαντικότερες αρχαϊκές πόλεις, σώζονται τμήματα του τείχους, της ακρόπολης και ενός ναού, που πιθανολογείται ότι είναι του Σμινθίου Απόλλωνα. Στην πόλη, κάτω από το λόφο, βρέθηκε το 1930 ο περίφημος μαρμάρινος αρχαϊκός Κούρος της Κέας, που κατασκευάστηκε σε ντόπιο εργαστήριο και εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.


Ο τετράπλευρος πύργος του 4ου αιώνα π. Χ. στην Αγία Μαρίνα αποτελεί ένα από τα πιο ψηλά σωζόμενα μνημεία της Μεσογείου, καθώς τμήμα του στέκεται ακόμα στο αρχικό ύψος των 20 μέτρων. Το αρχαίο κτίσμα ενσωματώθηκε κατά τον 16ο αι. στον περίβολο της μεταβυζαντινής μονής της Αγ. Μαρίνας και μέχρι τα μέσα του 19ου αι. σωζόταν ακέραιο, με τη στέγη και τον περιμετρικό εξώστη του. Δυστυχώς μετά από την εγκατάλειψη της μονής άρχισε η σταδιακή κατάρρευσή του, η οποία επιδεινώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα στερεώνεται και συντηρείται, καθώς όπως έχει ανακοινώσει και το ΥΠΠΟΤ, «στόχος είναι ο Πύργος να αποδοθεί στο κοινό περήφανος και επιβλητικός όπως στο παρελθόν, χωρίς να κινδυνεύει ο ίδιος και οι επισκέπτες του».


Στις Ποίσσες, τον μικρό παραθαλάσσιο οικισμό στα δυτικά της Κέας, που χτίστηκε στη θέση της αρχαίας Ποιήεσσας, υπάρχουν τμήματα του τείχους της αρχαίας Ακρόπολης και στα νότια αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις.


Ένας από τους σημαντικότερους νεολιθικούς οικισμούς του Αιγαίου, που ιδρύθηκε γύρω στα 3300/3200 π.Χ., είναι της Αγίας Ειρήνης, τμήματα του οποίου κατοικούνταν έως και τους ελληνιστικούς χρόνους.


Στη βορειοδυτική ακτή της Κέας, στο ακρωτήριο Κεφάλα, βρίσκεται ένας άλλος νεολιθικός οικισμός, που χρονολογείται γύρω στο 3300 π. Χ., με ευρήματα που δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή στο Αιγαίο κατά την περίοδο μετάβασης από την Εποχή του Λίθου στην Εποχή του Χαλκού.

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...