«BILD» Η εφημερίδα που έκανε πρωτοσέλιδο τον λαϊκισμό

«Δισ. για τους Ελληνες - STOP» έγραφε ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Bild» στις 27 Φεβρουαρίου. «Σήμερα είναι πάλι ημέρα πληρωμής στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο - 130 δισ. ευρώ θα σώσουν την Ελλάδ Το πρώτο σε κυκλοφορία γερμανικό ταμπλόιντ διακρίνεται για τις πρακτικές «στοχοποίησης» κοινωνικών ομάδων, ακόμα και χωρών, κάνοντας τους επικριτές του να μιλούν για φασιστική νοοτροπία..

«Δισ. για τους Ελληνες - STOP» έγραφε ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Bild» στις 27 Φεβρουαρίου. «Σήμερα είναι πάλι ημέρα πληρωμής στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο - 130 δισ. ευρώ θα σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Εκκληση προς όλους τους βουλευτές: μην προχωρείτε σε αυτό τον λάθος δρόμο»
Στη χώρα μας έχει συζητηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια για τα προβοκατόρικα πρωτοσέλιδά της που έχουν πυροδοτήσει ένα άνευ προηγουμένου ανθελληνικό κύμα στη Γερμανία και έχουν ψυχράνει τις σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς.
Ομως, η «Bild», που ως η πρώτη σε αναγνωσιμότητα ταμπλόιντ γερμανική εφημερίδα διαμορφώνει εδώ και δεκαετίες την κοινή γνώμη στη χώρα της, έχει παράδοση μισού αιώνα στις αθέμιτες δημοσιογραφικές πρακτικές και στη στοχοποίηση ανθρώπων, ομάδων και θεσμών με στόχο το κέρδος.
Με ύφος λαϊκίστικο και χροιά εθνικιστική, η «Bild», η οποία ιδρύθηκε το 1952 από τον Αξελ Σπρίνγκερ, είναι περήφανη για τις «σταυροφορίες» που διεξήγαγε κατά καιρούς - εναντίον της ΕΕ, διάφορων πολιτικών και των μεταναστών.
«Ελληνική χρεοκοπία τώρα και στο ποδόσφαιρο» ανέφερε ο τίτλος της online έκδοσης της «Bild» όταν η Εθνική μας είχε χάσει 2-0 από τη Νότια Κορέα στο Μουντιάλ του 2010
«Ελληνική χρεοκοπία τώρα και στο ποδόσφαιρο» ανέφερε ο τίτλος της online έκδοσης της «Bild» όταν η Εθνική μας είχε χάσει 2-0 από τη Νότια Κορέα στο Μουντιάλ του 2010

Παρ' όλο που αυτοαποκαλείται «ανεξάρτητη και υπεράνω κομμάτων», έχει πετύχει να επιβάλλει τη δική της? τρομοκρατία. Η πληθώρα σεξουαλικών σκανδάλων και η κυριαρχία των ανάλαφρων εικόνων στις σελίδες της προωθούσαν μέχρι σήμερα το προφίλ της διασκεδαστικής, κουτσομπολίστικης και «ροζ» εφημερίδας (μόλις την Πέμπτη, ύστερα από 28 χρόνια και 5.000 φωτογραφίες γυμνών γυναικών στο πρωτοσέλιδό της, αποφάσισε να σπάσει την παράδοση και να τις μεταφέρει στα? ενδότερα), ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο αποκαλυπτικός δημοσιογράφος Γκίντερ Βάλραφ, «η "Bild" δεν παρακολουθεί την πολιτική, κάνει πολιτική».
Μία και μόνο εφημερίδα θεωρήθηκε το 1968 υπεύθυνη για το αντιφοιτητικό κλίμα που καλλιεργήθηκε τότε στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων στο στόχαστρο της «Bild» τέθηκαν οι φοιτητές, οι οποίοι από την πλευρά τους απέδωσαν σε αυτήν και στον εκδότη Σπρίνγκερ την ευθύνη, όχι μόνο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν από το κράτος οι φοιτητικές διαδηλώσεις, αλλά και, πιο συγκεκριμένα, για την απόπειρα δολοφονίας του Ρούντι Ντούτσκε, του «προσώπου» του γερμανικού φοιτητικού κινήματος. Νωρίτερα, η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει πρωτοσέλιδους τίτλους, όπως «Σταματήστε τον Ντούτσκε τώρα!».
«Πουλήστε τα νησιά σας ξοφλημένοι Ελληνες... και την Ακρόπολη μαζί» («Bild», 27 Οκτώβρη 2010)
«Πουλήστε τα νησιά σας ξοφλημένοι Ελληνες... και την Ακρόπολη μαζί» («Bild», 27 Οκτώβρη 2010)
Στο στόχαστρο
Περίπου μία δεκαετία αργότερα, στην κορύφωση της δράσης της τρομοκρατικής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) γύρω στα 1977, η ταμπλόιντ εφημερίδα δαιμονοποίησε πλήθος ατόμων και γενικά κράτησε τέτοια στάση που θεωρείται ότι συντήρησε και ενίσχυσε το κλίμα τρόμου και καχυποψίας. Μάλιστα το 1978 αναγκάστηκε να καταβάλει αποζημίωση 50.000 μάρκων για συκοφαντική δυσφήμηση μιας φοιτήτριας, την οποία παρουσίαζε ως τρομοκράτη και κατηγορούσε χωρίς στοιχεία για τη δολοφονία του διευθυντή της τράπεζας της Δρέσδης.
Το «Bildblog.de» δημιουργήθηκε για να βγάζει στη φόρα τις σκόπιμες στρεβλώσεις της ταμπλόιντ εφημερίδας
Το «Bildblog.de» δημιουργήθηκε για να βγάζει στη φόρα τις σκόπιμες στρεβλώσεις της ταμπλόιντ εφημερίδας
«Αυτό που κάνει η "Bild" δεν είναι πια κρυπτοφασιστικό, ούτε φασιστοειδές, αλλά ξεκάθαρος φασισμός, αγκιτάτσια, ψέματα και λάσπη», είχε σχολιάσει ο Χέινριχ Μπελ, συγγραφέας του βιβλίου του 1974 «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ», τον τρόπο που κάλυψε η «Bild» τις δραστηριότητες της Μπάαντερ-Μάινχοφ στις αρχές της δεκαετίας του '70.
Η εφημερίδα βρίσκεται στο στόχαστρο και του γερμανικού ΕΣΡ, από το οποίο έχει κληθεί ουκ ολίγες φορές να συμμορφωθεί: μόνο το 2004 δέχθηκε δημοσίως 12 συστάσεις, που αντιστοιχούσαν στο ένα τρίτο των συνολικών που έκανε το συμβούλιο εκείνη τη χρονιά.
BILDBLOG.DE
Toν Ρούντι Ντούτσκε, το πιο λαμπερό πρόσωπο του γερμανικού φοιτητικού κινήματος, είχε σημαδέψει με πρωτοσέλιδους τίτλους η «Bild»
Toν Ρούντι Ντούτσκε, το πιο λαμπερό πρόσωπο του γερμανικού φοιτητικού κινήματος, είχε σημαδέψει με πρωτοσέλιδους τίτλους η «Bild»
Το μπλογκ που ξεσκεπάζει τις μεθοδεύσεις της «Bild»
Μεταξύ των σφοδρότερων επικριτών της εφημερίδας «Bild» είναι το μπλογκ «Bildblog.de», το οποίο, όπως φανερώνει και το όνομά του, δημιουργήθηκε με πρωταρχικό σκοπό να βγάζει στη φόρα τα λάθη, τις αδυναμίες και τις σκόπιμες στρεβλώσεις της μεγάλης κυκλοφορίας ταμπλόιντ εφημερίδας.
Μία από τις τελευταίες του αναρτήσεις παρουσιάζει τον συντάκτη της εφημερίδας, Πολ Ροντσχάιμερ, ως «καταλύτη» της εχθρότητας μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών και αναφέρεται σε πρόσφατη εμφάνισή του σε βραδινή τηλεοπτική εκπομπή. «Πιστεύετε ότι η εφημερίδα σας έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις Ελλήνων - Γερμανών με πρωτοσέλιδα, όπως "ζητιάνοι Ελληνες";», ρώτησε ο παρουσιαστής τον καλεσμένο, ο οποίος αποκρίθηκε: «Οχι, δεν πιστεύω ότι ούτε οι ειδήσεις μιας εφημερίδας ούτε η "Bild" μπορεί να δηλητηριάσει το κλίμα ανάμεσα σε δύο χώρες».
Ακριβώς από κάτω, το μπλογκ παραθέτει δεκάδες προσβλητικά πρωτοσέλιδα της «Bild» για την Ελλάδα και, τέλος, σημειώνει: «ΥΓ: Στο τέλος της εκπομπής κάποιος από το κοινό σηκώθηκε και έδωσε στον Ροντσχάιμερ ένα 10ευρω λέγοντας: "Τώρα θα γράφει καλύτερα άρθρα"».
Μελέτη - σοκ
Αλλο πρόσφατο σχόλιο του μπλογκ επικεντρώνεται στην ισλαμοφοβία που προωθεί η «Bild» μέσα από τα άρθρα της. Πιο συγκεκριμένα, πριν από μερικές ημέρες η εφημερίδα παρουσίασε πρώτη μια έρευνα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών για τους μουσουλμάνους της Γερμανίας ως «μελέτη-σοκ», δημοσίευμα το οποίο αναπαρήγαγαν εξίσου στρεβλά όλα τα γερμανικά Μέσα εξοργίζοντας τους συντάκτες της μελέτης.
Παρόλο που η έρευνα εστίαζε στην καταδίκη που υφίστανται οι μουσουλμάνοι της Γερμανίας, και αναφερόταν στην απροθυμία ενσωμάτωσης ενός τμήματος των μη Γερμανών μουσουλμάνων, η «Bild» τιτλοφόρησε το άρθρο «Ενας στους πέντε μουσουλμάνους δεν θέλει να ενσωματωθεί» και ξεκινούσε με την πρόταση «Τουλάχιστον το 20% όλων των μουσουλμάνων της Γερμανίας απορρίπτει την ενσωμάτωση».
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...