Ομπάμα προς Καρζάι: Θα αποδωθούν ευθύνες

Ομπάμα προς Καρζάι: Θα αποδωθούν ευθύνες  Τη λύπη του για τη σφαγή 16 Αφγανών από αμερικανό στρατιώτη στην επαρχία Κανταχάρ εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον αφγανό ομόλογό του, Χαμίντ Καρζάι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του και δεσμεύτηκε να..
ερευνήσει πλήρως τα γεγονότα το συντομότερο δυνατόν και να αποδώσει ευθύνες σε όποιον ευθύνεται.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον αφγανικό λαό και κατέστησε σαφές πως η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύεται να ερευνήσει πλήρως τα γεγονότα το συντομότερο δυνατόν και να αποδώσει ευθύνες σε όποιον ευθύνεται", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Ο πρόεδρος επανέλαβε των σεβασμό των ΗΠΑ προς το λαό του Αφγανιστάν και τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες", καταλήγει η ανακοίνωση.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Κέιτλιν Χέιντεν, είχε δηλώσει τη «βαθιά ανησυχία» του Λευκού Οίκου. «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι από τις πρώτες πληροφορίες που λάβαμε και παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά», είχε πει η κ. Χέιντεν.
Δεκαέξι αφγανοί πολίτες, ανάμεσά τους παιδιά και ηλικιωμένοι, σφαγιάστηκαν από έναν αμερικανό στρατιώτη, ο οποίος έφυγε νωρίς το πρωί από τη βάση του στην επαρχία Κανταχάρ και «εισέβαλε σε σπίτια απλών ανθρώπων».
Εντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο πρώτο σπίτι, τέσσερις στο δεύτερο και ένας στο τρίτο. Τα σπίτια αυτά βρίσκονται σε δύο διαφορετικά χωριά.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκε σε ένα από τα σημεία της τραγωδίας μετέδωσε πως ορισμένα πτώματα ήταν τελείως απανθρακωμένα, ανάμεσά τους και παιδιών ηλικίας δύο ή τριών ετών.
«Η κυβέρνηση έχει καταδικάσει αρκετές φορές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, που προκαλούν απώλειες ανάμεσα στους αμάχους. Όμως όταν Αφγανοί σκοτώνονται σκόπιμα από τις αμερικανικές δυνάμεις πρόκειται για δολοφονία και μια ασυγχώρητη πράξη», δήλωσε ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.
«Είμαι αποφασισμένος, τα πρόσωπα που θα αποδειχθεί ότι ευθύνονται να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», ανέφερε από την πλευρά του ο στρατηγός Τζον Αλεν, επικεφαλής της Isaf.
ΝΑΤΟ: Σοκ από τη σφαγή των 16 Αφγανών
Τη λύπη του για τη σφαγή 16 Αφγανών από αμερικανό στρατιώτη σήμερα στο Αφγανιστάν εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.
«Θέλω να εκφράσω το σοκ και τη λύπη μου για το τραγικό επεισόδιο στην επαρχία Κανταχάρ και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στο λαό και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν», δήλωσε ο Ράσμουσεν.
Ο γεν. γραμ. του ΝΑΤΟ εξέφρασε επίσης την απόλυτη στήριξή του στη δέσμευση του στρατηγού Τζον Αλεν, επικεφαλής της Isaf, να ερευνήσει τα γεγονότα και να αποδώσει ευθύνες.
«Παραμένουμε απολύτως αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε, μαζί με τους αφγανούς εταίρους μας, την αποστολή μας για ένα ισχυρό και σταθερό Αφγανιστάν», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...