ΜΗΝΥΜΑ ΟΛΑΝΤ ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ «SPIEGEL» Ατζέντα ανάπτυξης απέναντι στη «συνταγή» Μέρκελ

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τη γαλλική προεδρία επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας και στην έκδοση ευρωομολόγου, κόντρα στην πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου..

Ο Ολάντ τόνισε ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας θα βρει πολύ περισσότερους συμμάχους από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, για να δοθεί άλλος προσανατολισμός στην Ευρώπη
Ο Ολάντ τόνισε ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας θα βρει πολύ περισσότερους συμμάχους από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, για να δοθεί άλλος προσανατολισμός στην Ευρώπη
Στην τελική ευθεία προς τις γαλλικές προεδρικές εκλογές οι δύο «μονομάχοι» παίζουν το «χαρτί» της Ευρώπης και της οικονομικής κρίσης, με τον επικρατέστερο βάσει δημοσκοπήσεων, Φρανσουά Ολάντ, να επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου, δηλαδή κατ' ουσίαν στη διάρρηξη του αρραγούς μετώπου Μέρκελ-Σαρκοζί.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Spiegel» ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών κάλεσε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να τον ακούσουν, εφόσον εκλεγεί. «Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα για την ανάπτυξη στο δημοσιονομικό σύμφωνο», δήλωσε ο Ολάντ.«Εάν ο γαλλικός λαός ψηφίσει την άποψή μου, αυτή θα πρέπει να ακουστεί από τις άλλες χώρες», είπε και προσέθεσε ότι είναι πεπεισμένος πως καμιά αναδιάρθρωση των δημόσιων οικονομικών δεν είναι δυνατή χωρίς την ανάπτυξη.
Ατζέντα ανάπτυξης απέναντι στη «συνταγή» Μέρκελ
Το ίδιο περιοδικό είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι οι συντηρητικοί ηγέτες Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Βρετανίας έχουν συμφωνήσει να μποϊκοτάρουν την προεκλογική εκστρατεία του Ολάντ, αρνούμενοι να τον δεχτούν, ενώ είναι γνωστό ότι η Μέρκελ έχει αναλάβει προσωπικά την προώθηση της επανεκλογής του Νικολά Σαρκοζί.




Μιλώντας την Παρασκευή από τη Βαρσοβία, ο Ολάντ είχε απαντήσει εμμέσως επ' αυτού, λέγοντας ότι εάν οι Γάλλοι ψηφοφόροι τον εκλέξουν τον Μάιο, θα βρει πολύ περισσότερους συμμάχους από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς για να δοθεί άλλος προσανατολισμός στην Ευρώπη.
Οπως είπε μάλιστα, «ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας είχε υποστηρίξει ο ίδιος πως θα ήταν δύσκολο να επιτύχει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος που θέτει η Συνθήκη. Στην ίδια διαπίστωση οδηγήθηκε και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας».
Στόχος του Ολάντ είναι όχι μόνο να μιλήσει για ανάπτυξη, αλλά και για τα απαιτούμενα εργαλεία, και συγκεκριμένα τα ευρωομόλογα, κάτι που η Μέρκελ απορρίπτει κατηγορηματικά.
Τη διαγραφή του όρου «φυλή» από το γαλλικό Σύνταγμα θα ζητήσει ο Ολάντ
Επιχειρώντας να μειώσει τη διαφορά από τον αντίπαλό του, ο Νικολά Σαρκοζί έκανε έναν απολογισμό της πενταετούς θητείας του κατά τη διάρκεια μεγάλης προεκλογικής συγκέντρωσης χθες έξω από το Παρίσι, αθροίζοντας όσο θεωρεί τα δυνατά του σημεία.
Αναφέρθηκε φυσικά στη «σωτηρία της Ελλάδας», με τη δράση του και τις πρωτοβουλίες του στην Ευρώπη, ενώ κλίνοντας για άλλη μια φορά -όπως συνηθίζει το τελευταίο διάστημα- προς τα δεξιά, στηλίτευσε το θέμα της μετανάστευσης.
Ζήτησε τη μεταρρύθμιση της Σένγκεν και είπε ότι, εάν μέσα σε 12 μήνες δεν υπάρξει πρόοδος, θα αναστείλει τη συμμετοχή της Γαλλίας μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Φλερτάροντας με τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους, ο Σαρκοζί έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο «φυλετικό ζήτημα».
Ο Ολάντ τού απάντησε ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να ψηφίσει τη διαγραφή του όρου «φυλή» από το γαλλικό Σύνταγμα λέγοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για φυλές στη δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία που αγαπώ μπορεί να επιτρέψει σε όλους να ζήσουν μαζί, χέρι με χέρι».
Ο Ολάντ είναι θιασώτης της συγκεκριμένης ιδέας από το 2004, όταν είχε κατατεθεί σχετική πρόταση στο κοινοβούλιο αλλά είχε απορριφθεί.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...