ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ Ρόμνεϊ και Σαντόρουμ δηλώνουν έτοιμοι για επίθεση στο Ιράν

Ρόμνεϊ και Σαντόρουμ δηλώνουν έτοιμοι για επίθεση στο Ιράν Οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Μιτ Ρόμνεϊ και Ρικ Σαντόρουμ εκτίμησαν σήμερα ενώπιον της..
Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημόσιων Υποθέσεων (Aipac) ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι πολύ ανεκτικός απέναντι στο Ιράν, ενώ δεσμέυθηκαν ότι θα επιτεθούν εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

"Ως πρόεδρος θα είμαι έτοιμος να ακολουθήσω τη διπλωματική οδό, αλλά θα είμαι επίσης έτοιμος να χρησιμοποιήσω την στρατιωτική μας δύναμη", δήλωσε ο Ρόμνεϊ μέσω βιντεοσύνδεσης από το Οχάιο, όπου βρίσκεται για την προεκλογική του εκστρατεία, σε σημερινή συνδρίαση της Aipac.
"Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Ιράν να κατασκευάσει και να αποκτήσει ατομική βόμβα", σημείωσε ο Ρόμνεϊ.
Η ύπαρξη του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους "αποτελεί ένα ζωτικό, εθνικό συμφέρον για τις ΗΠΑ", υπογράμμισε προσθέτοντας ότι "η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να περιορίζεται σε ελπίδες", σε μία ευθεία επίθεση στη διπλωματία της κυβέρνησης Ομπάμα.
Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης είπε εξάλλου ότι αν εκλεγεί πρόεδρος ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή θα είναι η Ιερουσαλήμ για "να ξεκαθαρίσω στον κόσμο" ότι "ο δεσμός μεταξύ του Ισραήλ και της Αμερικής είναι άρρηκτος".
Ο Ρόμνεϊ κατήγγειλε επίσης τον Ομπάμα γιατί "απομάκρυνε" τις ΗΠΑ από το Ισραήλ.
"Η δύναμή μας και η ικανότητά μας να την χρησιμοποιήσουμε" είναι τα μόνα πράγματα που "σέβονται οι τύραννοι", συνέχισε ο Ρόμνεϊ. "Δεν θα δίσταζα να επιβάλλω νέες κυρώσεις. Θα ενέπλεκα τους γείτοντες του Ιράν, θα έστελνα πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρα στην πόρτα του Ιράν", πρόσθεσε.
Ο Ρικ Σαντόρουμ, αντίπαλος του Ρόμνεϊ στη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, μιλώντας επίσης στη συνεδρίαση της Aipac έστειλε ένα τελεσίγραφο στο Ιράν.
"Πρέπει να πούμε στην ιρανική κυβέρνηση ότι έχει έρθει η ώρα. Σταματείστε την πυρηνική σας παραγωγή τώρα!", δήλωσε εν μέσω χειροκροτημάτων.
"Θα επιτρέψετε την πρόσβαση στις πυρηνικές σας εγκαταστάσεις στους διεθνείς επιθεωρητές ώστε να μπορέσουμε να βεβαιωθούμε ότι σταματήσατε το (πυρηνικό) πρόγραμμά σας", πρόσθεσε ο Σαντόρουμ.
"Αν δεν γίνει σεβαστό αυτό το τελεσίγραφο", αν "δεν καταστρέψουν οι ίδιοι τις (πυρηνικές) εγκαταστάσεις τους, θα το κάνουμε εμείς", υπογράμμισε.
Εξάλλου και ο Σαντόρουμ επεσήμανε ότι ο Ομπάμα "έχει γυρίσει την πλάτη του στο Ισραήλ".
Ο ισραηλινός Τύπος εξέφρασε χθες Δευτέρα μία κάποια απογοήτευση μετά την ομιλία του αμερικανού προέδρου στην Aipac, καθώς ο Ομπάμα τάχθηκε υπέρ μίας διπλωματικής λύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, διαβεβαιώνοντας όμως ότι είναι έτοιμος "να χρησιμοποιήσει βία", αν αυτό είναι απαραίτητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...