Ξεκινά διάλογος για τους μισθούς στα ξενοδοχεία

Αναπροσαρμογή των μισθολογικών δεδομένων του ξενοδοχειακού τομέα της χώρας στις σημερινές πραγματικές συνθήκες της αγοράς, επιδιώκουν να επιτύχουν οι επιχειρηματίες του κλάδου προκειμένου να καταστήσουν βιώσιμες και πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις τους..

Ήδη, προς την κατεύθυνση αυτή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) που φέρεται ιδιαίτερα προβληματισμένη από την ισχύουσα τριετή κλαδική σύμβαση εργασίας, μελετά σενάρια έναρξης δημόσιου διαλόγου με την Ομοσπονδία των εργαζομένων, με σκοπό να εξευρεθεί η χρυσή τομή όσον αφορά στο μισθολογικό.
«Η ισχύουσα σύμβαση εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου του 2012 και από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους προβλέπει αύξηση 1%, όταν την ίδια στιγμή η νέα νομοθεσία μειώνει κατά περίπου 20% τον κατώτατο μισθό» εξήγησε στην «Η» ο αντιπρόεδρος της ΠΟΞ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αρ. Θωμόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σκέψη που «ζυμώνεται» στις τάξεις της διοίκησης της ΠΟΞ είναι μέχρι το τέλος του Μάρτη να υπάρξει απόπειρα προσέγγισης των εργαζομένων, διότι «πολλά ξενοδοχεία της χώρας και ιδιαίτερα αυτά της Θεσσαλονίκης είναι ζημιογόνα, έχουν απλήρωτη εργασία 3-4 μηνών, μείωση τζίρου έως 50% τα τελευταία τρία χρόνια και εάν δεν γίνει κάτι στο επίπεδο της μείωσης μισθών, η ανεργία θα αυξηθεί περαιτέρω από το 15%-20%».
Προβλήματα
Για μεγάλα προβλήματα στα ξενοδοχεία της πόλης, εν τω μεταξύ, κάνει λόγο το συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων επισιτιστικών επιχειρήσεων. «Η απλήρωτη εργασία φθάνει από 3 έως 18 μήνες και οι απολύσεις παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας», είπε το μέλος της διοίκησης της ομοσπονδίας κ. Α. Οργαντζής με αφορμή το περιστατικό στο ξενοδοχείο «Φιλίππειο», όπου, όπως καταγγέλθηκε, οι 40 εργαζόμενοι, που προχωρούν σε αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα, είναι απλήρωτοι για 15 μήνες και διεκδικούν άνω των 500 χιλ. ευρώ, μαζί με τα δώρα και τα επιδόματα.
Λεωνίδας Λιάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...