Συρία: Χιλιάδες πρόσφυγες στην Ιορδανία - έκκληση για βοήθεια

Μαζική ροή προσφύγων πολέμου από τη Συρία, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιορδανία, με τον αριθμό τους αυτή τη στιγμή να ανέρχεται στις 240.000. Από την πλευρά της η Ιορδανία, με δηλώσεις του υπουργού Προγραμματισμού-Συνεργασίας της Ιορδανίας, Τζαφάρ Χασάν, προκειμένου να ανταποκριθεί στο κόστος της περίθαλψης προσφύγων στον καταυλισμό στο Ζατάρι, αλλά και σε άλλες περιοχές, ζήτησε επείγουσα οικονομική βοήθεια, ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ..

«Χωρίς τη διεθνή βοήθεια στο θέμα αυτό, δεν είναι δυνατόν να ανταπεξέλθουμε», δήλωσε ο κ. Χασάν, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Πληροφοριών Σαμίχ Μαγιάταχ, συμπλήρωσε πως: «Η Ιορδανία, είναι ένα από τα θύματα της συριακής κρίσης».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο αντιπρόσωπος στο Αμάν της 'Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), Άντριου Χάρπερ, δήλωσε: «θα περάσουν κατά κύματα κι άλλοι Σύροι στο ιορδανικό έδαφος, δεν βλέπω σε καμία περίπτωση να μειώνεται ο αριθμός των προσφύγων. Καλώ, λοιπόν, τη διεθνή κοινότητα, ειδικά τους φίλους της Ιορδανίας στην περιοχή αυτή να πράξουν παν δυνατόν, για να βοηθήσουν».

Πρόσφυγες στη Σάμο

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της η «Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα –Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες», από τη Σάμο, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «Κατά την επίσκεψη μας στο Λιμεναρχείο συναντήσαμε τον κ. Υπολιμενάρχη. Το λιμενικό το Σάββατο 25 Αυγούστου, εντόπισε μέσα σε βάρκα και συνέλαβε 40 άτομα. Επειδή τα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος ήταν είδη γεμάτα και το πρώην κέντρο κράτησης κατεστραμμένο, μετά από έρευνα του λιμενικού οι άνθρωποι αυτοί κρατούνται πάνω από το λιμενικό ταμείο. Ανάμεσά τους είναι οκτώ γυναίκες και έξι παιδιά. Προέρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας και δεν έχουν μιλήσει ακόμα με δικηγόρο. Ο κ. Δένδιας, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι οι άνθρωποι που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Συρία, αυτόματα θα θεωρούνται πρόσφυγες και όχι κρατούμενοι και θα φιλοξενούνται σε ανοιχτούς χώρους, δε θα κρατούνται. Βέβαια γι΄ αυτό δεν έχει ενημερωθεί κανένας γραπτώς, ούτε το τοπικό Λιμεναρχείο και η Αστυνομία».
Επίσης στην ίδια ανακοίνωση, καλεί τον ιατρικό και το δικηγορικό σύλλογο να παρέμβουν παρέχοντας την απαιτούμενη συνδρομή στους πρόσφυγες πολέμου.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...