ΛΟΝΔΙΝΟ: ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ «ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ» Ο Αμπράμοβιτς νίκησε τον Μπερεζόφσκι

Το δικαστήριο χαρακτήρισε τον 66χρονο Μπερεζόφσκι αναξιόπιστο μάρτυρα που αντιμετωπίζει την αλήθεια ως μια ευέλικτη έννοια. Τα νομικά έξοδα στην πιο ακριβή δίκη μεταξύ ιδιωτών στα βρετανικά χρονικά ξεπέρασαν τα... 126 εκατομμύρια ευρώ!
Ο Μπ. Μπερεζόφσκι εξέρχεται από το δικαστήριο του Λονδίνου μετά την ήττα του στη διένεξη με τον Ρ. Αμπράμοβιτς.

Δύο ζάπλουτοι αντίδικοι με... προηγούμενα, αποφασισμένοι να «εξοντώσουν» ο ένας τον άλλον, βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια δικαστική διαμάχη διάρκειας αρκετών μηνών, τα συνολικά νομικά έξοδα της οποίας ξεπέρασαν τις 100 εκατ. στερλίνες (126 εκατ. ευρώ).
Η πιο ακριβή δίκη (μεταξύ ιδιωτών) στα βρετανικά χρονικά έληξε χθες το μεσημέρι με νικητή τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και μεγάλο ηττημένο τον Μπόρις Μπερεζόφσκι. Ρώσοι ολιγάρχες και οι δύο, που πλούτισαν την περίοδο των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων της δεκαετίας του 1990 στον απόηχο της πτώσης της Σοβιετικής Ενωσης, οι Αμπράμοβιτς και Μπερεζόφσκι βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν σε έναν πρωτοφανή «ρωσικό εμφύλιο» με έδρα το Λονδίνο (όπου άλλωστε και οι δύο διατηρούν πολυτελή ακίνητα), σε μια άνευ προηγουμένου «βεντέτα» η οποία μπορεί να γεννήθηκε στη Ρωσία, αλλά πλέον έχει φτάσει στο σημείο να απασχολεί ολόκληρη την υφήλιο.
Σε ρόλο ενάγοντα, ο 66χρονος πολυεκατομμυριούχος Μπόρις Μπερεζόφσκι επιτέθηκε πρώτος διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 3 δισ. στερλινών (περίπου 3,8 δισ. ευρώ) από τον 45χρονο δισεκατομμυριούχο Αμπράμοβιτς, τον οποίο κατηγόρησε για εξαπάτηση και εκβιασμό.

Πιο συγκεκριμένα, ο 66χρονος ισχυρίστηκε πως ο Αμπράμοβιτς τον είχε εξαναγκάσει γύρω στο 2000 (με απειλή την «πολιτική μήνιν» του Κρεμλίνου) να (ξε)πουλήσει τα μερίδιά του στον πετρελαϊκό κολοσσό Sibneft, καθώς και στη βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου RUSAL σε τιμή «πολύ κατώτερη της πραγματικής».
Από την πλευρά του, ο 45χρονος ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι αρνήθηκε τις κατηγορίες και βγήκε στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας πως ο ίδιος είχε αναγκαστεί, πίσω στη Ρωσία επί προεδρίας Γέλτσιν, να καταβάλει συνολικά πάνω από 3 δισ. δολ. στον Μπερεζόφσκι προκειμένου να εξασφαλίσει «πολιτική προστασία και κάλυψη» (σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπερεζόφκσι είχε στενές σχέσεις με τον Γέλτσιν).
Πίσω στο παρόν, το βρετανικό δικαστήριο απέρριψε τις αξιώσεις του 66χρονου επιχειρηματία δικαιώνοντας τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Μάλιστα, η δικαστής Ελίζαμπεθ Γκλόστερ, προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή της, προχώρησε ακόμη παραπέρα καταφέροντας επιπλέον πλήγματα στον ενάγοντα, τον οποίο χαρακτήρισε «εγγενώς αναξιόπιστο». Δεδομένου ότι όλη η αντιδικία βασίστηκε ως επί το πλείστον σε προφορικές μαρτυρίες, το δικαστήριο δεν είχε άλλη επιλογή παρά να κρίνει με γνώμονα την ικανότητα των μαρτύρων να ανακαλούν με ακρίβεια στη μνήμη τους στοιχεία και να εκπέμπουν ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα.
Ετυμηγορία
Οσο για τον ίδιο το Μπόρις Μπερεζόφσκι, αυτός μάλλον δεν έπεισε ως ενάγων. «Αναλύοντας το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων, κατέληξα στο συμπέρασμα πως ο κύριος Μπερεζόφσκι ήταν ένας εγγενώς αναξιόπιστος μάρτυρας που αντιμετώπιζε την αλήθεια ως μια ευέλικτη έννοια η οποία θα μπορούσε να μορφοποιηθεί προκειμένου να ταιριάξει στους εκάστοτε σκοπούς του», ανακοίνωσε η δικαστής, σύμφωνα με την οποία ο κύριος κατήγορος σε κάποιες στιγμές ήταν «σκοπίμως ανέντιμος», ενώ σε άλλες, όταν αυτός έβλεπε τα δύσκολα, είτε «επινοούσε στοιχεία» είτε «απέφευγε να απαντήσει στις ερωτήσεις προβαίνοντας σε μακροσκελείς και άσχετες με το θέμα ομιλίες».
«Λυπάμαι που το λέω, αλλά ο κύριος Μπερεζόφσκι μου έδωσε την εντύπωση που θα μπορούσε να ισχυριστεί σχεδόν τα πάντα για να υποστηρίξει τη θέση του», κατέληξε η Βρετανίδα δικαστής, η οποία αντιθέτως στο πρόσωπο του εναγόμενου Ρόμαν Αμπράμοβιτς, υποστήριξε πως είδε έναν «αξιόπιστο και ειλικρινή μάρτυρα». Οσο για τη συνέχεια, αυτή έπεται στο... εφετείο όπου ο Μπερεζόφσκι πρόκειται να προσφύγει κατά της απόφασης.
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΓΕΛΤΣΙΝ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ
Ενας πόλεμος στον απόηχο της πτώσης της ΕΣΣΔ
Ο ένας, δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, που φέρεται να έχει καλές σχέσεις με το πουτινικό περιβάλλον. Ο άλλος, πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και σκληρός επικριτής του Κρεμλίνου. Αλλοτε φίλοι και στενοί συνεργάτες, αλλά πλέον ορκισμένοι εχθροί, οι δύο Ρώσοι ολιγάρχες, Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Μπόρις Μπερεζόφσκι, ανταλλάσσουν πυρά σε έναν δικαστικό πόλεμο ο οποίος αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις σφοδρές μάχες για την εξουσία που έλαβαν χώρα στη Ρωσία, στον απόηχο της πτώσης της Σοβιετικής Ενωσης.
Δουλεύοντας μαζί το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, οι δύο ολιγάρχες κατόρθωσαν να εκμεταλλευθούν το κύμα ιδιωτικοποιήσεων και να βάλουν στο χέρι διόλου ευκαταφρόνητα «φιλέτα» (Sibneft, RUSAL κ.ά.). Την περίοδο εκείνη ο Μπερεζόφσκι είχε το προνόμιο να έχει πολύ καλές σχέσεις με τον τότε πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, γεγονός το οποίο εξασφάλιζε στο επιχειρηματικό δίδυμο «πολιτική προστασία». Ωστόσο, όλα τα παραπάνω έμελλε να ανατραπούν το 2000, με την άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία. Μόλις τρεις εβδομάδες μετά την εκλογή Πούτιν, ο Μπερεζόφσκι άρχισε να ασκεί εντονότατη κριτική στον νέο πρόεδρο, μέσα από το τηλεοπτικό κανάλι ORT, του οποίου τότε ήταν μέτοχος.
Στην πορεία, η κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών επιδεινώθηκε, ενώ από την πλευρά του ο Αμπράμοβιτς προτίμησε να συνταχθεί με το στρατόπεδο Πούτιν, εξοργίζοντας τον πρώην συνεργάτη του, ο οποίος τελικώς τα πούλησε όλα και αναζήτησε καταφύγιο στη Βρετανία, όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Υπό το πρίσμα των παραπάνω μπορεί να ερμηνεύσει κανείς και τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Μπερεζόφσκι από το Λονδίνο. Χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αρνητική γι' αυτόν απόφαση, ο εξόριστος ολιγάρχης δήλωσε «σοκαρισμένος από την προσπάθεια της δικαστού να ξαναγράψει τη ρωσική ιστορία» και σημείωσε πως την εν λόγω απόφαση «θα μπορούσε κάλλιστα να την είχε γράψει ο ίδιος ο Πούτιν».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...