Θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να επέμβει στρατιωτικά στο Μάλι, εξαιτίας της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει τη χώρα;
Απάντηση από τον Bertrand Badie, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι και ερευνητή στο Κέντρο Διεθνών Μελετών & Ερευνών CERI.
Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ συνετοί, πολύ προσεκτικοί για πολλούς λόγους. Καταρχάς, γνωρίζετε ότι είμαστε σε μια συγκυρία – η Λιβύη και προπάντων η Συρία διαδραματίζουν από αυτή την άποψη ένα σημαντικό ρόλο – όπου η διεθνής επέμβαση δεν θεωρείται ότι ασκεί τη σωστή πίεση. Δεν θεωρείται πλέον ένα αποτελεσματικό, αξιόπιστο και νόμιμο μέσο πολιτικής ρύθμισης.
Η διάθεση είναι, άλλωστε, να υπάρξει ουσιαστικά μια αφρικανική επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι επιστρέφουμε στην παλιά ιδέα που έχει έρθει τελευταία στην επιφάνεια, της περιφερειοποίησης της ασφάλειας. Πρέπει δηλαδή οι Αφρικανοί να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο η ειρήνη και το δίκαιο θα αποκατασταθούν σε μια αφρικανική χώρα. Μπορούμε λοιπόν να στοιχηματίσουμε, γενικά μιλώντας, ότι η Ευρώπη και οι μη αφρικανικές χώρες θα είναι υπερβολικά διακριτικές σ’ αυτή την επέμβαση.
Αυτό λοιπόν σημαίνει, ότι πρέπει να σκεφτούμε αρχικά, αν υπάρχει η ικανότητα, οι αφρικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από μόνες τους, να φέρουν εις πέρας ένα ζήτημα τόσο σύνθετο. Πρέπει επίσης να αναλογιστούμε σε ένα δεύτερο επίπεδο, ότι αφού οι δυνάμεις που έχουν καταλάβει το βόρειο Μάλι, εγκαταλείψουν τις πόλεις, η περιοχή πρέπει να ηρεμήσει. Τότε είναι δυνατό οι μη αφρικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να μπορέσουν να επέμβουν για να αποκαταστήσουν την εργασία και να διασφαλίσουν την επιστροφή στην ομαλότητα της χώρας.
Αυτό θα οδηγούσε εκείνη τη στιγμή σε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη. Δεν είμαι σίγουρος ότι μέσα στο σημερινό ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα υπήρχε αληθινή θέληση συμμετοχής σε μια επέμβαση στο Μάλι.
Η Γερμανία, που ελέγχει σήμερα, όπως όλοι γνωρίζουν, τις αποφάσεις που παίρνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει εγκαινιάσει μετά το τέλος της εποχής της διπολικότητας, μια παράδοση μη επέμβασης, που εκφράστηκε στο Ιράκ και συνεχίστηκε πρόσφατα στη Λιβύη. Λαμβάνοντας
υπόψη λοιπόν ότι το ζήτημα του Μάλι φαίνεται, στην αρχή του, λιγότερο σπουδαίο από το ζήτημα της Λιβύης, πρέπει να συμπεράνουμε ότι η γερμανική στάση θα είναι εξαιρετικά συνετή, αν όχι απόλυτα εγκρατής.
Αν θέλετε κι εσείς να θέσετε μια ερώτηση στην ενότητα U-talk, πατήστε το κουμπί που βρίσκεται παρακάτω.
video http://www.aljazeera.com
phgh
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου