Μπάγερν και Ντόρτμουντ, οι λάτρεις της εξέλιξης

Προ δύο ημερών η Ντόρτμουντ ανακοίνωνε το νέο ρεκόρ εσόδων που κατέγραψε στο οικονομικό εξάμηνο από την πρώτη Ιουλίου έως την τριακοστή πρώτη Δεκεμβρίου 2012. Προ φόρων 17,5 εκατομμύρια ευρώ κέρδη, κατά 800.000 ευρώ περισσότερα απ' το προηγούμενο εξάμηνο, συνολικά έσοδα 124,1 εκατ. ευρώ ως τώρα
(101,4 στο περασμένο εξάμηνο), άρα κατάρριψη και του ετήσιου ρεκόρ εσόδων (215,2 εκατ. ευρώ) απ' την οικονομική σεζόν 2011-2012. Την ίδια μέρα η Μπάγερν ανακοίνωνε επέκταση κατά τρία χρόνια της (εδώ και σαράντα πέντε χρόνια) συνεργασίας της με γνωστή εταιρεία αναψυκτικών, με περισσότερα χρήματα για το ταμείο της, που συνεχίζει να φουσκώνει και να έχει ξεπεράσει τα τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ ετησίως ως έσοδα.

Αυτοί οι οικονομικοί αλλά και αγωνιστικοί γίγαντες του γερμανικού ποδοσφαίρου θα συναντηθούν απόψε (9.30) στο «Αλιάντς Αρένα», έδρα της Μπάγερν, με βραβείο την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου και την επίτευξη «πλήγματος» στην αντίπαλο. Αν η Μπάγερν περάσει, θα έχει αφαιρέσει απ' την Ντόρτμουντ τα τρόπαια της προηγούμενης σεζόν. Αν η Ντόρτμουντ προκριθεί, θα έχει θυμίσει στην Μπάγερν πως ακόμα και τώρα, που είναι στα... πολύ πάνω της, δεν τη νίκησε. Αήττητοι οι Βεστφαλοί στα τελευταία έξι παιχνίδια τους, ανεξαρτήτως έδρας, με τους Βαυαρούς, με το ευρύ 5-2 στον τελικό του Κυπέλλου της περασμένης σεζόν μεταξύ αυτών, και το 1-1 στο «Αλιάντς Αρένα» την πρώτη Δεκεμβρίου 2012 ως τελευταία παράσταση με γνωστό πρωταγωνιστή. Τον Μάριο Γκέτσε. Δύο γκολ και δύο ασίστ έχει μετρήσει ο μεσοεπιθετικός της Ντόρτμουντ στα τελευταία τρία παιχνίδια αυτής στην έδρα της Μπάγερν.

«Ο σεβασμός της Μπάγερν έχει γίνει μεγαλύτερος» εκτίμησε ο προπονητής των «κιτρινόμαυρων» Γιούργκεν Κλοπ για να συνεχίσει: «Γνωρίζουμε πως είμαστε απ' τις λίγες ομάδες που μπορούν να νικήσουν την Μπάγερν, αλλά απαιτείται το 100%. Με 98% απόδοσης, δεν την κερδίζεις». Οσο για τη γηπεδούχο, «θέλουμε να δείξουμε ποιος...», παύση, «όχι, δεν δίνω κανένα τίτλο για πρωτοσέλιδο» όπως είπε ο μεσοεπιθετικός Τόμας Μίλερ.

Ο Λεβαντόβσκι και οι δύο κόσμοι
Κυπελλούχος Πολωνίας το 2009, πρωταθλητής Πολωνίας και πρώτος σκόρερ στο 2010, πρωταθλητής Γερμανίας το 2011, πρωταθλητής και Κυπελλούχος Γερμανίας το 2012. Κόστισε 4,5 εκατομμύρια ευρώ στην Ντόρτμουντ ώστε να αποκτηθεί το καλοκαίρι του 2010 απ' τη Λεχ Πόζναν και το προσεχές καλοκαίρι, λογικά θα της αποφέρει κοντά στα τριάντα εκατομμύρια ευρώ απ' την πιθανότατη μεταγραφή του στην Μπάγερν.

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι θα αισθάνεται λίγο ανάμεσα σε δύο κόσμους απόψε. Αν θέλει να συνεχίσει το σερί εγχώριων τροπαίων που «τρέχει» πρέπει να αποκλείσει τη φημολογούμενη ως επόμενη εργοδότριά του, με τη φανέλα της νυν. Αυτής που στις έξι Φεβρουαρίου 2012, σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό «Kicker», δόξαζε, ρωτώντας συνάμα «παίζω στην πρωταθλήτρια, τι να κάνω στην Μπάγερν;».

Λόγια του αέρα μάλλον. Το σκεπτικό του μπορεί και να άλλαξε επειδή την επόμενη σεζόν δεν θα παίζει στην πρωταθλήτρια Γερμανίας, αλλά τώρα που το σκεφτόμαστε, θα έχει... πλάκα αν η Ντόρτμουντ φτάσει, όπως αρκετοί την υπολογίζουν, στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε αυτήν την περίπτωση θα παίζει στην πρωταθλήτρια Γερμανίας και θα κάνει και... πλάκα στους νέους συμπαίκτες του που τρία χρόνια τώρα κυνηγάνε το «δισκοπότηρο».

Στην πραγματικότητα, όμως, τώρα, με τον ατζέντη του Τσέζαρι Κουχάρσκι να αποκαλύπτει προχθές πως ο Λεβαντόβσκι έχει αποφασίσει (και ενημερώσει τους αρμόδιους) για το πού θέλει να παίζει στην επόμενη σεζόν («σε καμία ομάδα δεν έμεινε πάνω από δύο χρόνια,σ την Ντόρτμουντ είναι ήδη τρία»), απλά ο χρόνος της αποκάλυψης δεν έχει φτάσει ακόμα. Λόγια που έκαναν τον 24χρονο επιθετικό ακόμα... πιο κεντρικό πρόσωπο του αποψινού προημιτελικού.

Μικρά - μικρά από από Μπάγερν-Ντόρτμουντ

Η τελευταία νίκη της Μπάγερν επί της Ντόρτμουντ σε επίσημο παιχνίδι είναι το 3-1 (Φαν Μπόμελ, Ρόμπεν, Γκόμεζ – Ζιντάν) στις 13 Φεβρουαρίου 2010 στο Μόναχο. Εκτοτε, η Ντόρτμουντ μετράει πέντε νίκες και μία ισοπαλία.

Η μεγάλη απώλεια των Βαυαρών απόψε είναι ο τιμωρημένος, για την αποβολή του στο παιχνίδι στις «16» με την Αουγκσμπουργκ, Φρανκ Ριμπερί (φωτό). Ο Αριεν Ρόμπεν αναμένεται να παίξει στη θέση του Γάλλου ως αριστερός μεσοεπιθετικός. Χωρίς ανάποδο πόδι δηλαδή.

«Η τελευταία φορά που η Μπάγερν έπαιζε τόσο όμορφο ποδόσφαιρο ήταν με τον Φραντς Μπέκενμπαουερ και τον Γκερτ Μίλερ στην ενδεκάδα» εγκωμίασε τους Βαυαρούς ο πρώην τεχνικός τους (νωρίτερα και της Ντόρτμουντ), Οτμαρ Χίτσφελντ.

Το σίριαλ Λεβαντόβσκι δεν απασχολεί τον Γιούργκεν Κλοπ. «Μου είναι αδιάφορα όσα λέγονται και γράφονται» σχολίασε ο προπονητής της Ντόρτμουντ, προσθέτοντας πως «είμαι ενήμερος για κάθε σκέψη του Ρόμπερτ».

Η Ντόρτμουντ μπορεί να υπολογίζει τόσο στον Γιάκουμπ Μπλαστσικόβσκι (φωτό), που εξαιτίας τραυματισμού έλειψε απ' την αναμέτρηση στο Μένχενγκλαντμπαχ την περασμένη Κυριακή, όσο και στον Ματς Χούμελζ που αποχώρησε με μικρό τράβηγμα από εκείνο το παιχνίδι.

Διαιτητής του προημιτελικού θα είναι ο Κνουτ Κίρχερ (φωτό). Ως τη νίκη της Ντόρτμουντ με 1-0 επί της Μπάγερν, στο παιχνίδι στον δεύτερο γύρο της περασμένης σεζόν στο «Signal Iduna Park» που έκρινε την υπόθεση τίτλος, είχε «σφυρίξει» άλλα τέσσερα παιχνίδια ανάμεσα σε Βαυαρούς και Βεστφαλούς, με νικητές πάντα τους πρώτους.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...