Γερμανία: Η ευρωζώνη προσπαθεί να βοηθήσει Ιρλανδία και Πορτογαλία να επιστρέψουν στις αγορές

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εξετάζουν τους τρόπους να βοηθήσουν την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να επιστρέψουν σύντομα στις κεφαλαιαγορές και έχουν δείξει ιδιαίτερη προτίμηση στο πρόγραμμα επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί στις δύο αυτές χώρες στα πλαίσια του μηχανισμού διάσωσης, αναφέραν την Τετάρτη πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες.


Οι πηγές αντλούν την πληροφόρησή τους από το 15σέλιδο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που εξετάσθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους υφυπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Οι αρμόδιοι υπουργοί ενδέχεται να εξετάσουν το ζήτημα στην επόμενη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

«Προκρίνουν μία παράταση της ωρίμανσης των δανείων από τους μηχανισμούς EFSF και EFSM προκειμένου να αποφευχθεί όποια στενότητα στην αποπληρωμή τους», δήλωσε η μία πηγή, που είχε άμεση γνώση του εγγράφου.

Μία έγκαιρη και πλήρης επιστροφή της Ιρλανδίας (που έχει δανεισθεί 67,5 δισ. ευρώ) και της Πορτογαλίας (με δάνειο 79,5 δισεκ. ευρώ) θα αποτελεί ένα επίτευγμα για την ευρωζώνη, η οποία πασχίζει να αποδείξει πως οι μηχανισμοί όντως λειτούργησαν στην περίοδο της κρίσης.

Όμως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν ζητήσει από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να τις βοηθήσουν να παραμείνουν εκτός των προγραμμάτων όταν αυτά θα έχουν εκπνεύσει. Το Δουβλίνο επιπλέον ευελπιστεί ότι το νέο ταμείο διάσωσης EMΣ θα το απαλλάξει από το βάρος του τραπεζικού τομέα, που σχεδόν τον έχει αναλάβει το ιρλανδικό δημόσιο, μόλις θα του επιτραπεί να το κάνει τον επόμενο χρόνο.

Με βάση την προκρινόμενη λύση, οι δύο χώρες θα μπορέσουν να επιμηκύνουν την αποπληρωμή των δόσεών τους, όμως θα παραμείνουν μέσα στο χρονοδιάγραμμα της συνολικής διάρκειάς των υπαρχόντων προγραμμάτων.

Κάτι τέτοιο θα εξασφαλίζει πως δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις δανειακές συμφωνίες, κατά συνέπεια δεν θα χρειάζονται την έγκριση του Γερμανικού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζει μία δεύτερη πηγή.

Άλλη πηγή πρόσθεσε πως η Γερμανία παρακωλύει μία ανάλογη συμφωνία εξαιτίας της ανησυχίας ότι θα χρειασθεί έγκριση από την επιτροπή Οικονομικών της Μπούντεσταγκ.

Η δεύτερη προκρινόμενη λύση προβλέπει να επιτραπεί στις δύο χώρες να καθυστερήσουν την αποπληρωμή των δανείων κατά 2,5, πέντε, ή πεντέμιση χρόνια πέραν της συμπεφωνημένης διορίας, αν και κάτι τέτοιο θα απαιτούσε έγκριση της Μπούντεσταγκ, ενώ μία τρίτη λύση θα εξασφαλίζει ένα προληπτικά προεγκεκριμένο δάνειο από το ΕΜΣ.
www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...