Φωτιά στην αγορά! Λουκέτο σε 55.000 επιχειρήσεις και ανεργία για άλλους 195.000

Αρμαγεδδών θα σαρώσει την αγορά το επόμενο δωδεκάμηνο, με 55.000 επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο, σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεπακόλουθη με τα λουκέτα απώλεια 195.000 θέσεων εργασίας,
που αφορούν είτε τους εργοδότες αυτών των επιχειρήσεων, είτε τους αυτοαπασχολούμενους, είτε όσους εργάζονταν σαν μισθωτοί. Μάλιστα, αρνητικό ήταν το μήνυμα της έρευνας και για τα κρατικά έσοδα, καθώς μία στις δύο επιχειρήσεις θεωρεί (πέραν όλων των άλλων) ότι δεν θα ανταποκριθεί στις φορολογικές της υποχρεώσεις!
Σύμφωνα με έρευνα της Συνομοσπονδίας για τα οικονομικά μεγέθη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που παρουσιάστηκε χθες, περίπου 170.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα κλεισίματος το επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ οι 64.000 απ' αυτές είναι εμπορικές.
Από την έρευνα προκύπτει ότι η απώλεια θέσεων μισθωτής εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα πλησιάσει τις 69.000.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας:

- Σχεδόν μία στις δύο (47,7%) επιχειρήσεις με προσωπικό έχει προχωρήσει σε έμμεση μείωση του μισθολογικού κόστους, μειώνοντας ώρες ή ημέρες εργασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα έτη 2010 και 2011 ήταν αρκετά μικρότερο και κυμαίνονταν στο 30%.

Το 52,4% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.

- Το 33,8% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές σε προμηθευτές.

- Πάνω από 30% έχει καθυστερημένες οφειλές σε ενοίκια, τράπεζες και ΔΕΚΟ. Ειδικά στον ΟΑΕΕ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 43% (σε αντίθεση με το ΙΚΑ που είναι στο 17,3%).

- Οι επιχειρήσεις που καθυστερούν να αποπληρώσουν οφειλές προς την Εφορία αυξήθηκαν κατά 25%.

- Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος (51,1%) εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν το 2013 στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

- Το 83,7% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει στη διάρκεια των 2,5 τελευταίων ετών σε μείωση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχουν.

- Το 50,9% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι φόροι, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και το ενεργειακό κόστος είναι το σοβαρότερο εμπόδιο στη μείωση των τιμών.

- Οκτώ στις 10 επιχειρήσεις έχουν χρησιμοποιήσει χρήματα από προσωπικές καταθέσεις προκειμένου να καλύψουν ανάγκες τους.

- Το 21,5% έχει εκποιήσει προσωπική περιουσία για να ανταποκριθεί σε ανάγκες της επιχείρησης.

- Το ποσοστό των επιχειρηματιών που θεωρούν ότι η χώρα δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας μειώθηκε από το 54,3% (α΄ εξάμηνο 2012) στο 44,9% (β΄ εξάμηνο 2012).

- Οι έμποροι σε συντριπτικά ποσοστά (85%) αποδοκιμάζουν το ενδεχόμενο ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.

- Το 45,2% των επιχειρηματιών εκτιμά ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 δεν θα προβεί σε καμία επένδυση, ενώ ένα επιπρόσθετο 41,5% θα προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...