Ποιός είναι ο Φραγκίσκος ο Α‘

«Habemus Papam», ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι ο Αργεντίνος Ιησουίτης καρδινάλιος, Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.
Οι πρωτιές σε αυτή την επιλογή του κονκλάβιου είναι πολλές. Ο νέος Πάπας επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από Πάπα.
Είναι ο πρώτος Ιησουίτης που εκλέγεται Πάπας. Επιπλέον είναι ο πρώτος που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και ο πρώτος μη ευρωπαίος Πάπας τα τελευταία 1200 χρόνια. Ο τελευταίος ήταν ο Πάπας Γρηγόριος ο 3ος που γεννήθηκε στη Συρία.
Είναι 76 ετών και ήταν από το 1998 Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες. Ο Φραγκίσκος ο Α’ που χειροτονήθηκε καρδινάλιος το 2001 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο το Β’ δεν ήταν ανάμεσα στα φαβορί αν και είχε λάβει 10 ψήφους και κατά την ψηφοφορία στην εξελέγη ο Πάπας Βενέδικτος το 2005.
Θεωρείται αρκετά συντηρητικός, καθώς έχει πάρει θέση ενάντια στο γάμο ομοφυλοφίλων και είχε βρεθεί για αυτό το λόγο απέναντι από την κυβέρνηση της Αργεντινής. Είναι επίσης κατά των αμβλώσεων και της ευθανασίας.
Ο νέος Ποντίφικας απευθύνθηκε στο πλήθος των χιλιάδων πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για πρώτη φορά και τους έδωσε ευλογία, όπως ακριβώς ορίζει η ρωμαιοκαθολική παράδοση

Τα πρώτα λόγια του νέου Πάπα

 Ο νέος Πάπας, Φραγκίσκος ο Α’ , μετά την εκλογή του απευθύνθηκε για πρώτη φορά στους πιστούς που ήταν συγκεντρωμένοι από νωρίς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.«Αδέλφια μου, όπως γνωρίζετε ο ρόλος του κονκλάβιου ήταν να δώσει στη Ρώμη έναν αρχιεπίσκοπο. Φαίνεται ότι τα αδέλφια μου οι καρδινάλιοι τον επέλεξαν από την άκρη της Γης, αλλά είμαστε εδώ.Θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτή τη θερμή υποδοχή, την κοινότητα της Ρώμης και τον αρχιεπίσκοπό της. Σας ευχαριστώ.Πρώτα από όλα θα ήθελα να πω μια προσευχή για τον Βενέδικτο τον 16ο.Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί για αυτόν. Να τον ευλογεί ο Θεός και να τον φυλάει η Παρθένος Μαρία.Πριν σας ευλογήσω, θέλω να προσευχηθείτε εσείς στο Θεό για να ευλογήσει εμένα».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...