«Πάγος» από το Ευρωκοινοβούλιο στον κοινοτικό προϋπολογισμό

Με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την Τετάρτη (13/3) το σχέδιο του κοινοτικού προϋπολογισμού, στο οποίο είχαν συμφωνήσει, κυρίως υπό βρετανικές πιέσεις, οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Φεβρουάριο.
Το απορριπτικό ψήφισμα ενέκριναν 506 ευρωβουλευτές, 161 το καταψήφισαν, ενώ υπήρξαν και 23 αποχές.

Για ανεδαφικά ποσά μίλησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τόνισε πως «οι αριθμοί που υιοθέτησε το Συμβούλιο είναι ποσά του 2005, οκτώ χρόνια πριν, και πρέπει να παραταθούν μέχρι το 2020. Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι το 2020 κανείς δεν θα πληροί τα καθήκοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ποσά του 2005».
Μιλώντας στο Euronews, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας Λουσίντα Κρέιτον δήλωσε πως η λήψη απόφασης είναι αναγκαία, ενώ εκτίμησε πως αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το Μάιο.
Όπως υπογράμμισε, «βρισκόμαστε στο σημείο όπου χρειαζόμαστε αποφάσεις. Έχουμε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το Φεβρουάριο, σήμερα άλλη μία από το Κοινοβούλιο, το οποίο μας λέει τι ζητάει. Είναι το διαπραγματευτικό πλαίσιο, αν θέλετε, και πιστεύω ότι πρέπει να το πετύχουμε μέχρι το Μάιο».
Σύμφωνα με την απεσταλμένη του Euronews στο Στρασβούργο Έφη Κουτσοκώστα, πλέον η επόμενη κίνηση αναμένεται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Η Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες θα υποβάλει ένα διορθωτικό σχέδιο προϋπολογισμού. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν να συμφωνήσει στην αύξηση του προϋπολογισμού για το 2013 για διαχείριση μέρους του ελλείμματος, πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δώσει το πράσινο φως για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...