αλλά γιατί από πέρυσι το καλοκαίρι υπήρχαν περιορισμοί κυρίως στο σπάσιμο λογαριασμών, που έπρεπε να εγκρίνονται από ειδική επιτροπή.
Ετσι προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση ότι στην τράπεζα της οποίας κορυφαίο διευθυντικό στέλεχος ήταν το καλοκαίρι ο Μ. Σαρρής εγκρίθηκε η εξαγωγή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε λίγες ημέρες.
Η λίστα όμως και τα όσα αποκαλύπτονται μέσω αυτής έχει αποτελέσει ακόμη ένα σημείο σύγκρουσης της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη, τον οποίον το Προεδρικό Μέγαρο έχει προαναγγείλει ότι θα απομακρύνει, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι που έστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ενώ δεν είναι τυχαία η δημόσια τοποθέτηση του κ. Πανίκου Δημητριάδη ότι η ανεξαρτησία του θεσμού της Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο δέχεται επίθεση, καθώς η παραίτηση τριών μελών του ΔΣ οδηγεί σε βραχυκύκλωμα την Κεντρική Τράπεζα.
Τα πλοκάμια
Η ένταση, πάντως, κλιμακώνεται και με την «εμπιστευτική» επιστολή του Π. Δημητριάδη προς όλες τις τράπεζες με ημερομηνία 11 Απριλίου 2013, με την οποία ζητά να του παραδώσουν μέχρι τις 30 Απριλίου «αναλυτικό κατάλογο με στοιχεία αναφορικά με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατά την περίοδο 18 Μαρτίου 2012 μέχρι και 27 Μαρτίου 2013 απέσυραν πέραν του συνολικού ποσού των 100.000 ευρώ από καταθέσεις σε τράπεζες, περιλαμβανομένων των υποκαταστημάτων και των θυγατρικών τους στο εξωτερικό».
Τα στοιχεία βεβαίως έχουν ζητηθεί από τη Βουλή, αλλά μάλλον προκαλεί εκνευρισμό το γεγονός ότι ο κ. Δημητριάδης θα έχει στα χέρια του αυτά τα στοιχεία, που πιθανότατα κρύβουν «βόμβες», μια και το διάστημα αυτό οι τράπεζες ήταν κλειστές στην Κύπρο και πρακτικά δεν γίνονταν αναλήψεις.
Στο δαιδαλώδες τοπίο των offshore αποτελεί τιτάνιο έργο η αναζήτηση των φυσικών προσώπων που κρύβονται πίσω από αυτές. Ομως στη λίστα περιλαμβάνονται δεκάδες φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων φιγουράρουν γνωστοί επιχειρηματίες, πολιτικά στελέχη της Κύπρου, Ρώσοι ολιγάρχες, αλλά ακόμη και στελέχη της Τράπεζας Κύπρου.
Οσον αφορά την Ελλάδα συναντούμε το ονοματεπώνυμο δύο πρώην υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή που απασχόλησαν την κοινή γνώμη με την εμπλοκή τους σε σκανδαλώδεις υποθέσεις. Μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και η σύζυγός του εμφανίζονται στις 12 Μαρτίου να αποσύρουν από την Τράπεζα 500.000 ευρώ, εταιρεία συμφερόντων Κύπριου επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο real estate και στην Ελλάδα φαίνεται να κάνει αναλήψεις 1.000.000 και 198.000 ευρώ.
Γνωστός (υπό απόσυρση) τερματοφύλακας έχει κάνει ανάληψη 500.000 ευρώ, 743.546 ευρώ φαίνεται να βγάζει από την Κύπρο γόνος οικογένειας με πλούσια παρουσία στο μπάσκετ.
Μια δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ έχει προβεί σε ανάληψη 400.000 ευρώ, ενώ εντύπωση προκαλεί ο κοινός λογαριασμός που διατηρούσαν στην Τράπεζα Κύπρου δύο στελέχη μεγάλης ελληνικής κρατικής εταιρείας που είναι μάλιστα υπό αποκρατικοποίηση, ο ένας προϊστάμενος διεύθυνσης στρατηγικής και ανάπτυξης και η άλλη προϊσταμένη δημοσίων σχέσεων, που φαίνεται να βγάζουν από την Κύπρο το ποσό των 650.000 ευρώ.
Γνωστή ελληνική εταιρεία με δραστηριότητα και στην Κύπρο και στα Βαλκάνια απέσυρε από τη Λαϊκή το ποσό των 4.025.750 ευρώ, ενώ άλλη μεγάλη ελληνική εταιρεία τροφίμων απέσυρε το ποσό των 4.266.600 ευρώ.
Αγνωστο παραμένει το φυσικό πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την (παντελώς άγνωστη) εταιρεία «Α... D... International Ltd», η οποία είχε την... έμπνευση να φυγαδεύσει από την Κύπρο την Πέμπτη 14 Μαρτίου (παραμονή του Eurogroup) το ποσό των 27.000.000 ευρώ.
Στη Λαϊκή Τράπεζα εμφανίζεται εταιρεία που έδιωξε στο εξωτερικό 12 εκατ. ευρώ και φαίνεται να ανήκει σε δύο πρώην στελέχη ρωσικής τράπεζας, που το περιβάλλον του Βλ. Πούτιν έχει κατηγορήσει ότι μετέφεραν σχεδόν 200 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς στην Κύπρο.
Στην ίδια εταιρεία ο βασικός μέτοχος είναι κυπριακό δικηγορικό γραφείο, το οποίο μέσω άλλης εταιρείας εμφανίζεται να έχει κάνει δύο αναλήψεις 24.477.213 ευρώ και 24.452.439 ευρώ.
Από τους κορυφαίους «επενδυτές» στην Κύπρο εμφανίζεται ο Ρώσος Μαξίμ Νογκότκοφ, που η εταιρεία συμφερόντων του φαίνεται να έχει βγάλει από την Κύπρο τη 15η Μαρτίου το εξωφρενικό ποσό του 1,975 δισεκατομμυρίου ρουβλίων. Ο κ. Νογκότκοφ φιγουράριζε πέρσι στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με περιουσία 1,3 δισ. δολαρίων. Ο κ. Νογκότκοφ είναι 36 ετών, «αυτοδημιούργητος», με σπουδές στις... καλές τέχνες και τη διοίκηση επιχειρήσεων...
Ο Ρώσος επιχειρηματίας είναι φυσικά ο «πρωταθλητής», αλλά υπάρχουν και άλλοι που έβγαλαν μεγάλα ποσά από την Κύπρο.
Εταιρεία αγνώστων στοιχείων στις 5 Μαρτίου βγάζει από την Κύπρο το ποσό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ άλλη εταιρεία ρωσικών συμφερόντων, όπως όλα δείχνουν, έβγαλε από την Κύπρο στις 7 Μαρτίου το ποσό των 105 εκατομμυρίων δολαρίων.
Γκρίζες ζώνες
Σοβαρά ερωτήματα για το δικηγορικό γραφείο του ίδιου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη έχουν προκύψει από τη δημοσιοποίηση της λίστας. Η οικογένεια του Πρόεδρου της Δημοκρατίας έχει δώσει ήδη απαντήσεις σε διάφορα δημοσιεύματα, καθώς και η κόρη του, Ελσα, εξήγησε ότι τα ποσά που εμφανίζονται είναι ποσά που πελάτες του δικηγορικού γραφείου έφεραν στην Κύπρο με σκοπό να εξαγάγουν την επόμενη ημέρα προκειμένου να καλύψουν συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ομως, υπάρχουν σοβαρές συμπτώσεις τις οποίες οφείλει να εξετάσει η Ερευνητική Επιτροπή.
Η εταιρεία Modisanna Limited έχει διευθυντή τις εταιρείες Ledra Limited και Imperium Nominees Limited, που παραπέμπουν στο δικηγορικό γραφείο του Ν. Αναστασιάδη, με μετόχους, σύμφωνα με στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών, τις εταιρείες Gemma Management Limited και Imperium Nominees Limited, στην οποία ως διευθύντρια δίνεται η κόρη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ελσα Αναστασιάδη. Αν και από την Προεδρία της Δημοκρατίας δηλώνεται ότι πρόκειται για απλές δραστηριότητες δικηγορικών γραφείων, η υπόθεση περιπλέκεται, καθώς στη δήλωση «πόθεν έσχες» πριν από τις εκλογές ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε έσοδα και μερίσματα από τις εταιρείες αυτές.
Στην εταιρεία Leda Fiduciaries Limited, που δηλώνεται ως διευθυντής της Modisanna Limited, ισχυρός άνδρας φέρεται να είναι ο δικηγόρος Χριστόδουλος Βασιλειάδης, ο οποίος όμως συμπτωματικά εκτός από την επαγγελματική αυτή σχέση με εταιρεία που εκπροσωπείται από κοινού με το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκπροσωπεί και άλλες εταιρείες που ήταν μεταξύ των «τυχερών» που πρόλαβαν να βγάλουν κεφάλαια εκτός Κύπρου.
Οι εταιρείες αυτές έχουν βγάλει από την Κύπρο 69.000.000 ρούβλια στις 6 και 14 Μαρτίου και κατόπιν 43.517.000 ευρώ και ακόμη 789.000.000 ρούβλια. Οι Ρώσοι πελάτες του γραφείου του κ. Βασιλειάδη ήταν από τους τυχερούς και το ερώτημα είναι αν αυτή η «τύχη» έχει να κάνει με την εταιρική σχέση που είχε το δικηγορικό γραφείο με αυτό του νυν Πρόεδρου της Δημοκρατίας?
Η εταιρεία Modisanna Ltd έβγαλε συνολικά σε δύο αναλήψεις στις 6 και 15 Μαρτίου 13.280.000 δολάρια και 10.930.000 δολάρια. Η άλλη εταιρεία που συνδέεται ο πρόεδρος Αναστασιάδης, η Mabor co Limited, έβγαλε από την Κύπρο 22.432.000 δολάρια από την 1η έως και τις 12 Μαρτίου.
Οσο για την εταιρεία Logicom Public Limited, που απέσυρε 3.249.989 ευρώ μόλις στις 13 Μαρτίου, η «σύμπτωση» είναι ότι ο Μ. Σαρρής ήταν στο Δ.Σ. της εταιρείας και δήλωσε ότι παραιτήθηκε από τη θέση αυτή όταν έγινε υπουργός -όπως παραιτήθηκε και από άλλες εταιρείες- προσθέτοντας ότι οι παραιτήσεις του ήταν είτε μέσω επιστολής την οποία υπέγραφε είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου...
- 500 Χιλιαδες Ευρώ έκαστος έβγαλαν στις 8 Μαρτίου δύο πρώην υπουργοί της περιόδου Καραμανλή που απασχόλησαν την επικαιρότητα με σκάνδαλα
- 12 εκατ. δολάρια απέσυρε γόνος σημαντικής εφοπλιστικής οικογένειας της Ελλάδας
- Ο έξυπνος εκδότης
- Εταιρεία της οποίας βασικός μέτοχος φέρεται... εκδοτική επιχείρηση στην Ελλάδα απέσυρε το ποσό των 10.900.000 ευρώ
- 1,14 εκατ. Ευρώ «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος γνωστής ελληνικής ΜΚΟ
- Ο γκουρού των επενδύσεων
- Από τη λίστα δεν λείπει εταιρεία συμφερόντων κορυφαίου Κυπριοαμερικανού επενδυτή, που μετέφερε στο εξωτερικό στις 6 Μαρτίου 6.200.000 δολάρια
- 1,85 εκατ. ευρω φυγάδευσε σε δύο δόσεις διευθύνων σύμβουλος θυγατρικής ελληνικής τράπεζας στην Κύπρο
- 122 εκατ. ρούβλια απέσυρε εταιρεία ρωσικών συμφερόντων με... έναν μέτοχο
- Τα μυστήρια του Αγίου Ανδρέα
- Στη λίστα εμφανίζονται εταιρείες με έδρα στον Αγιο Ανδρέα Κύπρου, με έναν μέτοχο που απέσυρε το ποσό των 20.000.000 ευρώ
- 650 χιλιάδες ευρώ απέσυραν δύο στελέχη μεγάλης ελληνικής κρατικής εταιρείας που είναι μάλιστα υπό αποκρατικοποίηση. Ο ένας διευθυντής ανάπτυξης και η άλλη διευθύντρια δημοσίων σχέσεων
- Τα τυχερά των στελεχών
- Μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και η σύζυγός του εμφανίζονται στις 12 Μαρτίου να αποσύρουν από την τράπεζα 500.000 ευρώ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου