Η συνάντηση είναι κρίσιμη για την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, που αρχίζουν στις 17 Μαΐου, καθώς η ΟΛΜΕ προειδοποιεί με απεργιακές κινητοποιήσεις ακόμη και μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων.
Σχετική είδηση: Ν.Παπαχρήστος: «Θα επανεξετάσουμε τις θέσεις μας εάν αποσυρθεί το διάταγμα για τις μεταθέσεις»
Όλες οι παρατάξεις φαίνεται να
συμφωνούν στην κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στις πανελλαδικές,
πλην των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που πρότειναν 48ωρη απεργία πριν από
τις εξετάσεις.
Ο υπουργός Παιδείας θα προσπαθήσει να πείσει τους καθηγητές ότι οι δυνατότητες προσλήψεων είναι ελάχιστες και άρα τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν το Σεπτέμβριο μόνο με ανακατανομή του υπάρχοντος διδακτικού προσωπικού.
Ο υπουργός Παιδείας θα προσπαθήσει να πείσει τους καθηγητές ότι οι δυνατότητες προσλήψεων είναι ελάχιστες και άρα τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν το Σεπτέμβριο μόνο με ανακατανομή του υπάρχοντος διδακτικού προσωπικού.
Οι καθηγητές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Πέμπτη, για να καθορίσουν τη στάση τους.
Στις 15 Μαΐου η λήξη των μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια
Στις 15 Μαΐου η λήξη των μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια
Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εκδόσει εγκύκλιο για τη λήξη των μαθημάτων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια στις 15 Μαΐου.
Όσον αφορά στις εξετάσεις, οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, όλων των τάξεων του Γυμνασίου, θα αρχίσουν την Τρίτη 21 Μαΐου 2013 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013.
Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων του Γυμνασίου θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013. Οι πανελλαδικές εξετάσεις, όπως είναι ήδη γνωστό, αρχίζουν στις 17 Μαΐου.
Η ΔΗΜΑΡ για τις κινητοποιήσεις
Σε ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων της ΟΛΜΕ την περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων αναφέρονται τα εξής:«Ο τομέας Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι η πρόταση για απεργία των εκπαιδευτικών μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο και καταστροφική για το κίνημα των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι, υποστεί σημαντική μείωση στις αποδοχές τους, αλλά και υποβάθμιση στις συνθήκες της εργασίας τους, οφείλουν να έρθουν σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διασφαλιστούν στις εύλογες ανησυχίες τους αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην απασχόλησή τους το οριζόντιο μέτρο της αύξησης των ωρών διδασκαλίας.
Το Υπουργείο οφείλει να εξαντλήσει το περιθώριο που έχει για την κάλυψη των κενών των σχολείων χωρίς περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών. Η Δημοκρατική Αριστερά έκανε εναλλακτικές προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή αντιπροτείνοντας την άρση των αποσπάσεων, την εξάντληση του υπάρχοντος ωραρίου, την αξιοποίηση των δεύτερων πτυχίων που έχουν οι εκπαιδευτικοί σε ειδικότητες που υπάρχουν κενά, την επέκταση της δεύτερης και της τρίτης ανάθεσης διδασκαλίας και την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής στην κλίμακα του ωραρίου.
Το σύνολο των μέτρων αυτών μπορεί να αποτρέψει το οριζόντιο μέτρο της αύξησης του ωραρίου που είναι προβληματικό καθώς θα δημιουργήσει πλεονάζον προσωπικό που θα χρειαστεί να μετακινείται από σχολείο σε σχολείο της ίδιας ή και διαφορετικής περιφέρειας».
Σχετική είδηση:
Την Τετάρτη συνάντηση καθηγητών - Υπουργού Παιδείας
Επιμέλεια σύνταξης: Βιβή Παπαστεφάνου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου