Σύμφωνα με χάρτη που έφτιαξε η NASA Ευρώπη, Κίνα και Ινδία βρίσκονται στο «κόκκινο» - Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 2 εκατ. ανθρώπους ετησίως
Σύμφωνα με νέα έρευνα η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για 2,1 εκατ. πρόωρους θανάτους παγκοσμίως και τα ποσοστά θνησιμότητας μπορει να διαφέρουν πολύ μεταξύ συγκεκριμένων χωρών.
Για να υπογραμμίσει τον κίνδυνο, η ΝASA χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία δημιούργησε έναν χάρτη στον οποίο απεικονίζονται οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Ο χάρτης συγκρίνει τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν την 1η Ιανουαρίου 1850 και τα επίπεδα που καταγράφηκαν την 1η Ιανουαρίου 2000 και απεικονίζει το μέσο αριθμό των θανάτων ανά 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά έτος λόγω σωματιδιακής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από τον ερευνητή Τζέισον Ουέστ, έναν βοηθό καθηγητή του τμήματος Περβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του North Carolina.
Σε μια μελέτη ο Ουέστ υπολογίζει ότι περίπου 2,1 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως συνδέονται με αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Αιτία είναι μόρια που προέρχονται από σκόνη και αιθάλη -κάπνα- τα οποία είναι τόσο μικρά που εισέρχονται στους πνεύμονες του ανθρώπου. Τα συγκεκριμένα μόρια μεγέθους λιγότερου από 2,5 μικρόμετρα απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, αλλά και από άλλες βιομηχανικές και φυσικές πηγές.
Οπως αναφέρει το Παρατηρητήριο της Γης της NASA: «Οι σκούρες καφέ περιοχές έχουν τους περισσότερους πρόωρους θανάτους σε σχέση με τις ανοιχτόχρωμες καφέ περιοχές. Οι μπλε περιοχές έχουν σημειώσει βελτίωση στην ποιότητα του αέρα από το 1850 και μείωση των πρόωρων θανάτων».
Σε τραγική κατάσταση παρουσιάζεται και η Ελλάδα, καθώς ανήκει στις περιοχές με έντονο καφέ χρώμα, όπως άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Εκτός από την Ευρώπη, τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν σύμφωνα με τον χάρτη περιοχές όπως η ανατολική Κίνα και η βόρεια Ινδία. Από την άλλη πλευρά, αισθητή βελτίωση παρουσιάζουν οι νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου